Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Διπλό φιάσκο στην εξόφληση τις ενιαίας, λείπει ένα επιπλέον 2%

Κάποιες µέρες πριν o αγροτικός κόσµος αναγκάστηκε να ελέγξει δύο φορές τους τραπεζικούς του λογαριασµούς µέσα στην πανδηµία µε όλους τους γνωστούς περιορισµούς. Με θλίψη και αγανάκτηση διαπίστωσε και τις δύο φορές ότι η πολυαναµενόµενη «µεγάλη» πληρωµή του ∆εκεµβρίου, που πραγµατοποιεί κάθε έτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ήταν ελλειµµατική από πολλές πλευρές.

50_pin_2

8968
8

Ο υπουργός ΥπΑΑΤ παραδόξως δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται από το πρώτο φιάσκο και µε τον γνωστό του πληθωρικό τρόπο, απαντώντας στα πολλαπλά και εύλογα ερωτήµατα συµπολίτευσης και αντιπολίτευσης από το βήµα της Bουλής, δικαιολόγησε την αποτυχηµένη πρώτη προσπάθεια εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης ως το αποτέλεσµα της υιοθέτησης µιας συντηρητικής προσέγγισης δηµιουργίας «πλεονάσµατος» για εν δυνάµει δικαιούχους Εθνικού Αποθέµατος. ∆εσµεύτηκε προσωπικά για µια δεύτερη άµεση συµπληρωµατική πληρωµή που θα έλυνε το πρόβληµα. Αυτή η δεύτερη προσπάθεια εξόφλησης έλαβε χώρα πράγµατι µετά από τρεις ηµέρες και συνδυάστηκε µε τις πληρωµές της εξισωτικής αποζηµίωσης και των ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού, σε µια προσπάθεια κατασκευής µιας επίπλαστης εντύπωσης ότι το πρόβληµα αντιµετωπίστηκε και λύθηκε.

∆ιακινήθηκε έντονα ότι εν τέλει υπήρξε µια διοικητική κατά βάση αστοχία (ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε συγνώµη από τους δικαιούχους επιδοτήσεων για την αναστάτωση και δεσµεύτηκε για το αυτονόητο να είναι πιο προσεκτικός την επόµενη φορά), η οποία βασίστηκε σε κάποιες πρόχειρες υπηρεσιακές εισηγήσεις µε λαθεµένους υπολογισµούς. Ο ίδιος ο υπουργός ΥπΑΑΤ αναγκάστηκε να παρέµβει για µια ακόµη φορά για να ανοίξει το σύστηµα και να δουν επιτέλους οι δικαιούχοι ποια τα (νέα;) δικαιώµατά τους και ποιες οι πληρωµές τους. Σύµφωνα πάντα µε το τι διαρρέει από το υπουργείο, οι υπηρεσιακές ευθύνες θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν και το θέµα θα λήξει.

Ωστόσο, το θέµα δεν µπορεί να λήξει µε µια απλή απόδοση αυτού του διπλού φιάσκου σε µια τυχαία διοικητική και υπηρεσιακή ανεπάρκεια και µιας και το σύστηµα µε υπουργική παρέµβαση άνοιξε, µε τη βοήθεια εκατοντάδων αγροτών και κτηνοτρόφων που παρείχαν στοιχεία, διαµορφώθηκε ο παραπάνω πίνακας που είναι αποκαλυπτικός του τι συνέβη, των βαθύτερων πολιτικών, διοικητικών και υπηρεσιακών ευθυνών που υπάρχουν, καθώς και των προθέσεων που θέλουν να εξυπηρετηθούν.

 

∆ιαβάζοντας λοιπόν προσεκτικά τον πίνακα, προκύπτουν τα ακόλουθα βασανιστικά ερωτήµατα – συµπεράσµατα:

Η πρώτη εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης στις 17.12.2020 ήταν 14% µειωµένη σε σχέση µε αυτό που είχαν υπολογίσει οι παραγωγοί µε βάση την πληρωµή της προκαταβολής. Η µείωση αυτή δεν µπορεί να εξηγηθεί ούτε µε τη δηµοσιονοµική πειθαρχία 2,9% ούτε µε την οριζόντια περικοπή του 2,5% για το Εθνικό Απόθεµα. Πρέπει να απαντηθεί ποιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥΠΑΑΤ ήθελαν εν τέλει να βάλουν χέρι στις τσέπες των παραγωγών.

Η πολιτική ευθύνη είναι µεγάλη, καθώς είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές από διάφορους θεσµικούς παράγοντες ο υπουργός ΥπΑΑΤ για την ύπαρξη και τη δράση ενός πυραµιδωτού κυκλώµατος παραγωγής εικονικών βοσκοτόπων που αλλοιώνει την κατανοµή του Εθνικού Αποθέµατος, δηµιουργεί µαύρο χρήµα, το οποίο εξαγοράζει συνειδήσεις δείχνοντας το δάχτυλο στους αγρότες του µόχθου, συστήνει ηγετίσκους και εν τέλει αφήνει έκθετη τη χώρα σε µελλοντικούς δηµοσιονοµικούς καταλογισµούς.

Μετά και τη δεύτερη πληρωµή της εξόφλησης παραµένει πέρα από τη δηµοσιονοµική πειθαρχία και το Εθνικό Απόθεµα ένα επιπλέον ποσοστό 2% που δεν ξέρει κανένας που έχει χαθεί. Είναι αδιανόητο να αγνοείται ή να υποκρύπτεται ένα τόσο µεγάλο ποσοστό. Η διοικητική ανεπάρκεια αχαρακτήριστη (δεν θα αρκεί πλέον ένα συγνώµη ή µια ανάρτηση σε κοινωνικά δίκτυα) και ο υπηρεσιακός σχεδιασµός στα όρια του δόλου. Το ποσοστό αυτό επαρκεί για την κατανοµή ενός ακόµη Εθνικού Αποθέµατος (!) και µάλλον αυτό προορίζεται για µια νέα µηχανή παραγωγής επίπλαστων δικαιωµάτων σε ιδιωτικά βοσκοτόπια τύπου Γράµµου. Από τον Σεπτέµβρη έχει καταγγείλει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ τη µεθόδευση.

Ο προηγούµενος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στείλει φακέλους στον εισαγγελέα. Οι Περιφερειάρχες µε επιστολές έχουν διαµαρτυρηθεί για αυτά τα τερατουργήµατα. Εντούτοις, δεν φαίνεται να αλλάζει ο σχεδιασµός και η βούληση για τη δηµιουργία ενός ιδιότυπου στρατού από ρουσφέτια ηµετέρων. Το αντίθετο, πάµε να υλοποιήσουµε εις διπλούν αυτό που άφησαν οι προηγούµενοι. Μα είναι δυνατόν; Στο Μέγαρο Μαξίµου κατανοούν τι συµβαίνει ανεξέλεγκτα από τους άριστους;

Ο υπηρεσιακός µηχανισµός του ΟΠΕΚΕΠΕ αδυνατεί ή συνηγορεί πρακτικά στην αφαίµαξη των πραγµατικών παραγωγών κρύβοντας ή µη φανερώνοντας την αλήθεια προχωρώντας σε υπηρεσιακές εισηγήσεις που εκθέτουν τον κοινό νου. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ διενέργησαν, ως όφειλαν, εκείνους τους γεωχωρικούς ελέγχους που απλά και γρήγορα καταδεικνύουν πως ένας δηµόσιος βοσκότοπος τη µια χρονιά µετατρέπεται σε ιδιωτικό την επόµενη µέσω εικονικής µίσθωσης ελάχιστου τιµήµατος; Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ κατανοούν ότι ως δηµόσιοι λειτουργοί οφείλουν να προστατεύουν το κύρος και την αξιοπιστία του Οργανισµού απέναντι σε κάθε πρόσκαιρη διοίκηση και πολιτική ηγεσία;

Η έρευνα θα συνεχιστεί µέχρι τέλους ακόµη κι αν υπουργός δραπετεύσει µέσω του επερχόµενου ανασχηµατισµού, ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ αποχωρήσει µε τη λήξη της τρίµηνης θητείας του και οι δύο τρεις διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ θυσιαστούν ως µαριονέτες προστασίας ενός βρώµικου κυκλώµατος που επιθυµεί τους αγρότες να είναι επαίτες, να επιζητούν ρουσφέτια, και να διεκδικούν επίπλαστα (ή faux – ψεύτικα στην ορολογία µερικών) δικαιώµατα.

Ειδικού Συνεργάτη

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

12-01-2021 23:55Γιώργος Παπαζαχαρίας

Τελειώνουν τα ψέμματα θα έρθει οι ώρα τους

Απάντηση

08-01-2021 21:18Αρης

Όταν θα ψάχνουν ψήφους θα ξεχάσουν την αδιαλαξία που τους διατρέχει...... τότε θα τους γουστάρω ...............

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία