BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στα 175 ευρώ το στρέμμα κλείδωσε η συνδεδεμένη για τα τεύτλα

Στα 175 ευρώ το στρέμμα διαμορφώνεται τελικά, για την καλλιεργητική σεζόν του 2020, το ύψος της συνδεμένης ενίσχυσης που θα εισπράξουν όσοι παραγωγοί της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια των τεύτλων.

teutlaevz__1_

155
0

Το ποσό αυτό «κλείδωσε» στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πλέον απομένει να πάρει ΦΕΚ, προκειμένου ο κάθε ένας, από τους συνολικά περίπου 350 δικαιούχους της ενίσχυσης, να δει να πιστώνεται στο λογαριασμό του ό,τι του αναλογεί, με βάση τα στρέμματα που καλλιέργησε.

Αν κι η στρεμματική ενίσχυση είναι πολύ υψηλότερη από την εισήγηση που φέρεται να είχαν κάνει οι υπηρεσιακοί παράγοντες, εντούτοις είναι κατά 12 ευρώ το στρέμμα χαμηλότερη από τη συνδεδεμένη που δόθηκε για την καλλιεργητική σεζόν του 2019, όταν είχε ανέλθει στα 187 ευρώ και σίγουρα -τουλάχιστον για την πλειονότητα των δικαιούχων- δεν θα φτάσει να καλύψει τις δαπάνες που έγιναν για την καλλιέργεια πέρυσι.

«Τα έξοδα ήταν πολύ περισσότερα και έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά, υπάρχουν άνθρωποι που πλήρωσαν για να τα βγάλουν από το χωράφι και τελικά τα πέταξαν τα τεύτλα τους. Αν συνυπολογίσετε και το κόστος για το ενοίκιο που είναι 70-80 ευρώ το στρέμμα και άλλα 30 ευρώ για το πότισμα και από εκεί και πέρα έχουμε και τη φυτοπροστασία και τη λίπανση, αλλά και τα πετρέλαια, μιλάμε για ένα ποσό που θα βοηθήσει απλώς να μειωθεί η χασούρα», ανέφερε στο Agronews και την Agrenda ο παραγωγός από την περιοχή της Θεσσαλονίκης που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Συνολικά για τη χρονιά που θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση είχαν καλλιεργηθεί γύρω στα 12.000 στρέμματα κι από αυτά τα σχεδόν 8.000 στρέμματα ήταν στην περιοχή των Σερρών, με παραγωγούς να έχουν παρασυρθεί από τις υποσχέσεις του «επενδυτή» που έχει αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργήσει την τοπική μονάδα, αλλά με επίκληση των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, δεν άναψε το καμίνι και τα τεύτλα απορροφήθηκαν ως πρώτη ύλη σε άλλες χρήσεις όπως το βιοαέριο και όχι για ζάχαρη όπως είχε συμφωνηθεί.

«Αυτό που πόνεσε τους παραγωγούς ήταν ότι τους υποχρέωσε κάπου το Σεπτέμβριο να αλλάξουν τις συμβάσεις και εκεί που ανέμεναν γύρω στα 30-35 ευρώ τον τόνο, για τη σοδειά τους, βρέθηκαν να είναι με μια νέα σύμβαση με 20 ευρώ τον τόνο. Τα έξοδα όμως είχαν γίνει και δεν μπορούσαμε να τα αποφύγουμε. Και με δεδομένο ότι η εξαγωγή των τεύτλων έγινε με καθυστέρηση, είχαμε μεγάλες φύρες που κυμάνθηκαν από 10% έως και 25%. Οπότε στο χέρι του παραγωγού ήρθαν 15 ευρώ τον τόνο για τα οποία έχουν δοθεί επιταγές. Με βάση όμως την αρχική συμφωνία έχουν χαθεί γύρω στα 100 ευρώ τον τόνο» μας εξήγησε ο συνομιλητής μας. Οι υπόλοιπες ποσότητες, κυρίως από τη Θεσσαλία και το Δομοκό, που είχαν σπαρθεί τεύτλα, απορροφήθηκαν από μονάδα βιοαερίου στα Φάρσαλα.

Για τη φετινή σεζόν, μετά και το περσινό «κάζο», που έρχεται να σώσει εν μέρει η συνδεδεμένη, έστω και με καθυστέρηση δύο μηνών, λέγεται πως καλλιεργήθηκαν κάποια λίγα στρέμματα στη Θεσσαλία, τα οποία θα απορροφηθούν και πάλι από μονάδα βιοαερίου.

Η καλλιέργεια, ωστόσο, μπορεί και να μην είναι καταδικασμένη να εκλείψει οριστικά. Παραγωγοί θυμίζουν πως συνδεδεμένη ενίσχυση θα υπάρξει και φέτος και του χρόνου και σημειώνουν πως αν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας (σ. σ. εκκρεμεί ένα δικαστήριο που παίρνει αναβολές λόγω κορονωϊού) στην Πειραιώς, το business plan διάσωσης που είχε υποβληθεί προβλέπει για το 2022, την καλλιέργεια 60.000 στρεμμάτων γύρω από το εργοστάσιο στο Πλατύ. «Περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει και θα κάνουμε και κάποιες επαφές», επισημαίνει ο συνομιλητής μας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η καλλιέργεια μπορεί να αναβιώσει, εάν υπάρξει βούληση».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα