BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ως 9 Δεκεμβρίου αιτήσεις για 40 εκατ. ευρώ σε ελιά Καλαμών και κηπευτικά

Νέο κύκλο έκτακτων ενισχύσεων προς αγρότες αναμένεται να εκπονήσει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις της ηγεσίας του με αφορμή την υπό εξέλιξη συλλογή αιτημάτων ενίσχυσης στην ελιά Καλαμών, την εαρινή πατάτα, το καρπούζι και τα κηπευτικά Κρήτης.

dt_platforma_40_27-11-2020

37
3

Το διάστημα αυτό και μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, ως γνωστόν,  27.514 παραγωγοί καλούνται να ολοκληρώσουν την διαδικασία αίτησης πληρωμής σε ειδική πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για ένα συνολικό ποσό ενίσχυσης της τάξης των 39,61 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά, τα ποσά που θα λάβουν οι παραγωγοί των παραπάνω προϊόντων, μέσα στον Δεκέμβριο όπως ακούγεται, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παραγωγοί Ελιάς Καλαμών: 70 ευρώ ανά στρέμμα
  • Πρώιμο Καρπούζι χαμηλής κάλυψης: 300 ευρώ ανά στρέμμα
  • Ανοιξιάτικη πατάτα: 245 ευρώ ανά στρέμμα
  • Θερμοκηπιακή τομάτα Κρήτης: 540 ευρώ ανά στρέμμα
  • Θερμοκηπιακό αγγούρι Κρήτης: 232 ευρώ ανά στρέμμα
  • Θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης: 300 ανά στρέμμα

Ωστόσο σημαντικός αριθμός παραγωγών Καλαμών και εαρινής πατάτας δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα πληρωμής, λόγω ασυνεπειών στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως εδώ και καιρό έχει καταγραφεί. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Μάκη Βορίδη, στην περίπτωση της Καλαμών έπεται μια συμπληρωματική ενίσχυση, χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα της ενίσχυσης αυτής. Μένει να φανεί αν θα γίνει κάποια ειδική ρύθμιση για τους παραγωγούς πατάτας.

Παράλληλα μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, θα κατανεμηθούν 126 εκατ. ευρώ σε κατ’ επάγγελμα παραγωγούς ελαιολάδου, με την επίσημη ενημέρωση να αναφέρει πως στις 27 Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής δηλώσεων, αν και ανεπίσημες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού Μάκη Βορίδη:

 ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ στους παραγωγούς ελιάς Καλαμών, πρώιμου Καρπουζιού, ανοιξιάτικης Πατάτας και θερμοκηπιακών κηπευτικών Κρήτης  - Ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ενεργοποίησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων πληρωμής που αφορά τους παραγωγούς Ελιάς Καλαμών, πρώιμου Καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, ανοιξιάτικης Πατάτας και θερμοκηπιακών καλλιεργειών Κρήτης.

Το συνολικό ύψος του πακέτου ενίσχυσης διαμορφώνεται στα 39.610.234 ευρώ και διατίθεται για την ενίσχυση 27.514 παραγωγών.

Αναλυτικά, τα ποσά που θα λάβουν οι παραγωγοί των παραπάνω προϊόντων διαμορφώνονται ως εξής:

Παραγωγοί Ελιάς Καλαμών: 70 ευρώ ανά στρέμμα

Πρώιμο Καρπούζι χαμηλής κάλυψης: 300 ευρώ ανά στρέμμα

Ανοιξιάτικη πατάτα: 245 ευρώ ανά στρέμμα

Θερμοκηπιακή τομάτα Κρήτης: 540 ευρώ ανά στρέμμα

Θερμοκηπιακό αγγούρι Κρήτης: 232 ευρώ ανά στρέμμα

Θερμοκηπιακή μελιτζάνα Κρήτης: 300 ανά στρέμμα

 

Υπογραμμίζεται ότι ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων πληρωμής έχει οριστεί η 9η Δεκεμβρίου.

Ο κ. Βορίδης σε σχετική δήλωσή του επισημαίνει ότι το Υπουργείο βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και θα συνεχίσει να ενισχύει με ιδιαιτέρως σημαντικά ποσά το εισόδημά τους, στην κατεύθυνση της απρόσκοπτης συνέχισης της παραγωγικής διαδικασίας που έχει τεθεί ως ύψιστη προτεραιότητα από τον Υπουργό.

Γιατί ενισχύσεις μόνο στις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών;

«Προτίθεστε να ενισχύσετε το σύνολο των ελαιοπαραγωγών επιτραπέζιας ελιάς -ανεξαρτήτως ποικιλίας- που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, με αφορμή διαμαρτυρίες ελαιοπαραγωγών γιατί εξαιρούνται των ενισχύσεων που έχουν ανακοινωθεί για την ελαιοπαραγωγή.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η πρωτογενής παραγωγή δεν διήλθε αλώβητη από τις επιπτώσεις του κορονοϊού και η πολιτεία ενισχύει στοχευμένα, σε συνεννόηση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που επλήγησαν από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο, για τα μέτρα ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών που ανακοινώθηκαν υφίστανται αντιδράσεις, καθώς, πλην της ποικιλίας Καλαμών, καμία άλλη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς δεν τυγχάνει στήριξης.

Πιο συγκεκριμένα, ελαιοπαραγωγοί της Λάρισας αδυνατούν να κατανοήσουν την απόφαση της πολιτείας για την ενίσχυση της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμών και όχι των υπόλοιπων ποικιλιών, όπως Αμφίσσης και Χαλκιδικής, οι οποίες καλλιεργούνται κυρίως στον  νομό Λάρισας. Όπως επισημαίνουν, κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων για ενίσχυση ενημερώθηκαν ότι δεν ήταν δυνατό να υποβάλλουν αιτήσεις όσοι καλλιεργούν επιτραπέζιες ελιές των ανωτέρω ποικιλιών. Μάλιστα, δύο μέρες πριν τη λήξη των αιτήσεων, διαπίστωσαν ότι για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών υπάρχει η δυνατότητα ενίσχυσης, βάση των ανακοινώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ (ανακοίνωση 25.11.2020).

Αντιδρώντας στην παραπάνω εξέλιξη, τονίζουν ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι άδικος και ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ελαιοπαραγωγή δεν διακρίνεται σε ποικιλίες, άλλα αφορούν όλο τον κλάδο της ελαιοπαραγωγής. Η επιτραπέζια ελιά, λόγω της πτώσης στην κατανάλωση αποτελεί κλάδο που επλήγη σφόδρα από τα περιοριστικά μέτρα υπέρ της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αφού τα τελευταία προκάλεσαν σημαντική πτώση στην κατανάλωση και βύθιση των τιμών.

Προς τούτο ζητούν από την πολιτεία να αφουγκραστεί το αίτημά τους και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις αίροντας τους περιορισμούς στην επιτραπέζια ελιά με βάση την ποικιλία, και δείχνοντας με αυτό τον τρόπο το ενδιαφέρον της για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο σύνολο της πληττόμενης ελαιοπαραγωγής». 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

27-11-2020 22:01Caseih

Τα κηπευτικά υπαίθρου των άλλων περιοχών της χώρας τώρα λόγω Κορωνοιου δεν έπαθαν ζημιές;Πουλιούνται όλα με ευκολία;Οι τιμές όλων από αυτά τα λίγα που πουλιούνται έχουν πιάσει πάτο.Μενουν όλα στα χωράφια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

27-11-2020 13:53Νικος

Στα κρασσοσταφυλλα δώστε ενίσχυση... Μην κάνετε ότι δεν ακούτε. Να πεθάνουμε θέλετε?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα