BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στις 30 Οκτωβρίου το επίδομα ορεινών περιοχών 2019

Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, αναμένεται να καταβληθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος προχώρα τις εγκριτικές αποφάσεις για να πληρωθεί και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του 2019.

oreinoxorio_3

27
1

Ειδικότερα:

Τα επιδόματα και οι παροχές που θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ κατά την ανωτέρω ημερομηνία, είναι τα εξής:

-το Επίδομα Γέννησης,

-τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα,

-το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ),

-το Επίδομα Στέγασης,

-το Στεγαστικής Συνδρομής,

-το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων,

-η “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982” και το Επίδομα Ομογενών, “Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019” και

-ενδέχεται και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2019.


Επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών – ΟΠΕΚΑ

Το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών καταβάλλεται σε ιδιαίτερα ευάλωτες οικονομικά οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές με πολύ χαμηλό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα.

Το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται: σε 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ και σε 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 3.000 ευρώ και του ποσού των 4.700 ευρώ.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των πολιτών και της άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησής τους, προχώρησε στη δημιουργία μιας ακόμη ψηφιακής πλατφόρμας – συνεργασία ΟΠΕΚΑ, ΗΔΙΚΑ – που αφορά στην εισοδηματική ενίσχυση των Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα απλοποιεί τις διαδικασίες και διευκολύνει τους ωφελούμενους απαλλάσσοντάς τους από τη γραφειοκρατική διαδικασία.

Ταυτόχρονα, αποφορτίζει τις δημόσιες υπηρεσίες από τη χρονοβόρα διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων με την κλασική μέχρι πρότινος διαδικασία.

Ο πολίτης θα ολοκληρώνει την υποβολή του αιτήματός του με τους κωδικούς του TAXIS.

Στη συνέχεια, μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με mail ή με sms θα αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Για τους πολίτες που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για το έτος 2020, η πλατφόρμα παραμένει διαθέσιμη έως την ίδια ημέρα (30 Οκτωβρίου).
Η νέα ηλεκτρονική διαδικασία λαμβάνει υπόψιν της και όσους από τους πολίτες για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές πλατφόρμες. Αυτοί μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα τους συνδράμουν για την υποβολή της αίτησής τους και για την ενημέρωσή τους αναφορικά με την πορεία της.

Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος προσμετρώνται το φορολογητέο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος.

Δεν προσμετρούνται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το Επίδομα Παιδιού, το Επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε άτομα με αναπηρία καθώς και η εισοδηματική ενίσχυση που χορηγείται σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Ο υπολογισμός γίνεται μέσω διαλειτουργικότητας αυτόματα από την Α.Α.ΔΕ. Κατά την υποβολή της αίτησης απαιτούνται:

Α) Στοιχεία ενεργού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, ή ΕΛ.ΤΑ, δικαιούχος ή συνδικαιούχος του οποίου είναι ο ίδιος και στον οποίον θα πιστωθεί η εισοδηματική ενίσχυση

Β) Έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

Γ) Αριθμός κινητού τηλεφώνου

Επίσης δηλώνεται ανά περίπτωση:

- Εφόσον ο αιτών είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης το οποίο βρίσκεται σε ισχύ, δηλώνεται υποχρεωτικά και το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του συζύγου ή του ετέρου μέρους του συμφώνου συμβίωσης

- Εφόσον στην οικογένεια του αιτούντος υπάρχουν άγαμα ανήλικα τέκνα, που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αιτούντος ως εξαρτώμενα μέλη, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το όνομα της μητέρας και προαιρετικά ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ).

Σημειώνεται ότι δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών από τον αιτούντα καθώς τα απαραίτητα δεδομένα αντλούνται από τους αρμόδιους φορείς.

Σε ειδικές περιπτώσεις όπως η διάσταση, διάζευξη μπορεί να απαιτηθεί η προσκόμιση στα Κ.Ε.Π. δικαιολογητικών για την επιμέλεια παιδιών. Η αίτηση υποβάλλεται μια φορά. Σε περίπτωση έγκρισής της θεωρείται ότι εκτείνεται και σε κάθε επόμενο έτος, χωρίς να απαιτείται η υποβολή νέας αίτησης. Στην περίπτωση αυτή, η ενίσχυση εξακολουθεί να χορηγείται μετά από την έκδοση σχετικής εγκριτικής πράξης για κάθε έτος, εφόσον από τις κατ’ έτος διενεργούμενες διασταυρώσεις προκύπτει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έκδοσης της εγκριτικής απόφασης με πίστωση στον δηλωθέντα τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

10-10-2020 20:14Δημήτρης Τσίγκας

Έχω κάνει αίτηση για επίδομα ορεινών και μειονεκτικων περιοχών ηλεκτρονικά. Η αίτηση μου αυτή τη στιγμή μου βγάζει μήνυμα ότι "Μετά την εκτέλεση των ελέγχων, χρειάζονται επιπλέον δικαιολογητικά Δεν αποδεικνύεται η αποδοχή της φιλοξενίας από μέρους του φιλοξενούντος για την διασταύρωση της μονιμότητας της κατοικίας σε ορεινή ή και μειονεκτική περιοχή." Που πρέπει να απευθυνθώ για να προχωρήσει η αίτηση μου. Ευχαριστώ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα