Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μελέτη συμψηφισμού εισφορών ΕΛΓΑ από αποζημιώσεις

Θετικά αντιμετωπίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η δυνατότητα συμψηφισμού των ετήσιων εισφορών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις εκκρεμούσες απαιτήσεις των παραγωγών για αποζημιώσεις.

fcb73b141f85584dcb6ed3ac987d1d36_XL

Γιάννης Πανάγος

7368
8

Το θέμα επαναφέρει με επιστολή του στον υπουργό Μάκη Βορίδη, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Καρασμάνης, αναφέροντας μάλιστα ότι ο υπουργός έχει δεσμευθεί να εξετάσει το θέμα.

 

Πρόκειται για πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου το οποίο τώρα τίθεται μετ’ επιτάσεως, τόσο γιατί πολλές αποζημιώσεις έχουν καθυστερήσει, όσο και επειδή η συγκυρία επιβάλλει ευελιξία προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η αγροτική παραγωγή.

 

Σημειωτέον ότι οι αγρότες υποχρεώνονται να έχουν καταβάλει τις εισφορές τους κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ ή να εκχωρούν το αντίστοιχο ποσό για συμψηφισμό με τις άμεσες ενισχύσεις (τσεκ). Η δεύτερη λύση ωστόσο, φέρνει σε δύσκολη θέση τους αγρότες που έχουν απαιτήσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν σε αποζημιώνει αν δεν είσαι τακτοποιημένος έναντι του Οργανισμού. Δεν το δέχεται μάλιστα αυτό, ούτε όταν οι αποζημιώσεις είναι ώριμες και έτοιμες να καταβληθούν από τον οργανισμό στους δικαιούχους.

 

Η θεσμοθέτηση του συμψηφισμού λύνει πολλά προβλήματα και ξαναβάζει στο παιχνίδι της παραγωγής, μέσω της ενήμερης λειτουργίας, (ενημερώτητα) έναντι του Οργανισμού Ασφάλισης της Αγροτικής Παραγωγής έναν πολύ μεγάλο αριθμό αγροτών που σήμερα είναι «μπλοκαρισμένοι» εξ αιτίας αυτού του λόγου.

 

Να αναφερθεί εδώ ότι ανάλογο αίτημα προβάλλεται από πολλούς παραγωγούς και για το θέμα των οφειλών για ηλεκτρικό ρεύμα οι οποίες εκκρεμούν έναντι της ΔΕΗ και επίσης κρατούν κλειστό το διακόπτη σε πολλά αντλιοστάσια, δυσκολεύοντας τους αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους. Στην περίπτωση της ΔΕΗ αυτό που τονίζεται είναι να υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού υποχρεώσεων για ηλεκτρικό ρεύμα με απαιτήσεις αγροτών για άμεσες και συνδεδεμένες ενισχύσεις (ΟΠΕΚΕΠΕ), αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ), επιστροφές φόρου (Εφορία) κ.α.

 

Η επιστολή Καρασμάνη προς το Βορίδη με την οποία τίθεται μετ’ επιτάσεως το θέμα του συμψηφισμού εισφορών με αποζημιώσεις ΕΛΓΑ έχει ως ακολούθως:  

 

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ 100% ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 Αρ. Πρωτ. 3044

ΠΕΛΛΑ 03/04/2020

 Αγαπητέ Μάκη

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μας προ περίπου δύο εβδομάδων και ενόψει, τότε, του τελευταίου Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, σου είχα καταθέσει κάποιες προτάσεις μεταξύ των οποίων η ανάγκη διεκδίκησης κονδυλίων για την θωράκιση της αγροτικής μας παραγωγής, με αφορμή τις ακραίες καταστάσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όπως η αξιοποίηση των ανενεργών Προγραμμάτων – Μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ).

Σου ζήτησα επίσης, να ξεκαθαριστεί άμεσα το θέμα της τροπολογίας που είχα καταθέσει για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με οφειλόμενες αποζημιώσεις στους πληγέντες καλλιεργητές. Σου είχα μάλιστα επισημάνει ότι με μια τέτοια ρύθμιση ο ΕΛΓΑ δεν θα έχει απώλεια ούτε ενός ευρώ, ενώ απεναντίας θα επιβεβαιώσει με την απόφασή σας ότι ουσιαστικός ρόλος είναι η καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων και η αρωγή στους πληγέντες παραγωγούς. Και ακόμη, όπως επανειλημμένα έχω εξηγήσει, οι δενδροκαλλιεργητές φυλλοβόλων δεν έχουν υψηλές επιδοτήσεις, και αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχουν μπορέσει να καταβάλουν τις εισφορές τους. Μάλιστα, αυτή η αδυναμία πληρωμής των ασφαλίστρων, αφορά κυρίως καλλιεργητές περιοχών που – με κυβερνητική απόφαση – έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρκεί να σου θυμίσω ότι, μόνον στην Πέλλα, χτυπήθηκαν από το χαλάζι εβδομήντα πέντε χωριά, πολλά επίσης στη γειτονική Ημαθία αλλά και σε πολλές περιοχές σε άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Και αυτό, με υπαιτιότητα του ίδιου του ΕΛΓΑ, που άφησε ολόκληρο το 2019 ¨ανοχύρωτες¨ αυτές τις περιοχές και τους καλλιεργητές, χωρίς αντιχαλαζική προστασία, με μειωμένες πτήσεις και μειωμένα φυσίγγια!...

Σου υπενθυμίζω επίσης ότι, οι παραγωγοί αυτοί, έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά με ζημιές στο 100%, έχουν μείνει χωρίς χρήματα και, νοικοκυραίοι άνθρωποι, τρέχουν από δω και από κει παρακαλώντας για δανεικά, για να σταθούν στα πόδια τους!!

Ακόμη σου είχα ζητήσει να επαναφέρεις τα 50 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΓΑ που είχαν μεταφερθεί στη Τράπεζα Ελλάδος το 20015, τα οποία, αν ανακτηθούν, ο ΕΛΓΑ θα μπορέσει να πληρώσει το 100% των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Τόσο ο συμψηφισμός εισφορών – αποζημιώσεων, όσο και η πληρωμή του 100% των οφειλόμενων αποζημιώσεων, δεν επιβαρύνουν ούτε κατ’ ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό ενώ, ταυτόχρονα, θα δείξει την ευαισθησία και το κοινωνικό ¨πρόσωπο¨ της Κυβέρνησης.

Επειδή λοιπόν τώρα, σ΄ αυτή  τη δύσκολη συγκυρία είναι που οι κατεστραμμένοι καλλιεργητές έχουν απόλυτη ανάγκη των χρημάτων τους για να την ξεπεράσουν, πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το φλέγον θέμα του συμψηφισμού των εισφορών τους με τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται. Άλλωστε, τόσο από το Βήμα της Βουλής νωρίτερα όσο και στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, είχες πει ότι ¨το θέμα θα το δεις¨.

Γι’ αυτό και οι παραγωγοί περιμένουν από σένα μια οριστική απάντηση για να δουν τι θα κάνουν.     

Με εκτίμηση

 

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

 Υ.Γ.

Η απόφαση για την μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το ασφαλιστικό έτος 2019 από τις 31 Μαρτίου στις 31 Μαϊου, δεν έχει μέχρι στιγμής δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο, οι παραγωγοί  που θα πληρώσουν μετά τις 31 Μαρτίου, να μην πάρουν τις αποζημιώσεις τους κατά την πληρωμή που θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα. Και Πάσχα δεν θα κάνουν, και θα εκτεθούν σε αυτούς  από τους οποίους έχουν πάρει δανεικά.

Και εδώ πρέπει, βέβαια, να γίνει κάτι αγαπητέ Μάκη.

Γ.Κ.

 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

08-04-2020 17:54Ελενη

Τι θα γινει πόσες μέρες θέλει να σκεφτεί το αυτονόητο!

Απάντηση

08-04-2020 17:51Ελενη

Τι θα γινει θα δώσει απάντηση ο Βορίδης τόσες μέρες πέρασαν;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία