Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώθηκαν 70 εκατ. συμπληρωματική ενιαίας, λοίπουν άλλα τόσα

Από τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου πιστώθηκε η συμπληρωματική ενίσχυση ύψους 70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις μέχρι τώρα πληρωμές και στην τελική εκκαθάριση που ανέμεναν οι 650.000 αγρότες δικαιούχοι των άμεσων ενισχύσεων. «Λείπουν άλλα τόσα» επισημαίνει από την πλευρά της η Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητώντας τα χρήματα που τελικά θα παρακρατηθούν απ’ τους αγρότες υπέρ του Εθνικού Αποθέματος, να δοθούν με διαφάνεια και με πλήρη δημοσιοποίηση του συνόλου των στοιχείων και όχι με γενικόλογες αναφορές.

07s14trak1-thumb-large

Γιάννης Πανάγος

125
49

Σημειώνεται άλλωστε πως η διαδικασία πίστωσης της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου άφησε και πάλι κάποιες «ουρές» σε σχέση με τα τελικά ποσά. Μάλιστα εξακολουθεί να εκκρεμεί το 5% που δεν πληρώθηκε για το πρασίνισμα.

 Ο προγραμματισμός για τον οποίο έχει ενημερωθεί η Τράπεζα Πειραιώς που προβλέπει την ολοκλήρωση της εβδομάδας με την πίστωση των εξισωτικών αποζημιώσεων ή και κάποιων ακόμα μικρότερων ποσών, όπως είναι αυτό που αφορά στους νεαρούς αγρότες.

Το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, διαβεβαίωσε ότι κατεβλήθη το υπόλοιπο ποσό της βασικής ενίσχυσης, παρουσιάζοντας το χρονοδιάγραμμα των υπόλοιπων πληρωμών της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, σειρά για πληρωμή παίρνουν:

 • Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
 • Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τετάρτη 23/12.
 • Οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου.
 • Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

 Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει συγκεκριμένα:

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Επιπλέον 70 εκατομμύρια στους λογαριασμούς των αγροτών - Άνθρακας ο θησαυρός του κ. Τσίπρα

 Πλήρη καταγραφή των ποσών που έχουν διατεθεί στους Έλληνες αγρότες παρείχε τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας για την καταβολή των ενισχύσεων, κατά την διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε προς ψήφιση, με την οποία οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες λόγω Covid-19 καθίστανται ακατάσχετες και αφορολόγητες.

Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι κατεβλήθη σήμερα το υπόλοιπο ποσό της βασικής ενίσχυσης το οποίο ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν ενημερώθηκε επαρκώς για το ζήτημα.

 «Για να κλείνουμε ένα - ένα τα θέματα ο κ. Τσίπρας έθεσε, επειδή αγωνιά για την τύχη των αγροτών, αλλά όχι αρκετά ώστε να ακούσει την απάντηση, έθεσε ένα θέμα και αποχώρησε. Έθεσε το ζήτημα ότι κατετέθησαν οι ενισχύσεις την Παρασκευή οι οποίες όμως δεν κατετέθησαν πλήρως. Δεν ενημερώθηκε προφανώς, φαντάζομαι ότι οι συνεργάτες του δεν τον ενημέρωσαν, εγώ δεν απαιτώ από τον ίδιο, όση ευαισθησία και να έχει, δεν θα πρόφτασε ασφαλώς να ενημερωθεί να διαβάσει, τις ανακοινώσεις και όλα αυτά, αλλά οι συνεργάτες του θα έπρεπε να τον ενημερώσουν ότι σήμερα έχουν πληρωθεί άλλα 70 εκατομμύρια, και επομένως έχει καταβληθεί το σύνολο, των ενισχύσεων, άρα λοιπόν άνθρακες ο θησαυρός, της αντιπολίτευσης εκεί» επεσήμανε ο κ. Βορίδης. 

 Συνεχίζοντας ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι σειρά για πληρωμή παίρνουν πλέον:

 1.  Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών της δεύτερης πληρωμής με το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου.
 2.  Οι δικαιούχοι παραγωγοί του πακέτου ενίσχυσης λόγω Covid-19 στο οποίο περιλαμβάνονται οι ελιές Καλαμών, το πρώιμο καρπούζι, η ανοιξιάτικη πατάτα και τα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης συνολικού ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν την Τετάρτη 23/12.
 3.  Οι δικαιούχοι του μέτρου της εξισωτικής αποζημίωσης συνολικού ύψους 248 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν στις 24 Δεκεμβρίου.
 4.  Οι δικαιούχοι ελαιοπαραγωγοί του μέτρου 21 συνολικού ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία πρόκειται να καταβληθούν επίσης στις 24 Δεκεμβρίου.

Κλείνοντας, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη διάταξη που φέρνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία καθίστανται αφορολόγητες και ακατάσχετες οι ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες λόγω Covid-19,  προκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει την ευαισθησία του στους αγρότες.

«Είμαι βέβαιος ότι θα πάμε όλοι μαζί σε αυτή τη ρύθμιση, μαζί με εσάς που αγαπάτε και κόπτεστε για τους αγρότες» σχολίασε σκωπτικά ο κ. Βορίδης.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, με αυτή τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους αγρότες να παίρνουν τα μέτρα ενίσχυσης χωρίς να προσκομίζουν φορολογική  και ασφαλιστική ενημερότητα και ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα αλλά και τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση «για αυτή τους τη συναίνεση σε μια ρύθμιση δίκαιη» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «ο στόχος της ενίσχυσης είναι η παραγωγική στήριξη. Αυτή την ενίσχυση τη δίνουμε για να μπορέσουν οι παραγωγοί μας να αντισταθμίσουν τις ζημίες που έχουν από τα περιοριστικά μέτρα που παίρνουμε για τον κορωνοϊό» ξεκαθάρισε ο Υπουργός, τονίζοντας  ότι είναι απαραίτητη προκειμένου τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας και να μην πάνε για την κάλυψη άλλων αναγκών τους.

 «Αυτή τη ρύθμιση φέρνουμε και σε αυτή τη ρύθμιση θέλω να δω πως θα τοποθετηθούν όσοι κόπτονται για το αγροτικό εισόδημα και αφού μας είπαν για το εάν πληρώσαμε όλο το ποσό την Παρασκευή ή πήγαμε και ένα ποσό τη Δευτέρα δεν έκατσαν να μας πουν πως στέκονται απέναντι στο εισόδημα των αγροτών αλλά και στη συνολική προσπάθεια που έχουμε κάνει για τη στήριξη των παραγωγών μας από αυτή την Κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Βορίδης ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.

Η ανακοίνωση της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρει: 

Ναι, αλλά λείπουν άλλα τόσα

 

Δυστυχώς, …η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ δικαιώθηκε και αυτή τη φορά. Απόλυτα. Όπως, μάλιστα, αποδείχθηκε με τα όσα συνέβησαν με τις σε δόσεις πληρωμές, το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Όσο και το θράσος εκείνων που το δημιούργησαν, ανακαλύπτοντας κτηνοτρόφους του Κολωνακίου στο Γράμμο και φροντίζοντας να μεθοδεύσουν έτσι τα του Εθνικού Αποθέματος, ώστε οι δήθεν αγρότες να απολαμβάνουν γερές επιδοτήσεις και οι πραγματικοί, σήμερα, να διαμαρτύρονται …δικαιολογημένα.

Πράγματι σήμερα έγινε η συμπληρωματική πληρωμή. Με τη διαφορά, ότι δεν καλύπτει το σύνολο των ποσών που δεν μπήκαν την περασμένη Παρασκευή. Στην πραγματικότητα, λείπουν σχεδόν άλλα τόσα…!

Η πολιτική ηγεσία και η διοίκηση του Οργανισμού Πληρωμών θα πρέπει, ύστερα απ’ τα όσα εξόχως αποκαλυπτικά συνέβησαν, να βάλουν βαθιά το μαχαίρι και να καθαρίσουν το απόστημα.

Δεν έχουν θέση στον χώρο οι αεριτζήδες, δεν έχουν θέση στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ανίκανοι σεφ της διασπάθισης των χρημάτων των παραγωγών.  

Υπενθυμίζουμε ότι για όλα αυτά η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είχε μιλήσει δημόσια, θεσμικά και χωρίς περιστροφές. Είχε καταγγείλει το κύκλωμα των βοσκοτόπων, είχε καταδείξει λεπτομερώς τις μεθόδους του, είχε προειδοποιήσει.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι τα όποια χρήματα τελικά παρακρατηθούν απ’ τους αγρότες υπέρ του Εθνικού  Αποθέματος, θα πρέπει να δοθούν με διαφάνεια και με πλήρη δημοσιοποίηση του συνόλου των στοιχείων και όχι με γενικόλογες αναφορές.

Περιμένουμε να δούμε τις πρωτοβουλίες και τις γενναίες εκείνες ενέργειες, που δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά να επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα. 

 

 Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Συμπληρωματική  πληρωμή ακόμα και  εντός της ημέρας ή το  αργότερο την Τρίτη  υπόσχεται ο Βορίδης

Με συμπληρωματική πληρωμή ακόμα και εντός της ημέρας, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τη μεγάλη οριζόντια μείωση στα ποσά ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται οι 650.000 αγρότες.

Να εξηγηθεί για μια ακόμη φορά ότι η οριζόντια μείωση της τάξεως του 15% και πλέον ήταν αποτέλεσμα των μεγαλύτερων κατά 35-40 εκατ. ευρώ δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, όπου έχουν παρεισφρήσει αλλότρια συμφέροντα και του «υψηλού αποθεματικού» που προβλέφθηκε για να μην μείνει κανένας απλήρωτος. Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, με το πρώτο να συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανονισμών και το δεύτερο να δείχνει άγνοια και κακοδιαχείριση.

Σημειωτέον ότι από το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, βλέποντας τις αστοχίες που υπήρξαν, διαβεβαίωνε το Agronews ότι μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα υπάρξει και δεύτερη συμπληρωματική πληρωμή, η οποία θα καλύπτει τουλάχιστον το 7% από τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί, η τραγική διαχείριση που έγινε τα τελευταία 24ωρα στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ξαφνική, αδικαιολόγητη και πολύ βαριά οριζόντια μείωση στα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι.

Οι τευταίες πληροφορίες θέλουν να υπάρχει τις τελευταίες ώρες 
μεγάλη κινητικότητα και στα πολιτικά κόμματα, καθώς οι βουλευτές και τα κλιμάκια των κομμάτων γίνονται αποδέκτες των έντονων αντιδράσεων που εκδηλώνονται αυτές τις ώρες από την πλευρά των αγροτών.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, που αργά έδειξε να αντιλαμβάνεται την έκταση του προβλήματος, με αποκλειστικές δηλώσεις στο Agronews, δεσμεύεται κατηγορηματικά ότι μέχρι την Τρίτη θα έχει γίνει συμπληρωματική πίστωση 7% επί του συνόλου των απαιτήσεων, έτσι ώστε να κωπάσει ο θόρυβος.

Βεβαίως, η απάντηση από την πλευρά των αγροτών είναι ότι από τους λογαριασμούς τους λείπει όχι το 7% αλλά το 15% και πλέον της προβλεπόμενης εκκαθάρισης, πράγμα που σημαίνει ότι η πληγή θα παραμείνει ανοικτή. Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Βορίδη, επέλεξαν να παρακρατήσουν σημαντικά ποσά, δηλαδή τουλάχιστον 15% των ενισχύσεων που ανέμενε κάθε ένας από 650.000 δικαιούχους αγρότες, προκειμένου να ικανοποιήσει, παρ' ότι εξ αρχής ετίθεντο επ' αμφιβόλω, 3.800 νέους δικαιούχους ειδικών ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεμα. Ο υποργός υπολογίζει τις πρόσθετες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα σε 35 εκατ. ευρώ, κάποιοι τεχνοκράτες κάνουν λόγο για πρόσθετη δαπάνη 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέχρι τώρα υπολογισμός με βάση τα χρήματα που πληρώθηκαν (περί τα 800 εκατ. ευρώ) κάνει λόγο για έλλειμμα από τους λογαριασμούς των αγροτών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, όποια κι αν είναι η εξέλιξη, κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι τεράστια, η παρασπονδιά που πήγε να γίνει είναι πρωτοφανής και αν τώρα δεν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τη διαχείριση του ΟΣΔΕ και των κοινοτικών ενισχύσεων δεν θα υπάρξει ποτέ τάξη στην κατανομή των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για τους αγρότες και μόνο για τους αγρότες. 

Κινήσεις της αντιπολίτευσης 
Την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου για την αιφνιδιαστική περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων που αγγίζει τα όρια της κακοδιαχείρισης αναδεικνύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 39 βουλευτές υπέβαλλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ζητούν να μάθουν τόσο το λόγο της περικοπής, όσο και τις προθέσεις της ηγσίας του ΥΠΑΑΤ και των εμπλεκόμενων οργανισμών. Το πλήρες κείμενο αναφέρει: 

Θέμα:«Εξόφληση της βασικής ενίσχυσης του έτους 2020»

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, όπως όλοι αγρότες περίμεναν, πληρώθηκε η δεύτερη δόση της βασικής ενίσχυσης 2020 (η οποία περιλαμβάνει τη βασική ενίσχυση, το πρασίνισμα, τους νέους αγρότες).  Ενώ περίμεναν την εξόφληση της ενίσχυσής τους στη βάση των δικαιωμάτων που νόμιμα κατέχουν, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που προέβλεπαν οριζόντια περικοπή της τάξεως του 15% κατά μέσο όρο στην βασική ενίσχυση, ενόςποσού δηλαδή που ανέρχεται στα 100 εκ. € προκειμένου έτσι να καταστεί δυνατή η πληρωμή «άλλων δικαιούχων» που προέκυψαν αφού κατάφεραν φέτος να αποκτήσουν πρόσβαση στο εθνικό απόθεμα, κυρίως μέσω βοσκοτόπων.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται σε «συντηρητικές προσεγγίσεις», ώστε να υπάρξει «ασφάλεια» στις ενισχύσεις προς τους αγρότες, δεν λύνει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Ήδη από την πλευρά του Υπουργείου έχει αναγνωριστεί ότιένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, οφείλεται σε πρόσθετες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμακαι ειδικότερα στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων που έχουν γίνει από νέες εκτάσεις βοσκότοπων.    

  Όπως και να έχει το πράγμα και όποια εξήγηση προσπαθεί να δώσει το Υπουργείο για να απαλύνει τις επιπτώσεις αυτού του ανεκδιήγητου φαινομένου και της πρακτικής «κάνω κηδεία με ξένα κόλλυβα», η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου είναι μεγάλη, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι πρωτοφανής και η κυβέρνηση οφείλει κάποια στιγμή να λύσει άπαξ και δια παντός αυτό το πρόβλημα που αφορά στην ορθή διαχείριση του ΟΣΔΕ. 

Μετά το μείζον πολιτικό ζήτημα που δημιουργήθηκε, η δέσμευση  του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα υπάρξει συμπληρωματική πίστωση 7% στις ενισχύσεις που έλαβαν περικομμένες οι αγρότες, δε σημαίνει απολύτως τίποτε. Οι ενισχύσεις τους θα συνεχίσουν να είναι μειωμένες αφού η περικοπή αγγίζει περί το 15% και αυτό που τελικά παραμένει είναι μια τραγική διαχείριση των ενωσιακών ενισχύσεων και η αναστάτωση που έχει προκληθεί στον αγροτικό χώρο που είναι τεράστια.

 Στην εποχή της πανδημίας που οι αρνητικές επιπτώσεις που καταγράφονται στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή, στο φόβο που υπάρχει για το τι θα γίνει στο μέλλον, μετά την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού τόσο στην υγεία όσο και την οικονομία, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμη δείγμα ανεπάρκειας και αδυναμίας, αυτό της διαχείρισης της χορήγησηςενωσιακών επιδοτήσεων προς τους δικαιούχους αγρότες.

Έτσι, όταν οι μισοί ελαιοπαραγωγοί έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης από το Μέτρο 21, όταν ένας στους δέκα κτηνοτρόφους δεν έλαβε την ειδική ενίσχυση των 4 ευρώ/ζώο, όταν μόλις ένας πολύ μικρός αριθμός αμπελοκαλλιεργητών εντάχθηκε στον «πράσινο τρύγο», όταν η πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών έχουν μείνει εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης, όταν η πλειοψηφία των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές έχουν επίσης μείνει εκτός ενισχύσεων, ήρθε το «κερασάκι στη τούρτα» με την περικοπή κατά περίπου 15% των ενισχύσεων που δικαιούνται οι αγρότες από την ΚΑΠ.

Η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου είναι μεγάλη για την απόφαση του Υπουργείου και κατ’ επέκταση του ΟΠΕΚΕΠΕ «να κρατηθεί πίσω» ένα ποσό προς «όποια» χρήση, µε αποτέλεσμα να βλέπουν στην ενίσχυση τους µία οριζόντια περικοπή της τάξης του 15%, ειδικά αυτή τη δύσκολη εν μέσω πανδημίας περίοδο. Κυρίως όταν διαβάζουμε ότι η περικοπή των 100 εκ. €  ήταν αποτέλεσμα  της κατανομής του εθνικού αποθέματος για το 2020 και ειδικότερα παράτυπων απονομών δικαιωμάτων ενίσχυσης σε άτομα που δεν είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι με την απόδοση σε αυτούς δημόσιων βοσκοτόπων.

Επειδήαυτό που έγινε ισοδυναμεί με περικοπή νόμιμων δικαιωμάτων των αγροτών,

Επειδή κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια,

Επειδή είναι απαραίτητη η δέσμευση  ως προς το ποσό που είναι να λαμβάνουν οι δικαιούχοι αγρότες

Επειδήεπί διακυβέρνησηςΣΥΡΙΖΑ επιτεύχθηκε ο έγκαιρος χρονοπρογραμματισμός των πληρωμών των ενισχύσεων στους αγρότες χωρίς εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 1. Γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη βάση και του νέου επιτελικού κράτους, δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι ενίσχυσης και ποιοι όχι, αντί να προχωρήσει σε οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων που θα επηρέαζε το σύνολο των δικαιούχων και μάλιστα σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο;
 2. Προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στις ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που οδήγησαν σε αυτή την αρνητική κατάσταση;
 3. Προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στην τεχνολογική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να περιοριστούν τα προβλήματα που θα συνεχίσουν να υφίσταται εξαιτίας της «τεχνικής λύσης» που έχει επιλεχθεί για την κατανομή των βοσκοτόπων;
 4. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση εφαρμογή του νέου ορισμού για το μόνιμο βοσκότοπο του Κανονισμού  2017/2393 (Κανονισμού OMNIBUS) με την κατάλληλη επικαιροποίηση του υποβάθρου του ΟΣΔΕ που θα οδηγήσει στην αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων κατά περίπου 8 εκ. στρέμματα και θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα ενώ παράλληλα θα εξαφανίσει την απειλή οποιασδήποτε σύγκλισης των ενισχύσεων (μερικής ή πλήρους), απειλή που αν παραμείνει θα μειώνει συνεχώς τις ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Γιάννης

Ελευθεριάδου Τάνια

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κάτσης Μάριος

Κοκκαλης Βασίλης

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαδόπουλος Σάκης

Πολάκης Παύλος

Πουλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Τσίπρας Γιώργος

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

ΣκούφαΜπέττυ

Συρμαλένιος Νίκος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτρης

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος


Για παράνομα ρουσφέτια μιλά η Γεννηματά

650.000 αγρότες διαπιστώνουν ότι τα χρήματα των επιδοτήσεων που δικαιούνται δεν τους έχουν καταβληθεί στο ακέραιο όπως ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Οι επιδοτήσεις που τους καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μειωμένες κατά 10% χωρίς καμία ενημέρωση και εξήγηση. Πάνω από 100 εκ ευρώ επιδοτήσεων παρακρατήθηκαν από τους αγρότες την στιγμή που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες στο τέλος μιας δύσκολης χρονιάς.

Αιτία η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να καλύψει παράνομα ρουσφέτια, με την κατανομή επιδοτήσεων μέσα από το εθνικό απόθεμα, σε άτομα που δεν έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν ασκούν και γεωργική δραστηριότητα. Για να ικανοποιηθούν αυτά τα ρουσφέτια περικόπηκαν δικαιώματα επιδοτήσεων από τους πραγματικούς παραγωγούς.

Για την παράνομη παρακράτηση υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που οφείλουν οι αρμόδιοι να τις αναλάβουν. Καλώ άμεσα τον κ. Μητσοτάκη να βάλει τέλος στην εξαπάτηση των αγροτών και να επιστρέψει όλες τις επιδοτήσεις που παράνομα παρακρατήθηκαν.


Ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρει σχετικά:Σχόλια (49)
Προσθήκη σχολίου

21-12-2020 23:00Konstantinos

Δεν μου πιστώθηκε η ενίσχυση αγροτών νεαρής ηλικίας, ενώ την δικαιούμαι και την λάμβανα κάθε χρόνο. Στην Δημοσιοποίηση Πληρωμών δεν υπάρχει καν εντολή πληρωμής. Το αντιμετώπισε κάποιος από εσάς? Τα υπόλοιπα πιστώθηκαν κομμένα, όπως στους περισσότερους. Εθνική Τράπεζα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-12-2020 22:21Μιχ. Κουταντος

Αφού λέει κράτησαν τα λεφτά Για να πληρώσουν τους νέους τότε γιατί δεν πληρώνουν τον γυιο μου που γεννήθηκε στο μιτατο και έχει κάνει αίτηση από το 2019; ο έλγα βέβαια τουαρπαζει από τον λογαριασμό του αυθαίρετα όσα θέλει.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-12-2020 21:04ΟΔΥΣΣΕΑΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΧΩ ΕΠΑΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΛΗΘΗΚΕ ΕΙΝΑΙ 30%ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ.....ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ?ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Κ. ΥΠΟΥΡΓΕ. ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΠΙΣΤΩΘΗΚΕ Τ0 97% ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ...ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΕΧΟΥΝ ΚΟΠΕΙ ΧΡΗΜΑΤΑ Ε ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ. ΘΑ ΤΟΝ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΤΕ? Η ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΦΘΑΣΕΙ ΣΕ ΑΛΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ..ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΘΑΝΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ?ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΚΙΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΚΕΙΝΗ ΚΙΟΛΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ?

Απάντηση

21-12-2020 20:44Δημήτρης

Από 1200 μαζί με την πράσινη μπήκαν 451 δηλ 750 ευρώ λείπουν και έπρεπε να πάρω και 430 εσωτερικής σύγκλισης επιπλέον τα έχουν χαμένα στον οπεκεπε; χάσανε τα αυγά και τα καλάθια μου φαίνεται.

Απάντηση

21-12-2020 20:24Χατζησταματίου Αρίστος-ΚΥΔ

Για ενισχύσεις (βασική και πρασίνισμα) αξίας πχ 10000€ από 15,8% παρακράτηση που έγινε την παρασκευή (14,5% στη βασική και 18,6% στο πρασίνισμα) σήμερα Δευτέρα 21-12-2020 καταβλήθηκε ποσό που αντιστοιχεί στο 4,4%(440€) των ενισχύσεων. Εκκρεμεί λοιπόν 11,4% (σε βασική και πρασίνισμα) δηλαδή 1140€. Σε επιδοτήσεις κάτω των 5000€ έγινε μικρότερη παρακράτηση την Παρασκευή, 11,2% και με τη σημερινή πληρωμή εκκρεμεί ποσό περίπου 7.4%. Όλα τα ποσά και τα ποσοστά αντλήθηκαν από την εξατομίκευση και υπολογισμό πληρωμής των παραγωγών σύμφωνα με τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ που φαίνεται στα ΚΥΔ και από την καρτέλα του αγρότη. Ας ενημερωθεί λοιπόν ο Υπουργός γιατί μάλλον από τον Οπεκεπε του τα μεταφέρουν λίγο περίεργα τα ποσά ενώ είναι τόσο ξεκάθαρα...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-12-2020 20:17κοκός

Λοιπόν, όταν ξαναγίνουν εκλογές ξαναψηφίστε τους να παίρνουμε τα λεφτά μας με καθυστέρηση δύο χρόνια!!!

Απάντηση

21-12-2020 20:17Χατζησταματίου Αρίστος-ΚΥΔ

Για ενισχύσεις (βασική και πρασίνισμα) αξίας πχ 10000€ από 15,8% παρακράτηση που έγινε την παρασκευή (14,5% στη βασική και 18,6% στο πρασίνισμα) σήμερα Δευτέρα 21-12-2020 καταβλήθηκε ποσό που αντιστοιχεί στο 4,4%(440€) των ενισχύσεων. Εκκρεμεί λοιπόν 11,4% (σε βασική και πρασίνισμα) δηλαδή 1140€. Σε επιδοτήσεις κάτω των 5000€ έγινε μικρότερη παρακράτηση την Παρασκευή, 11,2% και με τη σημερινή πληρωμή εκκρεμεί ποσό περίπου 7.4%. Όλα τα ποσά και τα ποσοστά αντλήθηκαν από την εξατομίκευση και υπολογισμό πληρωμής των παραγωγών σύμφωνα με τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ που φαίνεται στα ΚΥΔ και από την καρτέλα του αγρότη. Ας ενημερωθεί λοιπόν ο Υπουργός γιατί μάλλον από τον Οπεκεπε του τα μεταφέρουν λίγο περίεργα τα ποσά ενώ είναι τόσο ξεκάθαρα...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-12-2020 20:00 Χρήστος

Προσωπικά πιστεύω πως η απόφαση για την μη εξόφληση του τσεκ πάρθηκε εκ του πονηρού. Σκεφτείτε αγωνιάμε για κάτι δεδομένο σε σχέση με άλλες χρονιές. Κανείς πλέον δεν διεκδικεί επιπλέον ενισχύσεις λόγω πανδημίας, βλέπε βαμβάκι κλπ..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-12-2020 19:50Χρήστος

Προσωπικά πιστεύω πως η απόφαση να μην δοθεί το ποσό στο σύνολό του έγινε εκ του πονηρού. Σκεφτείτε τώρα όλοι μας αγωνιάμε για κάτι δεδομένο σε σχέση με άλλες χρονιές, την εξόφληση του τσεκ. Κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για επιπλέον ενισχύσεις (βαμβάκι κλπ..), τις οποίες μπορούσαμε να διεκδικήσουμε λόγω πανδημιας.

Απάντηση

21-12-2020 19:38Γιώργος

Όσα λεφτά θέλουν βάζουν στον καθένα, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι σκάνδαλο ολκής!

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία