BACK TO
TOP
Πληρωμές

Παλιές τρύπες πληρωμών μέχρι τις συνδεδεμένες για Μεγάλη Εβδομάδα

Με διορθώσεις και διασταυρωτικούς θα περάσουν οι επόµενες δέκα ηµέρες για τους διοικητικούς της ∆οµοκού, προκειµένου αφενός να κλείσουν ει δυνατόν οι περισσότερες εκκρεµότητες ενιαίας και προγραµµάτων της περσινής χρονιάς και αφετέρου να ετοιµαστεί η πληρωµή του επόµενου πακέτου συνδεδεµένων, µε έµφαση στα ζωικά.

6_pin_39

Ελένη Δούσκα

149
1

Σηµειωτέον ότι από βδοµάδα λήγει η προθεσµία για ενστάσεις επί του Εθνικού Αποθέµατος από την πλευρά των παραγωγών, γεγονός που ανοίγει το δρόµο για τους απαραίτητους ελέγχους που θα ξεκολλήσουν και τη διαδικασία πληρωµής των υπολοίπων τόσο των δικαιούχων Εθνικού Αποθέµατος για το έτος 2020, όσο και των ποσών που ξέµειναν από την πληρωµή του περασµένου ∆εκεµβρίου και συνδέονται άµεσα µε το Απόθεµα.  Άλλωστε και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ηµήτρης Μελάς, σε πρόσφατη δήλωσή του τόνισε ότι «τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης του 2020, που αφορούν το 3% της βασικής ενίσχυσης, το 5% του πρασινίσµατος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, θα διεκπεραιωθούν µέχρι και τον Μάιο».

Όσον αφορά τώρα τις συνδεδεµένες στα ζωικά, αναφέρεται ότι αυτές τις µέρες στα περιφερειακά υποκαταστήµατα του Οργανισµού Πληρωµών καταπιάνονται µε διορθώσεις αιτηµάτων διοικητικής πράξης επί του αριθµού των αιτούµενων ζώων και διασταυρώσεις στοιχείων, προκειµένου να υπολογιστούν οι δικαιούχοι και τα ζώα τους που θα µοιραστούν 55 εκατ. ευρώ για το πρόβειο και 35 εκατ. ευρώ για το βόειο. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, ο προγραµµατισµός δείχνει πίστωση µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα, ενώ µαζί µε τα ζωικά δεν αποκλείεται να πληρωθούν και οι συνδεδεµένες ενισχύσεις σε σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, σπαράγγι και σηροτροφία.

 

Στην καλύτερη µετά το Πάσχα οι ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού

Σε εκκρεµότητα ακόµα οι ειδικές ενισχύσεις συνολικού ποσού 24,2 εκατ. ευρώ για υπαίθριο καρπούζι (140 ευρώ το στρέµµα), καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα (205 ευρώ το στρέµµα), θερµοκηπιακές καλλιέργειες σε ντοµάτες (500 ευρώ το στρέµµα) και αγγούρια (210 ευρώ το στρέµµα) και βουβαλοτροφία, µετά την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ από τους αρµόδιους υπουργούς. Ωστόσο, οι δικαιούχοι θα πρέπει να περιµένουν την πληρωµή το νωρίτερο µετά το Πάσχα, αφού πρώτα πρέπει να ανοίξει η πλατφόρµα για τις αιτήσεις των παραγωγών, για την οποία από το υπουργείο δεν υπάρχει κάποια επίσηµη ενηµέρωση. Η µόνη αναφορά επί της πληρωµής των δικαιούχων στην ανακοίνωση της πλατείας Βάθη έλεγε ότι «η χρηµατοδότηση θα καταβληθεί στους δικαιούχους το αργότερο έως τις 31/12/2021».

 

Ενστάσεις για Νιτρικά, Κοµφούζιο και λοιπά προγράµµατα του 2020

Σε ενστάσεις από τις 14 Απριλίου και µέχρι τις 20 του µήνα για το Κοµφούζιο και µέχρι τις 27 Απριλίου για Νιτρικά, Παραδοσιακό Ελαιώνα Άµφισσας και Αµπελώνα Θήρας µπορούν να προχωρήσουν οι παραγωγοί, µετά την ολοκλήρωση της πρώτης εκκαθάρισης για το έτος εφαρµογής 2020. Σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, «µε την ενδικοφανή προσφυγή οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε διόρθωση προφανών σφαλµάτων που αφορούν τα παραστατικά συµµόρφωσης ή/και να προβάλουν αντιρρήσεις κατά των ευρηµάτων που προέκυψαν στον υπολογισµό πληρωµής τους».

Όσον αφορά τις πληρωµές, να σηµειωθεί ότι πιστώθηκαν 8,9 εκατ. ευρώ σε 4.109 δικαιούχους Νιτρικών, 311.115,20 ευρώ σε 1.585 δικαιούχους του Κοµφούζιο, 222.339,11 ευρώ σε 1.258 καλλιεργητές του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άµφισσας και 175.410,47 ευρώ σε 639 παραγωγούς για τον αµπελώνα Θήρας.

Στα 175 ευρώ συνδεδεμένη τεύτλων

Στα 175 ευρώ το στρέμμα τελικά διαμορφώνεται για το 2020, το ύψος της συνδεμένης ενίσχυσης για τους τευτλοπαραγωγούς της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. Το ποσό αυτό, όπως δημοσιεύτηκε και στο σχετικό ΦΕΚ, αφορά περίπου 350 δικαιούχους, ενώ η πληρωμή τους είναι πια θέμα χρόνου.

Αν και η στρεμματική ενίσχυση είναι πολύ υψηλότερη από την εισήγηση των υπηρεσιακών, εντούτοις είναι κατά 12 ευρώ το στρέμμα χαμηλότερη από τη συνδεδεμένη που δόθηκε για το 2019, όταν είχε ανέλθει στα 187 ευρώ και σίγουρα -τουλάχιστον για την πλειονότητα των δικαιούχων- δεν θα φτάσει να καλύψει τις δαπάνες που έγιναν για την καλλιέργεια πέρυσι.

«Τα έξοδα ήταν πολύ περισσότερα και έτσι όπως εξελίχθηκε η χρονιά, υπάρχουν άνθρωποι που πλήρωσαν για να τα βγάλουν από το χωράφι και τελικά τα πέταξαν τεύτλα τους. Αν συνυπολογίσετε και το κόστος για το ενοίκιο που είναι 70-80 ευρώ το στρέμμα, άλλα 30 ευρώ για το πότισμα συν τη φυτοπροστασία και τη λίπανση, αλλά και τα πετρέλαια, μιλάμε για ένα ποσό που θα βοηθήσει απλώς να μειωθεί η χασούρα», ανέφερε στην Agrenda παραγωγός από τη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά για τη χρονιά που θα δοθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση είχαν καλλιεργηθεί γύρω στα 12.000 στρέμματα κι από αυτά τα σχεδόν 8.000 στρέμματα ήταν στην περιοχή των Σερρών, με παραγωγούς να έχουν παρασυρθεί από τις υποσχέσεις του «επενδυτή» που έχει αναλάβει την υποχρέωση να λειτουργήσει την τοπική μονάδα, αλλά με επίκληση των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, δεν άναψε το καμίνι και τα τεύτλα απορροφήθηκαν ως πρώτη ύλη σε άλλες χρήσεις όπως το βιοαέριο.

 

Πριν το Πάσχα τα 70 ευρώ στην ελιά Καλαμών

Τις επόµενες ηµέρες και σίγουρα πριν το Πάσχα αναµένεται να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των  70 ευρώ το στρέµµα οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς Καλαµών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο µέτρο που έτρεξε στα τέλη του 2020. Μάλιστα, σε πρόσφατη ανάρτηση στο λογαριασµό του στο facebook, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «Υπογράψαµε µε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών Θεόδωρο Σκυλακάκη την απόφαση ενίσχυσης 70 ευρώ το στρέµµα, για τις επιπτώσεις µείωσης εισοδήµατός τους από την πανδηµία για τους 9.623 καλλιεργητές βρώσιµης ελιάς Καλαµών που είχαν δηλωθεί στο ΟΣ∆Ε µε κωδικό 2008190 για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς-λοιπές». Το ζήτηµα αφορά παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας κυρίως, η συνολική ενίσχυση του µέτρου φτάνει τα 9,4 εκατ. ευρώ και η πληρωµή θα γίνει βάσει των δηλώσεων ΟΣ∆Ε του 2019, ενώ δεν αποκλείεται να µην γίνουν τροποποιητικές.


Το συγκεκριμένο άρθρο, μαζί με πολλά άλλα, μπορείτε να το βρείτε στo φύλλο της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί αυτό το Σαββατοκύριακο (10-11 Απριλίου 2021).

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

13-04-2021 16:19κ,ωστας παπαδόπουλος

Τελικά η συνδεδεμένη στα τεύτλα πότε θα πληρωθεί?????

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα