BACK TO
TOP
Πληρωμές

Συμμορφώσεις και κατανομή βοσκοτόπων δυσκολεύουν πληρωμές

Αυξηµένος ο φόρτος εργασίας στη ∆οµοκού αυτές τις µέρες, µε ένα µηχανογραφικό σύστηµα που έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και «αδύναµο» να σηκώσει όλες τις εργασίες που πρέπει να γίνουν και µάλιστα έγκαιρα ώστε οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι να δουν στους λογαριασµούς τους τα χρήµατα που δικαιούνται.

6_pin_1_

Ελένη Δούσκα

258
0

Πιστοποιητικά συμμόρφωσης και κατανομή βοσκοτόπων δυσκολεύουν τις πληρωμές     

Μετά την κακοπληρωµή του Οκτωβρίου, το βάρος τώρα έχει πέσει αφενός στην ολοκλήρωση και µάλιστα χωρίς προβλήµατα της προκαταβολής των προγραµµάτων του 2021 (Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, Νιτρικά, Αυτόχθονες Φυλές κλπ), αλλά και στην περιβόητη εξόφληση της ενιαίας.  

Όσον αφορά τα προγράµµατα, προς το παρόν από τους µελετητές δεν εντοπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβληµα, µε εξαίρεση τα Βιολογικά. Εκ πρώτης µένει να φανεί κατά πόσο η πρόσφατη απόφαση που µειώνει τις ΜΜΖ για τα µικρά αιγοπρόβατα και επηρέασε την κατανοµή βοσκοτόπων στην πίστωση της προκαταβολής του τσεκ, θα επιδράσει και στο πριµ της Βιολογικής κτηνοτροφίας. Επιπλέον, µέχρι και την Παρασκευή 19 Νοεµβρίου οι πιστοποιητικοί φορείς δεν είχαν ανεβάσει στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ τα πιστοποιητικά συµµόρφωσης των δικαιούχων της Βιολογικής Γεωργίας, τα οποία οι Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις καλούνται να τσεκάρουν, προκειµένου κατόπιν να βγάλουν την παρτίδα πληρωµής, την οποία και θα στείλουν στα κεντρικά της ∆οµοκού.  

Σχετικά µε την εν λόγω πληρωµή, µετά το πέρας των αιτηµάτων διοικητικής πράξης και της προθεσµίας για την απογραφή του ζωικού κεφαλαίου από την πλευρά των παραγωγών, οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ακόµα κανένα δεκαήµερο, µέχρι να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Αν όλα πάνε καλά, υπάρχουν κάποιοι από τους γνωρίζοντες που δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο η πληρωµή να βγει µέσα στον Νοέµβριο, µε πιθανότερη ηµεροµηνία τη ∆ευτέρα 29 ή την Τρίτη 30 του µήνα. Αν βέβαια, η διαδικασία των ελέγχων πάρει περισσότερο χρόνο από όσο υπολογίζεται, τότε θα «γραφτεί» µεν η πληρωµή στις 30 Νοεµβρίου, όπως ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός, αλλά η πίστωση θα πάει για την Πέµπτη 2 ή Παρασκευή 3 ∆εκεµβρίου.

Νέος κύκλος ταλαιπωρίας µε διορθώσεις από τους παραγωγούς 

Ακόµα πιο µπερδεµένα τα πράγµατα στο µέτωπο της ενιαίας ενίσχυσης. Και µπορεί το µηχανογραφικό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανακοινώθηκε επισήµως ότι άνοιξε στις 2 Νοεµβρίου για τις διοικητικές πράξεις, όπως αλλαγή λογαριασµού τράπεζας, προσθήκη ή αφαίρεση εκτήµατος, κ.λπ., ωστόσο την περασµένη εβδοµάδα ξανα-άνοιξε θέτοντας τους παραγωγούς σε νέο κύκλο ταλαιπωρίας για διορθώσεις, που απλά δεν θα «πιάνονται» για διοικητικές πράξεις.

Προκειµένου να διορθωθούν µηχανογραφικές αρρυθµίες που ανέκυψαν, όπως παραδέχεται και η ίδια η ανακοίνωση του υπουργείου, οι διορθωτικές δηλώσεις θα αφορούν µεταξύ άλλων αντιστοίχιση ΑΤΑΚ µε το σωστό αγροτεµάχιο, αλλαγή ΑΤΑΚ, αλλαγή του ποσοστού ιδιοκτησίας ανά αγροτεµάχιο. Όσον αφορά το σηµαντικότερο πρόβληµα σχετικά µε τον ΑΤΑΚ, που άφησε εκατοντάδες αγρότες ακόµα και απλήρωτους τον περασµένο Οκτώβριο, αναφέρεται από το υπουργείο ότι «ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνει µηχανογραφικά την υπολογιζόµενη έκταση σε όσα αγροτεµάχια έχουν καταχωρηθεί περισσότεροι από 1 ΑΤΑΚ καθώς και τον προσδιορισµό έκτασης µε µηχανογραφική διόρθωση της διαφοράς µε την ΑΑ∆Ε». Να σηµειωθεί, πάντως, ότι σχετικά µε την εξόφληση της ενιαίας οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δροµολογείται για τη ∆ευτέρα 20 ∆εκεµβρίου, µε «εντολή» των υπευθύνων των πληρωµών. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα