BACK TO
TOP
Πληρωμές

Οι πρώτοι 100 με τα μεγαλύτερα ποσά βασικής ενίσχυσης το 2019

Αναρτήθηκε στην ειδική ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κατάλογος με τις εισπράξεις βασικής ενίσχυσης 2019. Η Agrenda φιλοξενεί σήμερα τη λίστα με τους πρώτους 100 αποδέκτες ενισχύσεων του εν λόγω καθεστώτος.

1_18_Anaptyxiakos_2

Γιώργος Κοντονής

2644
15

Με το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, τον ΕΛΓΟ,  εννέα νοµικά πρόσωπα-επιχειρήσεις, έναν πολιτισµικό οργανισµό το Παλληµνιακό Σχολικό Ταµείο και κατά πλειοψηφία φυσικά πρόσωπα, απαρτίζεται η λίστα  µε τους 100 δικαιούχους που έλαβαν τα µεγαλύτερα ποσά από το καθεστώς βασικής ενίσχυσης το 2019. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται αναρτηµένος σε ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (https://transpay.opekepe.gr/) όπου τα στοιχεία είναι προσβάσιµα προς όλους. Σε αυτά τα ποσά µπορεί παράλληλα να προστεθεί κατά περίπτωση και το πρασίνισµα, που είναι περίπου ίσο µε το 50% του ποσού της βασικής ενίσχυσης. Λίγο-πολύ τα ίδια ονόµατα παραµένουν στην κορυφή της λίστας όπως και το 2018 µε κάποια όµως να µην εµφανίζονται καθόλου (ολική µεταβίβαση;), ενώ και  την τριετία 2020-2022 αναµένεται παρόµοια διαµόρφωση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να µην προχωρήσει σε σύγκλιση των δικαιωµάτων στη µεταβατική ΚΑΠ.

Με δεδοµένο πως το 10% των εκµεταλλεύσεων συγκεντρώνει το 48% των άµεσων ενισχύσεων (στοιχεία Γ.Π.Α, ΟΣ∆Ε 2019), ο µόνος τρόπος να πραγµατοποιηθεί µία άλλη κατανοµή την ερχόµενη προγραµµατική περίοδο, συνοψίζεται σε τέσσερις προϋποθέσεις:

Πραγµατικός ή ενεργός αγρότης: Θα ορίσει τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης στην ερχόµενη ΚΑΠ. Από την επιστηµονική οµάδα που υποστηρίζει το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και το ΥΠΑΑΤ, έχει προταθεί να µπει ως προϋπόθεση καταβολής της βασικής ενίσχυσης η ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ όµως πλέον θα πρέπει να είναι σε θέση κάποιος να αποδείξει ότι πράγµατι έχει αγροτική δραστηριότητα µε βάση οικονοµικές συναλλαγές όπως τιµολόγια από ένα ποσό και πάνω αναλόγως τη στρεµµατική τους έκταση. Εξαιρούνται οι αγρότες µε άµεσες ενισχύσεις έως κάποιο ποσό (π.χ 1.250 ή 2.000 ευρώ).

Σύγκλιση: Συνεπάγεται σε αύξηση µοναδιαίας αξίας δικαιώµατος για όσους έχουν µικρότερη αξία από το µέσο όρο και µείωση για όσους βρίσκονται πάνω από το µέσο όρο. Άγνωστες οι προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν κατατεθεί πολλαπλά σενάρια. Η ανάλυση SWOT από την υποστηρικτική οµάδα που έχει στα χέρια του το ΥΠΑΑΤ προτείνει την πλήρη σύγκλιση 100% των δικαιωµάτων. Τελική απόφαση τον Αύγουστο.

Αναδιανεµητική ενίσχυση (συµπληρωµατικό πριµ): Θα τη λαµβάνουν οι καλλιεργητές µε εκτάσεις κάτω του µέσου όρου στρεµµάτων στην Ελλάδα ανά περιφέρεια ενίσχυσης.  Το ποσό θα εξασφαλιστεί από τους µεγαλύτερους δικαιούχους (βλέπε top 100 κ.ο.κ). Έχει κατατεθεί πρόταση στο ΥΠΑΑΤ από την οµάδα του ΓΠΑ να δίνεται µόνο σε κατ’ επάγγελµα αγρότες καθώς είναι εκείνοι που εξαρτώνται στο µεγαλύτερο βαθµό από τη γεωργία.

Κατάργηση ατοµικών δικαιωµάτων: Όλοι οι αγρότες από το 2023 θα λαµβάνουν την ίδια ενίσχυση ανά στρέµµα, για όλη την επιλέξιµη έκταση. Πλήρης απεµπλοκή από τα δικαιώµατα, χρειάζεται αποδεδειγµένη αγροτική δραστηριότητα στα δηλωµένα αγροτεµάχια για τη λήψη. Ακόµα ένα σενάριο που βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΑΑΤ και µελετάται (βλ. σελ. 4).

Κατανοµή άµεσων ενισχύσεων ανά κατηγορία οικονοµικού µεγέθους εκµεταλλεύσεων και τεχνοοικονοµικού προσανατολισµού

Σηµειώνεται εδώ πως σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από 20.000 ευρώ και άνω βασική ενίσχυση λαµβάνουν 1.304 δικαιούχοι, απορροφώντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 1,1 δις ευρώ, που µοιράζεται ετησίως για τη βασική ενίσχυση. Οι Top 100, δηλαδή οι κορυφαίοι που εµφανίζονται στον πίνακα δεξιά απορροφούν συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ κοινοτική βασική ενίσχυση.

Σχόλια (15)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2021 10:12Giannis

Ο πίνακας θα ήταν πιο σωστός αν έλεγε και την καλλιέργεια και τις εκτάσεις που έχει ο καθένας, γιατί μπορεί κάποιοι από αυτή τη λίστα να τα αξίζουν ή να παίρνουν και λίγα ενώ κάποιοι άλλοι να παίρνουν δεκαπλάσια επιδότηση από το μέσο όρο της καλλιέργειας. Επίσης τo ότι ολόκληρη Πελοπόννησος με τεράστιες γόνιμες και αρδευόμενες εκτάσεις καλλιέργειας σε Ηλεία-Αργολίδα-Μεσσηνία έχει μόνο ένα άτομο στη λίστα αυτό λέει πολλά για τα "ιστορικά δικαιώματα". Στην προηγούμενη ΚΑΠ εμείς με 40 στρέμματα ελιές παίρναμε 600 ευρώ βασική ενίσχυση και ο λιτρουβιάρης στο χωριό με 100 στρέμματα μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Τέλος καλό θα ήταν να βγει και μία λίστα με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ γιατί εκεί γίνεται το καλό φαγοπότι και όχι τόσο στις ενισχύσεις.

Απάντηση

23-02-2021 18:11Argiro

Αν κοπούν τα ιστορικά δικαιώματα δεν θα καλλιεργούν τίποτα και δεν θα κάνουν δήλωση οσδε και θα παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους ως αγρότες κατά συνέπεια ή χώρα δεν θα λαμβάνει επιδοτήσεις σε μεγάλο ποσοστό ού το σώστε και εσείς που θέλετε να καταργηθούν τα δικαιώματα θα πάρετε ψιχουλα ή και καθόλου φαγωθεικατε λες και τα πληρώνεται εσείς τα δικαιώματα .Και εσείς που λέτε να καλλιεργούν χωρίς επιδοτήσεις να καλλιεργείται σωστά χωρίς να δηλητηριαζεται τον κόσμο που ενεργείται χωρίς να σας ενδιαφέρει τι φυσιολογικό παράγεται αλλά μόνο να παράγεται?.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

23-02-2021 10:06Ζιούλης Λεωνίδας

ΜΑΛΑΚΕΣ=ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση

23-02-2021 04:52Δημήτρης

Μάλλον πρέπει να δηλώσουμε όλα τα βοσκοτόπια καί βουνά τής περιοχής μας μόνο τότε θα δούμε άσπρη μέρα γιατί με τα χωράφια μας καί χίλια στρέμματα ο ένας να έχουμε πράγμα απίστευτο για την Ελλάδα αυτά τα λεφτά δεν θα τα παίρναμε σε καμία περίπτωση. Φαντάσου ότι η κυρία Γεωργία από την Βέροια παίρνει 127.500€ και εγώ με 200 στρέμματα καλλιέργειας παίρνω γύρω στα 3500€ βασική μάλλον κάποιοι άνθρωποι ξέρουν τών τρόπο να κλέβουν καί με την βοήθεια υψηλά ιστάμενων καταπατώντας όλους τους υπόλοιπους πραγματικούς αγρότες πού πονάνε κάθε μέρα πάνω σέ αυτή τι Γη. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε σε έναν αιώνα να δούμε δικαιοσύνη σε αυτήν την χώρα όσο εμείς επιμένουμε εδώ τόσο θα μας πατάνε στο λαιμό κ θα μας πετάνε κάτι ψίχουλα ώστε να μήν πεθάνουμε από την πείνα για να πηγαίνουμε να τούς ψηφίζουμε ώστε να τα τρώνε αυτοί καί η παρέες τούς χοντρά. Κατάλαβετε το επιτέλους.

Απάντηση

22-02-2021 21:10Αντωνης

Δυστυχώς αυτήν είναι η αγροτική πολιτική της χώρας μας,όλοι οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοί περνουν επιδοτήσεις Χωρίς να καλλιεργεί κανένας τους,αν δεν αλλάξει αυτή η σαπίλα των ιστορικών δικαιωμάτων δεν θα υπάρχει αγροτιά σε λιγα χρονια,

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-02-2021 20:59Στεφανος

40χρονια μας ενδιαφερουν μονο επιδοτησεις επιτελους να κοπουν. Σκοπος εναι να παραγουμε και να πουλιουνται τα προιονταμας σε τιμες καλες.

Απάντηση

22-02-2021 19:42Οικονόμου Χρήστος

Εμείς γιατί έχουμε μοναδιαία αξία 9 Ε :

Απάντηση

22-02-2021 17:52ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗΣ

Αν κατάλαβα καλά τα ποσά αυτά είναι μόνο η βασική ενίσχυση, δηλαδή η κυρία στην πρώτη θέση Παίρνει περίπου 200.000 ευρώ. Να μας πουν και με ποια κριτήρια τα παίρνουν αυτά τα δικαιώματα

Απάντηση

22-02-2021 15:19Εμμανουήλ Σουρής

Apollo capital properties... Ψάξε αγροτακο, που περιμένεις το χιλιαρικο να την παλέψεις και φέτος, που ετοιμάζονται να στο κόψουν κιόλας- μην σου πω ότι θα ζητάνε και πίσω.. - να δεις ποιοι παίρνουν αυτά τα ποσά...

Απάντηση

22-02-2021 15:00Agrotis

Οι μισές είναι σύζυγοι δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και δεν έχουν πατήσει ούτε μια φορά το πόδι τους στη λάσπη

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα