Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Απολογισμός για τα 18,2 εκατ. από το Εθνικό Απόθεμα σε νέους αγρότες

Δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 γεωργούς, χορηγήθηκαν σε δύο δόσεις, το Δεκέμβριο του 2018 και τον Απρίλιο του 2019, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δίνει συγκεντρωτικά στοιχεία για την πορεία των συγκεκριμένων πληρωμών.

neoi_agrotes2

4281
1

Αναλυτικά το σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου αναφέρει:

Αθήνα, 13 Ιουνίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με προτεραιότητα στους Νέους Γεωργούς χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 δικαιούχους για το 2018

Έχοντας ως στόχο τη δίκαιη και διαφανή κατανομή των δικαιωμάτων του Εθνικού Αποθέματος, δίνοντας σαφή προτεραιότητα στους νέους και τους νεοεισερχόμενους αγρότες και αξιοποιώντας κάθε κανονιστικό εργαλείο που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη της δραστηριότητάς τους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκλήρωσαν την κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του Εθνικού Αποθέματος και στη συνέχεια την προσαύξηση της αξίας τους, ώστε να φτάσει τον περιφερειακό μέσο όρο.

Έτσι, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το έτος 2018 χορηγήθηκαν δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα συνολικής αξίας 18,2 εκατ. ευρώ σε 26.690 γεωργούς.

Αρχικά, έγινε μία πρώτη κατανομή των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης του Εθνικού Αποθέματος τον Δεκέμβριο του 2018. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων και των ελέγχων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχώρησε σε συμπληρωματική κατανομή.

Δικαιούχοι δικαιωμάτων εθνικού αποθέματος έτους 2018 είναι οι ενεργοί γεωργοί:

Α) Νεαρής ηλικίας, έως 40 ετών, που δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ως επικεφαλής της εκμετάλλευσης το έτος 2018 ή έχουν ήδη εγκατασταθεί κατά τη διάρκεια των ετών 2013-2017.

Β) Νεοεισερχόμενοι, που αρχίζουν γεωργική δραστηριότητα από το έτος 2016 και μετά και κατά τα πέντε έτη που προηγούνται της έναρξης γεωργικής δραστηριότητας δεν άσκησαν γεωργική δραστηριότητα στο όνομά τους και υπ’ ευθύνη τους, ούτε ήλεγχαν νομικό πρόσωπο που ασκούσε γεωργική δραστηριότητα.

Οι παραπάνω γεωργοί επωφελούνται από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με χορήγηση αριθμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα, είτε με προσαύξηση της μοναδιαίας αξίας όλων των υφιστάμενων δικαιωμάτων τους, όταν αυτή είναι μικρότερη από την αξία του περιφερειακού μέσου όρου, έτσι ώστε να εξισωθούν με τον περιφερειακό μέσο όρο δικαιωμάτων αποθέματος έτους 2018.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

20-06-2019 11:52Γιάννης Καζόγλου

Με τους νεοεισερχόμενους πριν το 2016, που δεν έχουν δικαιώματα γιατί ποτέ δεν τους δόθηκαν από το εθνικό απόθεμα και που συνειδητά παραμένουν στην γεωργία-κτηνοτροφία και πραγματικά παράγουν με αποδείξεις για αυτό (π.χ. τιμολόγια πωλήσεων), τι θα γίνει, θα πάρουν ποτέ και αυτοί δικαιώματα;;; Έρευνα έδειξε ότι 2 στους 3 νέους αγρότες αποχωρούν και, δυστυχώς, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη γιατί η στήριξη που τους παρέχεται είναι μικρή και οι ανάγκες για να στήσεις μια γεωργο-κτηνοτροφική επιχείριση πολύ μεγάλες. Από την άλλη πλευρά, το 2017 ή 2016 δόθηκαν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 70 ετών... Οι μη έχοντες δικαιώματα με ηλικία άνω των 40 ετών δεν αξίζουν μια καλύτερη και δικαιότερη αντιμετώπιση;;; Και να μην πιάσουμε και το θέμα των μοναδιαίων αξιών των δικαιωμάτων (με τις τρομερές αποκλίσεις εντός κάθε "περιφέρειας", π.χ. από 3 έως 1300 ευρώ/στρ στους βοσκότοπους) γιατί θέλουμε πολλές σελίδες... Και το ειρωνικό είναι ότι αν ζητήσεις καλλιεργητικό δάνειο, το πρώτο που σου ζητά η τράπεζα ως εγγύηση είναι τα δικαιώματά σου. Έστω και λίγα να έχεις είσαι πιο φερέγγυος για την τράπεζα, αν δεν έχεις, δεν υπάρχεις... Απαιτείται πλήρης αναμόρφωση του συστήματος κατανομής των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης και, οπωσδήποτε, κατάργηση της "ιστορικότητάς" τους!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία