BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μέχρι Ιούνιο η έκτακτη ενίσχυση βρώσιμης ελιάς, λεβάντας λέει η Κομισιόν

Την έγκριση της Κομισιόν έχει η Ελλάδα για να προχωρήσει στην πληρωμή έκτακτης ενίσχυσης σε παραγωγούς επιτραπέζιων ελιών πλην της Καλαμών, λεβάντας, σύκων, καπνού και πατάτας. Ο συνολικός προϋπολογισμός που εγκρίνει η Κομισιόν ανέρχεται σε 31,5 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως επισημαίνει θα πρέπει να έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022.

OliveGrove_Round_NoLegsMockup_LH_1024x

4883
6

Πρόκειται για έκτακτες ενισχύσεις λόγω πανδημίας που είχαν εξαγγελθεί από το περασμένο φθινόπωρο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έκτοτε δεν είχε προχωρήσει η πληρωμή. Στην περίπτωση της φθινοπωρινής πατάτας  ενδέχεται να πρόκειται για εκπρόθεσμη έγκριση προγράμματος, αφού έχει ήδη γίνει η πληρωμή των ποσών. Ωστόσο εκκρεμεί και εδώ μια πληρωμή στο πεδίο της επίσπορης καλλιέργειας,  καθώς και σε περιπτώσεις πατατοπαραγωγών που δεν ενισχύθηκαν από τους προηγούμενους κύκλους λόγω επιπλοκών. 

Το ποσό της στήριξης στις επιτραπέζιες ελιές ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά στρέμμα με την στήριξη να καλύπτει 278.139 επιλέξιμα στρέμματα  που αντιστοιχούν σε 14.273 παραγωγούς. H δε ενίσχυση που θα δοθεί θα αφορά την Κονσερβολιά (Αμφίσσης, Αγρινίου, Καβάλας κ.λπ.), καθώς επίσης και την βρώσιμη (επιτραπέζια) ελιά Χαλκιδικής, που έως σήμερα δεν έχει πάρει ενισχύσεις covid. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει: 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς ύψους 31,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των παραγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων, οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με το καθεστώς, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. 

Το μέτρο απευθύνεται σε γεωργούς που παράγουν σύκα για αποξήρανση, λεβάντα, επιτραπέζιες ελιές, βιομηχανική και φθινοπωρινή πατάτα, μανταρίνια και καπνό. Σκοπός του καθεστώτος είναι να βοηθήσει τους δικαιούχους να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και μετά από αυτήν. 

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η ενίσχυση: i) δεν θα ξεπεράσει τα 290.000 ευρώ ανά δικαιούχο και ii) θα χορηγηθεί το αργότερο ως τις 30 Ιουνίου 2022. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

Η ΕΕ ενέκρινε ενίσχυση 33,8 εκατ. ευρώ λόγω covid-19 σε επίσπορη και βιομηχανική πατάτα, λεβάντα, επιτραπέζιες ελιές, μανταρίνια, ξερά σύκα και καπνό 

Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα της Ελλάδος, για ενισχύσεις ύψους 33,826 εκατ. ευρώ σε παραγωγούς ξερών σύκων, λεβάντας, βιομηχανικής και επίσπορης πατάτας, μανταρινιών (κλιμεντίνη), επιτραπέζιων ελιών (πλην καλαμών) και καπνού.

Η ενίσχυση θα δοθεί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί των συγκεκριμένων προϊόντων τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και από τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

15-02-2022 22:35Μιχαηλ

Με βάση ποιας χρονιας δήλωσης ΟΣΔΕ θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί επιτραπέζιων ελαιων???

Απάντηση

10-02-2022 13:08ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μια ερωτηση. Με βαση το ΟΣΔΕ ποιας χρονιας θα δοθουν οι αποζημιωσεις;

Απάντηση

10-02-2022 08:58Νικος

Οι επισπορες πατατες που ήταν στο ελγα είναι απλήρωτες για αυτές πρόκειται κ συντάκτη!!!

Απάντηση

10-02-2022 08:43Νικος

Οι πατατες που είναι στον ελγα ασφαλισμένες δεν εχουν πληρωθει γιατι το συστημα του οσδε τις αφησε απεξω κ συντάκτη θα ήταν αδικια να μην αποζημιωθούν

Απάντηση

09-02-2022 20:52Πανος

Τα καπνα δεν πληρωθηκαν κυριε συντακτη ...εκτος κι αν η μονη σας εγνοια ειναι τα βιρτζινια. Εκρεμει πιστωση 11.3 εκ για ολες τις ποικιλιες καπνων της χωρας .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα