Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ουρές από Απόθεμα σπρώχνουν για τέλος Ιουνίου την ενιαία

Λίγο πριν τη λήξη της κοινοτικής προθεσμίας (30 Ιουνίου) για την εμπρόθεσμη εξόφληση ενιαίας και προγραμμάτων της περσινής χρονιάς και ακόμα η διαδικασία βρίσκεται στους….. ελέγχους.

6_pin_46

Ελένη Δούσκα

118
11

Σε αυτά που έχουν να περιμένουν οι αγρότες καταρχήν περί τα 100 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα της ενιαίας που αφορούν το 3% της βασικής, το 5% του πρασινίσματος και το 10% για τους αγρότες νεαρής ηλικίας, καθώς και η εξόφληση των Βιολογικών, ύψους 52 εκατ. ευρώ. Ο πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για προγραμματισμό που δείχνει ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία των πληρωμών, πρώτα με την ενιαία ενίσχυση, για να ακολουθήσουν τα προγράμματα. Κι αυτό γιατί μέχρι τις 15 του μήνα οι δικαιούχοι του μέτρου 11 έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης και τροποποίησης πράξης, που σημαίνει ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας προκειμένου να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις καταστάσεις συμμόρφωσης που θα στείλουν τα περιφερειακά υποκαταστήματα.

 

Ακόμα κολλημένοι οι έλεγχοι για το Απόθεμα

Πιστώσεις που σέρνονται ακόμα από τις καταγγελίες για τις καταστρατηγήσεις στην κατανομή των βοσκοτόπων και το «βαθύ χέρι» επιτήδειων στο Εθνικό Απόθεμα, με βάση τις αναφορές του Οργανισμού Πληρωμών στη δικαιοσύνη και έχουν μπλοκάρει από τον περασμένο Οκτώβριο τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ έχουν βάλει τους αρμόδιους στη διαδικασία των επιπλέον ελέγχων προς αναζήτηση των παρατυπιών. Η ουσία, βέβαια, για τον αγροτικό κόσμο είναι ότι στην πληρωμή του Δεκεμβρίου πιστώθηκαν λιγότερα χρήματα, ενώ σήμερα 6 μήνες μετά η εξόφληση καθυστερεί αφού ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι, προκειμένου να ακολουθήσουν οι διασταυρώσεις και να πιστωθούν τα χρήματα που δικαιούνται. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αγρότες που καταλαβαίνουν πλέον ότι πίσω από όλα αυτά, εκτός από κάποιους επιτήδειους που με «ψεύτικα» παραστατικά εξασφάλισαν βοσκότοπο και ενισχύσεις από το Εθνικό Απόθεμα, ενώ φοβούνται επιπλέον και ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα, αφού χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν κάποιες άλλες υποχρεώσεις προς τους αγρότες.

 

Το δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου συνδεδεμένη κτηνοτρόφων χωρίς γη

Όσον αφορά τις συνδεδεμένες στους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα χωρίς γη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών, σε απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει τα εξής: «Η συνδεδεμένη ενίσχυση στον τομέα της κτηνοτροφίας (Μέτρο 1 και Μέτρο 2), βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 52 του Καν. ΕΕ αρ. 1307/2013, προγραμματίζεται να χορηγηθεί το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου».

Να σημειωθεί ότι οι συνδεδεμένες αυτές αφορούν ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων και 550.000 ευρώ περίπου για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

 

Μέσα Ιουλίου ενισχύσεις σε καρπούζι, πατάτα, ντομάτα, αγγούρι

Μέχρι τις 2 Ιουλίου θα είναι ανοιχτό το σύστημα προκειμένου οι παραγωγοί υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε ντομάτες και αγγούρια όλης της χώρας πλην Κρήτης βουβαλοτροφίας να υποβάλλουν τις αιτήσεις για τις ειδικές ενισχύσεις. Αυτομάτως αυτό μεταθέτει την πληρωμή των δικαιούχων το νωρίτερα για τα μέσα Ιουλίου. 

Εν τω μεταξύ, ενώ ανακοινώθηκε ενίσχυση 253 ευρώ ανά θηλυκό ζώο αναπαραγωγής για 61.000 χοιρομητέρες, των οποίων η πληρωμή θα ακολουθήσει αργότερα χρονικά, αφού πρέπει πρώτα να υποβληθούν και οι σχετικές αιτήσεις των κτηνοτρόφων.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά την ενίσχυση των Λαρισαίων παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών Crimson, που υπέστησαν ζημιές από τις έντονες βροχοπτώσεις του Ιανού, ενώ έχει προηγηθεί ενίσχυση de mininis στους παραγωγούς Crimson της Πέλλας και Ημαθίας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ενημέρωσε τον βουλευτή ΝΔ της Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αν υπάρξει θα εξεταστεί, με βάση τα πραγματικά δεδομένα του ΕΛΓΑ και μόνο αν αυτά πιστοποιούν ζημιά που δεν καλύπτεται από τον υφιστάμενο κανονισμό θα εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης».

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

12-06-2021 01:42N

Αφήστε(ορισμένοι εξυπνακηδες) το ποίημα με τους βοσκότοπους επιτέλους. Και όποιος έχει στοιχεία για δήθεν επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια που δεν ανήκουν στον κάτοχο(που τα έχει αγοράσει και δεν γουστάρε ή δεν γουστάρει να τα φυτέψει) που κάνει δήλωση οσδε και πληρώνει ενφια όπως κάθε νομοταγης φορολογούμενος, να πάει στον εισαγγελέα. Αρκετά με τη λάσπη στον ανεμιστήρα!

Απάντηση

11-06-2021 23:42Θοδωρής

Αν καταβληθεί εκπροθεσμα θα μπούνε προσαυξήσεις;;; Γιατι οτιδήποτε πληρωσουμε εκπροθεσμα εμείς μας βάζουν και προσαυξήσεις...

Απάντηση

11-06-2021 12:32Giorgos

Ενο Με το ΣΥΡΙΖΑ τρογαμε με χρυσά κουτάλια όλη τα ίδια είναι αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άστα μην πω καλύτερα

Απάντηση

10-06-2021 21:49Βαμβακοπαραγωγος

Η κορονοενισχηση που τάζετε κύριε υπουργέ, στους βαμβακοπαραγωγούς περί τα 30€ κατά στρέμμα, που είναι?? Μόνο το βαμβάκι δεν στηρίξατε.. Έχει ο καιρός γυρίσματα..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-06-2021 09:43Αγρότης

Πάρτο αυγό και κουρεφτο

Απάντηση

10-06-2021 09:33Μανος

Αυτή είναι η δεξιά που μας κυβέρνα όλα πάνε στο χειρότερο και προς τα πίσω θα έρθουν τα δικαιώματα του 2021 και ακόμη δεν πλήρωσαν του 2020..κάποτε πρέπει να βάλουμε μυαλό εμείς η αγρότες ποτε μα ποτέ δεξιά κυβέρνηση δεν έκανε καλό στην αγροτιά μα ποτέ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία