Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Τράπεζες

Υπάρχει κίνδυνος νέων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed λέει ο J. Dimon

Η διαφορά μεταξύ 5% και 7% στα επιτόκια θα είναι πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι ήταν η μετάβαση από το 3% στο 5%, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan.

jamie-dimon

37
0

Ο κόσμος μπορεί να μην είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή τα επιτόκια αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να φτάσουν το 7% σε συνδυασμό με τον στασιμοπληθωρισμό, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co, Τζέιμι Ντίμον σε συνέντευξή του στους Times of India.

«Εάν πρόκειται να έχουν μικρότερο όγκο και υψηλότερα επιτόκια, θα υπάρξει άγχος στο σύστημα», δήλωσε ο Ντίμον, από τη Μουμπάι όπου βρέθηκε για να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής επενδυτών της JPMorgan. «Ο Γουόρεν Μπάφετ λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπάει γυμνός όταν η παλίρροια πέφτει. Αυτή θα είναι η παλίρροια που φεύγει».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o Ντίμον, ο οποίος έχει πει ότι τα επιτόκια ίσως χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, πρόσθεσε ότι η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα είναι πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι ήταν η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Tα σχόλιά του έρχονται εν μέσω της εκτίμησης ότι η Fed πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, έπιετα από αυξήσεις επιτοκίων κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες που ανέβασαν το σημείο αναφοράς στο 5,5% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επισημάνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, αν και οι αγορές χρήματος προεξοφλούν μειώσεις από το επόμενο έτος.

Εάν το βασικό επιτόκιο ανέβαινε στο 7%, θα είχε σοβαρές επιπτώσεις για τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Ήδη, οι οικονομολόγοι «βλέπουν» την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες στο 60% — και αυτό είναι πιο αισιόδοξο από την πρόβλεψη του Bloomberg Economics για ύφεση μόλις φέτος.

Ένα ποσοστό 7% θα κατέστρεφε επίσης την πρόσφατη αισιοδοξία μεταξύ των αξιωματούχων της Fed σχετικά με την ικανότητά τους να δημιουργήσουν μια ήπια προσγείωση στην οικονομία με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει πολύ χαμηλό στο 3,8%.

«Η μετάβαση από το μηδέν στο 2% δεν ήταν σχεδόν καμία αύξηση. Η μετάβαση από το μηδέν στο 5% αιφνιδίασε μερικούς, αλλά κανείς δεν θα είχε βγάλει το 5% από τη σφαίρα των δυνατοτήτων», είπε ο Ντίμον. «Δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%».

Ο επικεφαλής της Fed έχει δηλώσει ότι οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα βασίζονται στα εισερχόμενα δεδομένα.

«Ο κόσμος σίγουρα δεν είναι προετοιμασμένος για ένα επιτόκιο 7% της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ», δήλωσε την Τρίτη στην τηλεόραση του Bloomberg ο Τσάρλι Τζέιμσον, επικεφαλής επενδύσεων στην Jamieson Coote Bonds.

«Σε αυτό το επίπεδο θα περιμέναμε ότι θα είχαμε μια αποπληθωριστική εκτόνωση των περιουσιακών στοιχείων, θα έσκαγαν πολλές φούσκες περιουσιακών στοιχείων, απλά δεν θα ήταν βιώσιμο».

Πηγή: newmoney.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία