Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στο 50% ο συμψηφισμός επιστρεπτέας αγροτών με την κρατική ενίσχυση

Την παρακράτηση του 50% του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής σε όσους αγρότες δικαιούνται την επικείμενη κρατική ενίσχυση για πατάτες, κηπευτικά και βουβάλια προβλέπει διορθωτική απόφαση επί της ΚΥΑ που αρχικά προέβλεπε παρακράτηση του 70%.

apodeikseis-apodeiksi-foros-forologia-fpa_0

545
9

Σε μια διόρθωση της τελευταίας στιγμής, οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης επανέρχονται στο ζήτημα που προκάλεσε αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της χώρας, αφού με απόφασή τους ανοίγουν το δρόμο για παρακρατήσεις σε αναμενόμενες κρατικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις για όσους αγρότες συμμετείχαν στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ολόκληρη η διορθωτική απόφαση διαθέσιμη εδώ


Η αρχική απόφαση με ημερομηνία δημοσίευσης την 2 Σεπτεμβρίου, προέβλεπε ότι θα παρακρατείται το 70% του ποσού που έλαβαν οι αγρότες από την επιστρεπτέα, από το ποσό αποζημίωσης ή ενίσχυσης που δικαιούνται να λάβουν. Η νέα διορθωτική απόφαση, της 7ης Σεπτεμβρίου, κατεβάζει το ποσό αυτό από το αρχικό 70%, στο 50%, δηλαδή όλο το ποσό που έλαβαν ως ενίσχυση που δεν χρήζει επιστροφής. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε

Αναιρείται η έκτακτη  ενίσχυση σε πατάτες  και κηπευτικά για  όσους αγρότες έλαβαν  ως τώρα επιστρεπτέα
Σε κόλαφο εξελίσσεται για χιλιάδες αγρότες η λεγόμενη επιστρεπτέα ενίσχυση που έλαβαν μετά κόπων και βασάνων τον τελευταίο χρόνο, καθώς οι ιθύνοντες των οικονομικών υπουργείων έχουν άλλη άποψη και οδηγούν τα πράγματα σε συμψηφισμό της εν λόγω ενίσχυσης με ότι έχουν λαμβάνειν από τις ειδικές ενισχύσεις λόγω covid, δηλαδή από κοροενισχύσεις.
Η παραπάνω εξέλιξη προκαλεί οργή και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο, σε μια εποχή που η πανδημία έχει ανατρέψει συθέμελα την ισορροπία των αγορών και τα κόστη παραγωγής απειλούν τη βιωσιμότητα χιλιάδων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

 Με τη φορά που έχουν πάρει λοιπόν τα πράγματα, δώρον άδωρον καθίσταται η αναμενόμενη κρατική ενίσχυση λόγω πανδημίας σε κηπευτικά, πατάτες και καρπούζια που εδώ και έξι μήνες έχει εξαγγείλει το υπουργείο, με την πληρωμή ωστόσο να αναβάλλεται από μήνα σε μήνα, αφού τελικά αρκετοί παραγωγοί που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα δουν αστεία ποσά στους λογαριασμούς τους.

 Αυτό αναφέρει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε προ ολίγων ημερών για να «διευκολύνει» την διαδικασία πίστωσης, την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ:

 «Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, όπως προσδιορίζεται στην παρ. 1 του παρόντος, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή, δυνάμει του άρθρου τρίτου της από 30.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 75) και αφορούν στο έτος 2020. Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 70% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως αχρεωστήτως καταβληθέν.»

 Με άλλα λόγια, ακόμα και αν πιστωθεί ως το τέλος της εβδομάδας η στρεμματική ενίσχυση στους δικαιούχους παραγωγούς, όπως διατείνονται στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Οργανισμού Πληρωμών, ο συμψηφισμός ανάμεσα στην αποζημίωση και την επιστρεπτέα μπορεί να αφήσει ακόμα και μηδενικό υπόλοιπο προς πληρωμή στους δικαιούχους. 

 Ενδεικτικά, στην περίπτωση της πατάτας, όπου η στρεμματική ενίσχυση ανέρχεται σε 205 ευρώ ανά στρέμμα, ο μέσος κλήρος των 40 έως 50 στρεμμάτων διαμορφώνει μια μέση πληρωμή της τάξης των 9.225 ευρώ, με όσους παραγωγούς συμμετείχαν στους κύκλους 4 και 5 της επιστρεπτέας παραγωγής να λαμβάνουν 2.000 ευρώ λιγότερα. Για το καρπούζι που η ενίσχυση είναι μικρότερη (140 ευρώ/στρέμμα), η συμμετοχή στο μέτρο της επιστρεπτέας θα κόψει μεγαλύτερο ποσοστό, αφού από τα 5.600 ευρώ που αναμένει μια μέση εκμετάλλευση, θα πιστωθούν τελικά 3.600 ευρώ. Όσο μικρότερος είναι ο κλήρος, τόσο προσεγγίζει το 0 το υπόλοιπο προς πληρωμή στους αγρότες. 

 Ήδη, ενόψει της επικείμενης καθυστερημένης πληρωμής, ο αγροτικός κόσμος που συνειδητοποιεί πια αυτήν την «φθηνή», όπως την χαρακτηρίζουν συνομιλητές της Agrenda και του Agronews.gr, πρακτική γεμίζουν με αίσθημα δυσαρέσκειας απέναντι στους ιθύνοντες του Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού όπως λένε είναι η μοναδική ενίσχυση λόγω πανδημίας που φέρει τον όρο συμψηφισμού με την επιστρεπτέα προκαταβολή και μάλιστα σε έναν κλάδο που υπέστη τις βαρύτερες οικονομικές συνέπειες επί δύο συναπτά έτη εξαιτίας του κορωνοϊού. 

 Πρόκειται για ένα ζήτημα που δεν υπέπεσε στην αντίληψη αρκετών παραγωγών μέχρι σήμερα, εξαιτίας και του τρόπου με τον οποίο έγινε η διαχείριση της συγκεκριμένης πληρωμής από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο βιάστηκε να ανακοινώσει πανηγυρικά τα ποσά ενίσχυσης την περασμένη άνοιξη, γράφοντας «με μικρά γράμματα» τη συγκεκριμένη προϋπόθεση. Στη συνέχεια οι απανωτές αναβολές έστρεψαν την προσοχή του αγροτικού κόσμου στο πότε και όχι στο πώς και το πόσο.

 Φυσικά, ήταν γνωστό ότι οι τελευταίες αναβολές έγιναν με αφορμή το μπέρδεμα των διασταυρώσεων. Έλλειπε δηλαδή ο μηχανισμός βάσει του οποίου θα έβλεπε ο Οργανισμός Πληρωμών ποιοι παραγωγοί έλαβαν ποσά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και ποιοι όχι προκειμένου να προβεί στον υπολογισμό του εκκαθαρισμένου ποσού. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός, φέρεται να ζήτησε ακόμα και από τους συνεταιρισμούς να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο της συγκέντρωσης στοιχείων στις αρχές, όταν ακόμα υπολογιζόταν ο προϋπολογισμός του μέτρου και ετοιμαζόταν ο φάκελος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι συνεταιρισμοί αρνήθηκαν να αναλάβουν έναν τέτοιον ρόλο, τόσο ξένο ως προς τις ουσιαστικές αρμοδιότητές τους.

Oι τιμές των ενισχύσεων ανά στρέμμα για τις καλλιέργειες ανέρχονται σε:

 -140€ για υπαίθριο καρπούζι, mini και obla, ανά την επικράτεια

 -205€ για καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, ανά την επικράτεια

 -500€ για τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ανά την επικράτεια πλην Κρήτης

 -210€ για αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας, ανά την επικράτεια πλην Κρήτης

 Σημειώνεται πως για τη βουβαλοτροφία ανά την επικράτεια θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο.
 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

09-09-2021 21:06Papanikolaou andreas

Αυτό που έχω να πω εινε ότι έδωσαν κάποια χρήματα κε τα θέλουν πίσω,,, γιατί τότε τα έδωσαν,,,,,, μου φαίνετε παράξενο,,,, αυτοί οι 125 οοο που εινε στο κατώτερο εισόδημα του ειδικού κάθεστος πήραν τίποτα,,, γιατί,, μην γελιέστε,,, η ΝΔ δεν ξέρει τι τους γίνεται,

Απάντηση

08-09-2021 20:04Αδάμ

Δηλαδή ρε παιδιά μας δώσανε 1000 ευρώ επιστραπτεα με την προϋπόθεση ότι θα πληρώναμε πίσω τα 500 ευρώ κι τα υπόλοιπα 500 θα ήτανε χαρίστηκα τι θα μας κρατήσουν τα 700 ευρώ ?εγώ είχα 15 στρέμματα καρπούζι δλδ από τα 2.1000 που πρέπει ν πάρω θα μου δώσουν τα 1400?

Απάντηση

08-09-2021 16:17George

Ξεφτίλες!!! Ο χειρότερος υπουργός που πέρασε!!!

Απάντηση

08-09-2021 14:09ΔΗΜΗΤΡΗΣ

δεν υπαρχει σωτηρια μονο ενα θαυμα θα μας σωσει απο τους ασχετους

Απάντηση

08-09-2021 13:44Μανος

Αρε κοπροσκηλα της δεξιάς λαμογια κλέφτες αλλιώς θα επιστρέφωταν η επιστρεπτεα και αλλιώς θα μας την πάρετε γαμω τα σπίτια σας δεξιά καθίκια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία