BACK TO
TOP
Πληρωμές

Κάτι υπόλοιπα τελευταίες µέρες Ιουνίου χάνονται οι ελπίδες για εξισωτικές 2013, 2014

Με µαζέµατα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης, συνδεδεµένων και παλαιών υποχρεώσεων από προγράµµατα έκλεισαν τον Μάιο οι αρµόδιοι της ∆οµοκού. Σε αυτή την πίστωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, και οι συνδεδεµένες στο ρύζι και το ροδάκινο προς χυµοποίηση, που είχαν ξεµείνει, ενώ µόνη εκκρεµότητα πλέον σε αυτόν τον τοµέα οι ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα, που τοποθετούνται για το τελευταίο δεκαήµερο του Ιουνίου.

plirwmes_707

Ελένη Δούσκα

22
1

Στόχος µέχρι το τέλος του µήνα και πριν τις εθνικές εκλογές να έχουν «τρέξει» οι διορθωτικές πληρωµές, που θα κλείσουν όλες τις εκκρεµότητες που αφορούν προγράµµατα (Νιτρικά, Βιολογική Γεωργία και Βιολογική Κτηνοτροφία, Κοµφούζιο κ.λπ.), ενιαία ενίσχυση του 2018, καθώς και εξισωτική και ειδικές ενισχύσεις του περασµένου έτους. Άλλωστε αυτό ορίζει και ο κοινοτικός κανονισµός, γεγονός που γνωρίζουν καλά οι υπεύθυνοι του Οργανισµού Πληρωµών και του υπουργείου, γεγονός που σηµαίνει ότι η πληρωµή δεν θα περάσει χρονικά τις 30 Ιουνίου, προς αποφυγή πιθανών προστίµων. Να σηµειωθεί ότι χάνονται τις τελευταίες ηµέρες οι όποιες ελπίδες διατηρούσαν οι κτηνοτρόφοι για πιθανή διευθέτηση από την πλευρά του υπουργείου του θέµατος των εξισωτικών αποζηµιώσεων για τα έτη 2013 και 2014. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν να υπάρχει µια κινητικότητα πριν τις ευρωεκλογές σχετικά µε το ζήτηµα των παλιών εξισωτικών, η λύση του οποίου αναµφισβήτητα θα µετρούσε  «θετικά» και θα προσέθετε ψηφοφόρους από τη δεξαµενή του αγροτικού κόσµου, µεγάλη µερίδα του οποίου βρίσκεται σε οµηρία εδώ και τόσα χρόνια λόγω της περιβόητης τεχνικής λύσης. Ωστόσο όποια διευθέτηση έπρεπε να µην.. φανεί στις Βρυξέλλες, κάτι που δείχνει να µη είναι εφικτή τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.  

Για το επόµενο χρονικό διάστηµα, πιθανότατα και µέσα στον Ιούνιο, έχει προγραµµατιστεί η καταβολή ενισχύσεων de minimis, που αφορούν εκτός από τα 9 εκατ. ευρώ που ήδη δόθηκαν στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης, τους εξής τοµείς: Σε αλιείς που εκµεταλλεύονται δηµόσια ιχθυοτροφεία σε λιµνοθάλασσες, στα µανταρίνια (κληµεντίνες), στα αχλάδια «Κρυστάλλια», στα επιτραπέζια σταφύλια και στα καπνά των ποικιλιών Κατερίνη και Μπασµάς», σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη.

 

Έκλεισαν οι εκκρεµότητες για τις συνδεδεµένες στη φυτική παραγωγή, µένει κάτι από ζωικά

Εκτός από τις συµπληρωµατικές πιστώσεις για βασική ενίσχυση, πρασίνισµα, ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας και συνδεδεµένες το µεγάλο µέρος των οποίων έχει ήδη πληρωθεί, στην πίστωση αυτής της εβδοµάδας περιλαµβάνονταν και οι συνδεδεµένες για ρύζι και ροδάκινα προς χυµοποίηση, που µέχρι σήµερα δεν είχαν λάβει οι δικαιούχοι παραγωγοί. Ειδικότερα, πιστώθηκαν τα εξής:

-Ποσό 7.387.618,30 εκατ. ευρώ σε περίπου 4.017 παραγωγούς για την καλλιέργεια ρυζιού.

-Ποσό 129.678,02 ευρώ σε περίπου 470 παραγωγούς για τα συµπύρηνα ροδάκινα που οδηγούνται προς χυµοποίηση.

-Ποσό 1.304.296,00 εκατ. ευρώ σε περίπου 2.458 δικαιούχους για την καλλιέργεια αµπέλων.

 

Στα 23 ευρώ το στρέµµα η συνδεδεµένη στα ροδάκινα προς χυµοποίηση

Με αυξηµένη τιµή κατά 40% πληρώθηκε η συνδεδεµένη ενίσχυση για τα συµπύρηνα ροδάκινα προς χυµοποίηση. Ειδικότερα, µε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη και των υφυπουργών, Ολυµπίας Τελιγιορίδου και Βασίλη Κόκκαλη, καθορίζεται το ύψος ενίσχυσης της συνδεδεµένης στήριξης του άρθρου 52 του Καν. (ΕΚ) 1307/2013 του Συµβουλίου στον τοµέα των συµπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυµοποίηση για το έτος 2018 στα 230 ευρώ ανά εκτάριο. Να σηµειωθεί ότι το ύψος της ενίσχυσης είναι αυξηµένο κατά 40% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

 

Η µείωση των επιλέξιµων εκτάσεων έφερε αύξηση της συνδεδεµένης στο ρύζι

Αυξηµένο κατά 5 ευρώ στο στρέµµα είναι το ποσό της συνδεδεµένης ενίσχυσης ρυζιού για το έτος 2018, το οποίο και πληρώθηκαν οι δικαιούχοι παραγωγοί µέσα στην εβδοµάδα, σε σχέση µε την ενδεικτική τιµή, καθώς η επιλέξιµη έκταση στον τοµέα υπολείπεται της έκτασης αναφοράς των 30.410 εκταρίων.

Σύµφωνα µε απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης και η οποία δηµοσιεύτηκε στην διαύγεια στις 24/05, το ποσό για το έτος 2018 ορίζεται στα 30,7 ευρώ, ενώ η ενδεικτική τιµή ήταν στα 25,7 ευρώ το στρέµµα.

 

Μείωση ποινών για τις παλιές ∆ασώσεις
Μειώνονται σηµαντικά οι κυρώσεις για την πυκνότητα φύτευσης στο µέτρο των παλιών ∆ασώσεων, σύµφωνα µε απόφαση που υπεγράφη την Πέµπτη 23 Μαΐου από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη. Βάσει αυτής τροποποιείται το καθεστώς κυρώσεων (αριθµ. 800/2015 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β΄128) του Μέτρου 221 «Πρώτη ∆άσωση γεωργικών γαιών» ώστε οι επιβαλλόµενες κυρώσεις να είναι αναλογικές και πιο ορθολογικές. Συγκεκριµένα µε την τροποποίηση αυτή µειώνονται σηµαντικά οι κυρώσεις για την πυκνότητα φύτευσης, του ελάχιστου ορίου έκτασης της επένδυσης και της µονοµερούς διακοπής (έως και 75%), σώζοντας εκατοντάδες δικαιούχους, που κινδύνευαν να τους επιβληθούν δυσανάλογα πρόστιµα.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-06-2019 14:57Χρηστος

Από τέλη Μαίου που δεσμευτηκατε για τ αχλάδια τώρα λέτε μπορεί και μέσα στον Ιούνιο??????? Ότι να ναι

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα