Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με εξόφληση Νιτρικών  ανοίγει ο κύκλος πληρωμών, ακολουθούν συνδεδεμένες

Με την εξόφληση των υπολοίπων από τα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα της περσινής χρονιάς φαίνεται να ξεκολλούν οι πληρωμές προς τους αγρότες, μέσα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που εντείνεται από την πανδημία, η οποία και έχει σχεδόν μηδενίσει τη ρευστότητά τους.

6_pin_36

Ελένη Δούσκα

14611
7

Η έγκριση 11,7 εκατ. ευρώ για τα Νιτρικά και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις και για τα Βιολογικά και τις σπάνιες φυλές, θα δώσουν μια πρώτη ανάσα στον αγροτικό κόσμο, αν και μετά τις 15 Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ, εντείνονται οι αντιδράσεις των παραγωγών για την καθυστέρηση στο πρώτο πακέτο των συνδεδεμένων, που δείχνει να πηγαίνει κι αυτό για μετά τα μέσα του μήνα, αφού ακόμα δεν έχουν καν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις που ορίζουν το ύψος των εν λόγω ενισχύσεων. Στο πρώτο πακέτο περί τα 60 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνονται σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή και σανοδοτικά ψυχανθή, καρποί με κέλυφος, μήλα, όσπρια που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση και ζαχαρότευτλα, ενώ λίγες μέρες μετά θα ακολουθήσει και η πίστωση για την ειδική ενίσχυση βάμβακος, η οποία υπολογίζεται περί τα 67 ευρώ το στρέμμα από τα 64,249 ευρώ το 2019. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων το έτος 2020, που δεν αποκλείεται να είναι και κάτω από τα 6,5 ευρώ το στρέμμα.

Όσον αφορά τώρα τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς, μετά την «προβληματική» πληρωμή του Δεκεμβρίου, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δείχνουν να «κολλάνε» στο ξεκαθάρισμα που πρέπει να προηγηθεί σχετικά με το Εθνικό Απόθεμα και τις τελευταίες καταγγελίες που είναι ακόμα σε έλεγχο, ενώ σε έγγραφη απάντησή του στη Βουλή ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός αναφέρει ότι «η εκκαθάριση των ενισχύσεων, δηλαδή το υπόλοιπο 3% για τη βασική, το υπόλοιπο 5% για το πρασίνισμα και το υπόλοιπο 10% για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, θα καταβληθούν με την ολοκλήρωση των πληρωμών, το αργότερο έως την 30η/06/2021».

Πάντως, για την ώρα, οι διοικητικές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ δουλεύουν μια σειρά από διασταυρωτικούς ελέγχους για τις εύκολες περιπτώσεις, που αφορά κυρίως δικαιολογητικά που καλούνται να προσκομίσουν εκ νέου οι παραγωγοί, τόσο για την ενιαία ενίσχυση όσο και για το Εθνικό Απόθεμα, προκειμένου να τρέξει μια διορθωτική πίστωση μέσα στον μήνα.

 

Μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα

Αίτηση αναθεώρησης για τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα (εφεξής: αίτηση αναθεώρησης) στον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορούν να υποβάλλουν οι παραγωγοί, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, στην οποία ωστόσο δεν αναφέρεται το χρονικό διάστημα στο οποίο θα είναι ανοικτό το ηλεκτρονικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι η αίτηση αναθεώρησης δεν αφορά τις καταγγελίες περί Εθνικού Αποθέματος και υποβάλλεται αποκλειστικά για τους ακόλουθους λόγους:

 1. Μη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα λόγω μη ένταξης  του γεωργού στην κατηγορία των γεωργών νεαρής ηλικίας
 2. Μη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα λόγω μη ένταξης  του γεωργού στην κατηγορία των νεοεισερχόμενων γεωργών.

Ειδικότερα, στη σχετική εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

 1. Ως αρμόδιος φορέας υποβολής των αιτήσεων αναθεώρησης ορίζεται ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
 2. Η αίτηση αναθεώρησης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ υποχρεωτικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής ΚΑΡΤΕΛΑ ΑΓΡΟΤΗ, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/FarmersTab/#/login
 3. Η αίτηση αναθεώρησης συμπληρώνεται και οριστικοποιείται στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης αναθεώρησης επισυνάπτεται στην επιλεγμένη κατηγορία αίτησης αναθεώρησης ηλεκτρονικό αρχείο (από σαρωτή/scanner), το οποίο περιλαμβάνει τα τυχόν απαραίτητα για την επιλεγμένη κατηγορία αίτησης δικαιολογητικά. Μετά την επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών, η αίτηση αναθεώρησης αποθηκεύεται και οριστικοποιείται.
 4. Πριν την οριστικοποίηση της αίτησης αναθεώρησης, ο γεωργός έχει τη δυνατότητα να τη διαγράψει ή και να την τροποποιήσει. Με την οριστικοποίηση της αίτησης αναθεώρησης, η αίτηση υποβάλλεται αυτόματα στην αρμόδια για τον έλεγχο υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 5. Με την οριστικοποίησή της, η αίτηση αναθεώρησης λαμβάνει αυτόματα εσωτερικό αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου. Οι συμβαλλόμενοι εκτυπώνουν την οριστικοποιημένη αίτηση αναθεώρησης, η οποία φυλάσσεται υποχρεωτικά τουλάχιστον για μία πενταετία στο προσωπικό τους αρχείο, μαζί με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά, τα οποία οφείλουν να προσκομίσουν ανά πάσα στιγμή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εφόσον ζητηθούν στα πλαίσια ελέγχου.
 6. Δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης οριστικής υποβληθείσας αίτησης αναθεώρησης και υποβολής νέας αίτησης εντός του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων αναθεώρησης. Η νέα αίτηση αναθεώρησης λαμβάνει αυτόματα νέο εσωτερικό αριθμό και ημερομηνία πρωτοκόλλου.
 7. Η ακρίβεια των στοιχείων του αιτήματος αναθεώρησης βαρύνει τους ίδιους τους δικαιούχους. Σε περίπτωση διαπίστωσης πλαστών στοιχείων κατά την υποβολή του αιτήματος αναθεώρησης κινούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλες οι νόμιμες διαδικασίες παραπομπής στη δικαιοσύνη κατά τα οριζόμενα στον ποινικό κώδικα.
 8. Στην περίπτωση των γεωργών που δεν κρίθηκαν δικαιούχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα κατόπιν διασταύρωσης με βάσεις δεδομένων που τέθηκαν στη διάθεση του Οργανισμού από κάθε δημόσια αρχή, ενδεικτικά το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (ΟΠΣΚ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η βάση δεδομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή άλλης δημόσιας αρχής και θεωρούν ότι αυτές οι βάσεις δεδομένων φέρουν λανθασμένες καταχωρήσεις, τότε δύναται να προβούν σε διόρθωση των σχετικών καταχωρήσεων στις εν λόγω αρμόδιες αρχές σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες διόρθωσης.
 9. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα προβεί σε νέα διασταύρωση στοιχείων με κάθε πηγή πληροφοριών και βάση δεδομένων που διαθέτει ή παρέχεται σ’ αυτόν από άλλη δημόσια αρχή, βάσει της παραγράφου 2 του άρθρου 8 της αριθ. 104/7056/21-01-2015 (ΦΕΚ Β’ 147/22-01-2015) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με σκοπό την ορθή χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα έτους Ν.
 10. Η έγκριση των αιτήσεων αναθεώρησης κατά το στάδιο του διοικητικού ελέγχου αυτών δεν συνεπάγεται αυτόματα τη χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα. Συνεπώς, το οριστικό αποτέλεσμα χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα θα εξαχθεί μετά την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μηχανογραφικών διασταυρωτικών ελέγχων.

 

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο

 

Έγκριση 11,7 εκατ. για την εξόφληση της Νιτρορύπανσης 

Εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 11.725.313,61 ευρώ για τη «Δράση 10.1.04: Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα του Μέτρου 10 - 1η Πρόσκληση, ΥΠΑΑΤ», προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για το έτος 2020. Η εξόφληση για το πρόγραμμα της νιτρορύπανσης αφορά το 15-20% και τοποθετείται μετά τις 15 Μαρτίου, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού Πληρωμών.  Σημειωτεόν ότι αναμένονται ανάλογες εγκρίσεις ποσών και για τα υπόλοιπα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα, όπως βιολογικά, κομφούζιο, σπάνιες φυλές κ,λπ.

Η απόφαση αναφέρει τα εξής: «Τη διάθεση πίστωσης ποσού 11.725.313,61€(έντεκαεκατομμυρίων επτακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων τριακοσίων δεκατριών ευρώ και εξήντα ένα λεπτών)από τηΣ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό2018ΣΕ08210031 με  τίτλο «Δράση  10.1.04:  Μείωση  της  ρύπανσης  νερού  από  γεωργική δραστηριότητατου Μέτρου 10 -1η Πρόσκληση, ΥΠΑΑΤ», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους της δράσης. Από  το  παραπάνω  ποσό  των 11.725.313,61€ποσό  ύψους 9.525.313,61€(εννέα  εκατομμυρίωνπεντακοσίων είκοσι πέντε χιλιάδων τριακοσίων δεκατριών ευρώ και εξήντα ένα λεπτών)αφορά αδιάθετα υπόλοιπα της αριθ. 2029/285670/13.10.2020 ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ (ΑΔΑ: 93Τ54653ΠΓ –Η3Σ) Απόφασης Έγκρισης Διάθεσης Πίστωσης».

 

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση


 

Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

06-03-2021 10:30Θανάσης ανταλοπουλος

Ξέρουμε κάτι για υο 25 ενίσχυση αν θα μπει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

06-03-2021 09:49Βασίλης

Απ τα Χριστούγεννα περίπου δεν ακούγετε ρε φιλος ότι θα στηρίξει η κυβέρνηση το βαμβάκι...? Όπως στήριξε το ελαιόλαδο, το γάλα, και τους αλιείς.? Ο Λίβανος είπε ότι θα στηρίξει το βαμβάκι και έτσι πρέπει να γίνει..

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία