BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μέχρι να το μελετήσει o Βορίδης, να πάρουν οι αγρότες όσα εκκρεμούν;

Κάθε μέρα ανακοινώνονται δέσμες και πακέτα μέτρων ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων και για τους αγρότες όλο το σκέφτονται.

thumbnail_81ef5642cc9504b8a224b013677d9f8d__1_

Γιάννης Πανάγος

17
26

Τη Δευτέρα, είχαμε την ανακοίνωση για τη δέσμευση ενός ποσού της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ για ειδικές ενισχύσεις των αγροτών, ωστόσο και πάλι η κατάσταση παραμένει θολή, καθώς οι ιθύνοντες όλο το εξετάζουν, χωρίς να εξασφαλίζεται ούτε ο οριζόντιος χαρακτήρας των ενισχύσεων ούτε η σαφήνεια των ειδικότερων κλάδων – παραγωγών (προϊόντων) που θα ωφεληθούν.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα αναβλητικότητας και μελέτης, από πολλές αγροτικές περιοχές της Ελλάδας έρχεται η εξής πρόταση: «Μέχρι να σκεφθούν οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τι θα κάνει με τα 150 εκατομμύρια ευρώ, μπορούν σ’ αυτή τη φάση να καταβάλουν στον αγροτικό κόσμο τουλάχιστον αυτά που εκκρεμούν με υπαιτιότητα των αρμόδιων αρχών;».

Παράδειγμα 1ο : Ένας σεβαστός αριθμός αγροτών, είχε προχωρήσει από τον περασμένο χρόνο σε κάποιες μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, κάτι που προβλέπεται ρητά από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τις εγκυκλίους που εκδίδει κάθε τόσο ο ΕΛΓΑ. Δηλώθηκαν λοιπόν αυτές οι αλλαγές, υποβλήθηκαν κανονικά τα σχετικά έγγραφα, πληρώθηκαν κανονικά οι άμεσες ενισχύσεις, κάποια στιγμή, περί τα τέλη του 2019, οι εν λόγω δικαιούχοι ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα πρέπει να δώσουν εκ νέου ορισμένα συμπληρωματικά στοιχεία (διευκρινήσεις) επί των οποίων θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια ο σχετικός έλεγχος.

Τα συμπληρωματικά στοιχεία δόθηκαν, οι διευκρινήσεις υπήρξαν, από τα μέσα Ιανουαρίου 2020, έμενε να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Τελειώνει αύριο και ο Μάρτιος και η ενημέρωση από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ λέει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος με τις οδηγίες του Οργανισμού για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί εκ των αγροτών της παραπάνω κατηγορίας ανέμεναν εναγωνίως το τελευταίο διάστημα τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και την ειδική ενίσχυση του βάμβακος. Υπάρχουν για παράδειγμα βαμβακοκαλλιεργητές για τους οποίους, η ειδική ενίσχυση των 65 ευρώ το στρέμμα, είναι αυτό που μένει τελικά σαν καθαρό κέρδος της όλης δραστηριότητάς τους και κάνει τη «μαγιά» για να ξεκινήσει η επόμενη καλλιεργητική περίοδος. Τι απαντάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αρμόδιες αρχές σε έναν βαμβακοπαραγωγό που καλλιεργεί 500 στρέμματα, είναι καθ’ όλα εντάξει στις υποχρεώσεις του, έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένει με υπαιτιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ 32.500 ευρώ, χωρίς να ξέρει αν και πότε θα τα εισπράξει; Πως μπορεί αυτός ο επαγγελματίας να συνεχίσει τη δραστηριότητά του; Πως θα είναι εντάξει στο κατάστημα αγροτικών εφοδίων που τον προμηθεύει με τα απαραίτητα εφόδια;

Παράδειγμα 2ο : Εκκρεμούν εδώ και χρόνια οι πληρωμές χιλιάδων αγροτών που ήταν στον λεγόμενο έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ τα έτη 2013 και 2014. Πρόκειται για γνωστή ιστορία, η οποία έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο και η οποία με βάση τις διαβεβαιώσεις των κατά τόπους υπηρεσιών του Οργανισμού Πληρωμών, έφτανε στο τέλος της. Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι έγιναν, τα συμπληρωματικά στοιχεία εκ μέρους των αιτούντων την ενίσχυση κατατέθηκαν, όλα έδειχναν να είναι ώριμα, ωστόσο οι πληρωμές και πάλι δεν έγιναν, γιατί η ηλεκτρονική βάση του ΟΣΔΕ παραμένει εδώ και μέρες αδικαιολόγητα κλειστή, δήθεν λόγω κορωνοϊού. Το έχουμε πει, είναι άλλο ο συνωστισμός για τις δηλώσεις στα ΚΥΔ και είναι άλλο η αδιάκοπη λειτουργία της ηλεκτρονικής βάσης για όλα τα υπόλοιπα.

Στην περίπτωση των δικαιούχων ενισχύσεων για τα έτη 2013 και 2014 τα χρήματα είναι αρκετά κι ακόμα περισσότερη είναι η ανάγκη αυτών που τα δικαιούνται, γιατί, από την περίοδο εκείνη, έχοντας χάσει σημαντικά ποσά ενισχύσεων, βρίσκονται συνεχώς σε ταμειακή δυσχέρεια και οικονομική δυσπραγία.

Γίνεται αυτές τις μέρες μεγάλη συζήτηση για το πως θα μπορέσουν να διευκολυνθούν κατά κάποιο τρόπο και οι αγρότες από τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Προφανώς και πρέπει, όταν μάλιστα αποτελεί κοινό μυστικό ότι το 60% των δραστηριοποιούμενων σήμερα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής κινούνται ξεκάθαρα κάτω από τα όρια της βιωσιμότητας, δηλαδή «τρώνε από τα έτοιμα» και σε κάποιες περιπτώσεις «τρώνε τις σάρκες τους».

Μέχρι λοιπόν να έρθει και η σειρά των αγροτών να πάρουν μια βοήθεια από τα περιβόητα πακέτα του κορωνοϊού και τα να μοιρασθούν τα… πρώτα 150 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο Σταϊκούρας στον Βορίδη, χωρίς κάποια περαιτέρω εξειδίκευση, ας γίνει μια προσπάθεια να εξυπηρετηθούν οι αγρότες με αυτά τα οποία δικαιούνται. Εν προκειμένω, από τα «καθυστερούμενα», όπως τα λένε οι αγρότες, του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις εκκρεμούσες για πολύ καιρό αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

Σχόλια (26)
Προσθήκη σχολίου

04-04-2020 14:50Σιμος

Εξισωτικη 2013 2014 πέρασαν τόσα χρόνια. Μια δυο δουλειές τέτοιες ακόμη και κάποιοι θα βγουν στην σύνταξη. Απορώ πως το ανεχόμαστε.

Απάντηση

04-04-2020 10:01ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΙΒΟΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥ, ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ 24 ΔΟΣΕΙΣ Η 48 ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ !

Απάντηση

03-04-2020 07:50Μαρια Αλεξοπουλου

Σε εμάς που πηγαίναμε λαικες στην αθηνα και μας σταμάτησαν τη θα γινη και τη θα γινη με τα προιοντα που παραμείνουν στα ψυγεία Ποιος θα μας αποζημίωση κανενός δεν σκέφτεται τους αγροτες

Απάντηση

02-04-2020 19:05takis

to 2014 me ti perivoiti forma 6 exasa ego kai alloi 20000 agrotes parapano apo ta misa dikaiomata.epidi ego sigegrimena mou ekane o opateras mou ola ta agrotemaxia enikiastirio kai giauto exasa parapano apo ti misi eniaia enisxisi gia kathe xrono.logo tis neas kap

Απάντηση

02-04-2020 17:29Βασίλης

Μπορούμε τελικά να έχουμε μια σαφή απάντηση για τις αποζημιώσεις ακαρπίας αμυγδαλιάς στη Λάρισα του 2017 μέσω ΠΣΕΑ?

Απάντηση

02-04-2020 15:49Αθανασιος Καραβαρας

Για τον συμψηφισμό τι θα κανουν μας κρατανε λεφτα και στο τελος τα χανουμε οσοι δεν μπορουμε να τους πληρωσουμε

Απάντηση

02-04-2020 08:28Κάσιας Δημήτρης

Το 2015 έγινε διοικητικος έλεγχος για το 2010 με αποτέλεσμα να μας κόψουν την επιδότηση για το λάδι. Καναμε ένσταση και δικαιωθήκαμε από τότε περιμένουμε να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά μάταια!!

Απάντηση

01-04-2020 21:54Αβρααμ Καπουτζίδης

Τα πσεα από το 2016 2017 βγάλαμε της ελιές και από τότε που τους είδες

Απάντηση

01-04-2020 16:48ΛΑΜΠΡΙΑΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

Για την ακαρπια στις αμυγδαλιές στη Σέρρες υποβάλαμε δικαιολογητικά,όπως μας ζητήθηκε,φθινόπωρο του 2018,αλλά μέχρι σήμερα περιμένουμε ,...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

01-04-2020 12:50Καλαγασιδου Σοφία

Με την εξισωτική του 2019 πού κόπηκε λόγο σύνταξης χηρείας τι θα γίνει?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα