BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιστώνεται η προκαταβολή του τσεκ τον Δεκέμβριο το «ψαλίδι»

Προχωρά η διαδικασία της πίστωσης της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης 2021 (τσεκ), χωρίς φυσικά να λείπουν τα προβλήματα στη διαχείριση της όλης κατάστασης τόσο σε τεχνικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που έχουν γίνει τόσες δοκιμαστικές πληρωμές (προσομοιώσεις) από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια προσπάθεια να περιορισθούν τα μεγάλα λάθη και να μεταφερθούν στην εκκαθάριση του Δεκεμβρίου οι μεγάλες δυσκολίες που έχουν ανακύψει ειδικά με τα δικαιώματα των βοσκοτόπων.

6_pin_4

Ελένη Δούσκα

440
11

Πηγές που παρακολουθούν από μέσα τις διεργασίες των πληρωμών, αναφέρουν ότι η διοίκηση του οργανισμού επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη της πίστωσης του 75% του ποσού όπως καταβλήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει χρόνο για την ολοκλήρωση των ελέγχων μέχρι τον Δεκέμβριο.

Υπό αυτή την έννοια, δεν αναμένονται έντονες εκπλήξεις ή αντιδράσεις εκ μέρους των παραγωγών στην πληρωμή της ερχόμενης Τετάρτης, το συνολικό ποσό της οποίας θα προσεγγίζει τα 650 εκατ. ευρώ και θα αφορά περί τους 650.000 δικαιούχους. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ιθύνοντες του υπουργείου θα…  επαναλάβουν τα περσινά στην εξόφληση των Χριστουγέννων, οπότε και θα πιστωθούν το υπόλοιπο 30% της βασικής, το πρασίνισμα και το πριμ των γεωργών νεαρής ηλικίας. Με άλλα λόγια, το κατά πόσο η νέα προβληματική ΚΥΑ αποσυντονίζει το ανελαστικό λογισμικό πληρωμών του Οργανισμού Πληρωμών θα φανεί σε δύο μήνες. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν την απόκλιση από αυτό που υπολογίζουν να λάβουν οι αγρότες να είναι μεγάλη.

Χάος με βοσκοτόπια, καθησυχάζει ο υφυπουργός Στύλιος

Πολλαπλά χτυπήματα δέχεται τα τελευταία 24ωρα το σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ, ειδικά μετά την πολύπαθη ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, με τις αρμόδιες αρχές να τα έχουν κάνει θάλασσα, την πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίζει τα θέματα σπασμωδικά και τους δικαιούχους των ενισχύσεων αγρότες να ζουν άλλη μια φορά μέσα στην αβεβαιότητα. Οι… καμπάνες άρχισαν να χτυπούν από την περασμένη Παρασκευή, όταν αναρτήθηκαν στο σύστημα και άρχισαν να γίνονται ορατές από τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΟΣΔΕ οι νέες κατανομές βοσκοτόπων. Ειδικά ο νέος τρόπος υπολογισμού των δικαιωμάτων για τα μικρά ζώα που περιορίζει τις ενισχύσεις στο 1/3, όπως και οι αναπροσαρμογές που γίνονται σε επίπεδο  περιφερειών, έχουν δημιουργήσει αυτές τις μέρες τεράστια αναστάτωση, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι πρώτες αναλύσεις των στοιχείων από τους μελετητές, δείχνουν ότι οι πλέον αδικημένοι από τον νέο τρόπο κατανομής είναι οι νέοι κτηνοτρόφοι και γενικότερα οι κάτοχοι κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που επιλέγουν να ανανεώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο και να διευρύνουν τη δραστηριότητά τους.

Όσον αφορά, πάντως, τις διαδοχικές δοκιμές πληρωμής (προσομοιώσεις), ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στύλιος, έσπευσε να δηλώσει από τη βουλή ότι οι δοκιμές πάνε καλά και η πληρωμή είναι θέμα χρόνου. Έδωσε μάλιστα και το ιστορικό των πληρωμών των τελευταίων χρόνων από το οποίο προκύπτει ότι 2020 το 70% της βασικής ενίσχυσης του έτους πληρώθηκε στις 21 Οκτωβρίου, το 2019 στις 24 Οκτωβρίου, το 2018 στις 26 Οκτωβρίου, το 2017 στις 24 και το 2016  στις 27 Οκτωβρίου.

Από τα ορεινά στα μειονεκτικά μεταφέρονται κτηνοτρόφοι

Άλλη μία «έκπληξη» επεφύλαξε η τροποποιητική ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, καθώς σύμφωνα με κτηνοτρόφους, εκεί που έπαιρναν τόπο σε ορεινή περιοχή, πλέον το σύστημα τους «μετέφερε» σε μειονεκτική. Αυτό προφανώς επηρεάζει την εξισωτική αποζημίωση και τα ποσά που θα βρουν οι δικαιούχοι στους λογαριασμούς τους στην πληρωμή του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι παραγωγός με βοσκότοπο στα ορεινά παίρνει 12,5 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τα μειονεκτικά πληρώνεται στα 8,1 ευρώ το στρέμμα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει παραγωγός από το Αγρίνιο στην Agrenda, τσεκάροντας την καρτέλα του με τον γεωπόνο-μελετητή του, διαπίστωσε ότι κάποια στρέμματα βοσκοτόπων που του κατανεμήθηκαν βρίσκονται πλέον σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως μειονεκτικές και όχι σε ορεινές, όπως είχε συνηθίσει από το 2015 μέχρι και πέρυσι.  

Αποζημιώσεις στα κεράσια των πεδινών έως αρχές Νοεμβρίου

Το δρόμο της υλοποίησης φαίνεται πως παίρνουν οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΕΛΓΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αποζημίωση όσων πυρηνοκάρπων επλήγησαν από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης και ακόμη δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.

Όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρος του Α.Σ. Πέλλας Μιχάλης Φαρμάκης, τα πορίσματα πλέον έχουν βγει τόσο για τα κεράσια των πεδινών περιοχών, όσο και για τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα κι αν δεν προκύψει κάποια απρόοπτη εξέλιξη οι δικαιούχοι παραγωγοί θα πιστωθούν την προκαταβολή του 40% προς το τέλος Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου και πριν το τέλος του χρόνου θα υπάρξει εκκαθάριση.

Ανάλογη πληροφόρηση, όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τα κεράσια των πεδινών περιοχών, μας μετέφερε και ο πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιού Μυλοτόπου Γιαννιτσών Γιάννης Λυσίτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι προκαταβολές θα δοθούν πριν την εκπνοή του τρέχοντος μήνα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα, που ήδη από τον Αύγουστο έχουν πληρωθεί την προκαταβολή του 40%, οι συνομιλητές μας έμειναν στη δέσμευση που υπάρχει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πως έως το τέλος του τρέχοντος χρόνου, θα έχει πιστωθεί και το υπόλοιπο ποσό που αναλογεί στον καθένα. «Για εμάς ήταν καθοριστικό ότι δόθηκε αυτή η προκαταβολή, διότι στα κτήματα της περιοχής η ζημιά κυμάνθηκε από το 80% έως το 90% ειδικά στα επιτραπέζια ροδάκινα κι ο κόσμος δεν είχε χρήματα για να καλύψει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες» ανέφερε ο κ. Λυσίτσας.

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

29-10-2021 10:19ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΙΩΣΗ. ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΗ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΝΘΑΡΙΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΥΤΗΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΦ΄ΟΣΟΝ ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΎΕΤΑΙΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΑΠΟΘΑΡΗΝΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΗΧΑΝΙΜΑΤΑ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΛΙΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΑΦΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΗ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕΙΩΜΕΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Απάντηση

25-10-2021 19:25Γιώργος

Όλες οι παραγωγές πήραν κάποια αύξηση η οποίδεν είναι σταθερή οι τιμές όμως στα εφόδια πχ. Λιπάσματα θα μείνουν σταθερές με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να τα βγάλουν πέρα επίδομα στα εφόδια τώρα

Απάντηση

23-10-2021 23:25Ang

Κτήματα τα οποία υπέστησαν αλλαγή ΟΣΔΕ το 2021 η δηλώθηκαν για πρώτη φορά στο ΟΣΔΕ-2021 επίσης δεν πήραν ουδεμία προκαταβολή. Και δεν βλέπω κάποια αναφορά σε αυτα και είναι ντροπή! Τα κτήματα τα οποία ανήκουν στην κατηγορία αυτή, ειδικά με το πρόγραμμα νέων αγροτών φέτος, είναι αμέτρητα!!!

Απάντηση

23-10-2021 23:01Argeios

Εάν δεν μειωθεί το κόστος παραγωγης και δεν επιδοτηθουν αυτοί που πραγματικα παραγουν τα επόμενα χρόνια θα είναι πολυ δυσκολα για τους Έλληνες αγρότες-κτηνοτροφους.

Απάντηση

23-10-2021 03:07Δημήτρης

Όπως βλέπετε για άλλη μία φορά μόνοι μας τρωγομαστε δεν υπάρχει σωτηρία καμία. Πότε δεν θα μας πάρουν όλους εμάς στα σοβαρά γιατί τρωγομαστε μεταξύ μας.

Απάντηση

22-10-2021 09:37Ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ

Κόψτε τις επιδοτήσεις στους ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ , που ο ένας στην οικογένεια έχει ζώα και τα δηλώνουν ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειας , να δεις για πότε στρώνει το πράγμα με τα βοσκοτόπια και το εθνικό απόθεμα. Μονο όσοι έχουν τιμολόγια(κάνε και έλεγχο σε αυτούς που κόβουν τα τιμολόγια ) ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΠΕΚΕΠΕ. Εφάρμοσε τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια ΚΑΘΟΛΙΚΑ. Ετσι το ξεκαθαρίζεις αρκετά το πράγμα και στηρίζεις τον ΠΡΩΤΕΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ. Κλέισε τα ΜΠΟΥΡΔΕΛ@ τα ΚΥΔ που δεν υπάρχει έγγραφο πυ να μην πλαστογραφήσουν και έλεγξε τους φορολογικά να δούμε τα τιμολόγια τους. Έλεγξε τους Πιστοποιητικούς Οργανισμούς που μοιράζουν αβέρτα πιστοποιήσεις σε κτηνοτροφία και γεωργία. ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ένα λάδι και μια φέτα έχουμε και θα τα χάσουμε γιατι ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΑΓΓΙΞΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΕΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ κλπ. για να μην χάσετε την πελατεία σας . 100 χρόνια μνημόνια να πήξει η μουν@ σας. Με τον Πέτσα και τις εκτάσεις του όλα καλα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα