BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με ψίχουλα πληρωμές μέχρι τις αυτοδιοικητικές, 77 εκατ. πρώτη δόση

Όσο αργούν οι έλεγχοι και οι όποιες διορθώσεις επί των περσινών εκκρεµοτήτων σε ενιαία και προγράµµατα και πληρωµές δεν προβλέπονται, µοναδικό «χαρτί» των υποψηφίων στις επερχόµενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι οι Νέοι Αγρότες.

6_pin_142

Ελένη Δούσκα

17
4

Με ψίχουλα πληρωμές μέχρι τις αυτοδιοικητικές, 77 εκατ. πρώτη δόση σε επιλαχόντες

Οι πληροφορίες λένε ότι στο δεύτερο µισό του Σεπτεµβρίου και µε τους δικαιούχους από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ξεκινήσει η πληρωµή της πρώτης δόσης στους συνολικά 2.096 επιλαχόντες από όλη τη χώρα, που εντάσσονται στο υποµέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», της πρόσκλησης του 2021, µετά την υπερδέσµευση, από το ΥπΑΑΤ, ποσού 77 εκατ. ευρώ.


Όπως αποκάλυψε στην Agrenda και το Agronews ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονοµίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, υπέγραψε ήδη από τις αρχές της εβδοµάδας την απόφαση και εκτιµά ότι το 70% από τα 40.000 ευρώ, του «πριµ εγκατάστασης», εκτός απροόπτου θα πιστωθεί, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους λογαριασµούς των δικαιούχων πριν την εκπνοή του µήνα.

«Στην κατηγορία των επιλαχόντων από την Περιφέρειά µας εντάσσονται 353 νέοι γεωργοί και για αυτούς εκτιµώ πως τα χρήµατα θα δοθούν στο δεύτερο µισό του Σεπτεµβρίου. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα 39 άτοµα, που είχαν χαρακτηριστεί εν δυνάµει επιλαχόντες και είναι πλέον δικαιούχοι, για τους οποίους η πληρωµή θα καθυστερήσει περίπου ένα µήνα, προς το τέλος Οκτωβρίου, καθώς θα πρέπει να φέρουν συµπληρωµατικά δικαιολογητικά και ίσως να κάνουν ενστάσεις», ανέφερε ο κ. Κεφαλάς.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίµησε, ακόµη, πως το χρονοδιάγραµµα ως προς τις πληρωµές, λίγο - πολύ θα είναι κοινό για όλη την επικράτεια, δεδοµένου ότι όλες οι περιφέρειες, µε λίγες ηµέρες απόκλιση µεταξύ τους, προχωρούν στην έκδοση των σχετικών αποφάσεων, ανοίγοντας το δρόµο για τις εκταµιεύσεις. ∆ιευκρίνισε δε, πως το επιπλέον ποσό που κατανέµεται στην Κεντρική Μακεδονία για τους «επιλαχόντες» και τους «εν δυνάµει», ανέρχεται σε 13,9 εκατ. ευρώ και ανεβάζει το συνολικό προϋπολογισµό της δηµόσιας δαπάνης για την Περιφέρεια στα περίπου 100,3 εκατ. ευρώ, που είναι το υψηλότερο σε όλη την επικράτεια, µε την Κρήτη να ακολουθεί έχοντας αποσπάσει ποσό 94,43 εκατ. ευρώ.

Συνολικά στην προκήρυξη του 2021, για τις 13 περιφέρειες της χώρας, µετά και το ποσό της υπερδέσµευσης, η δηµόσια δαπάνη ανέρχεται σε 603,33 εκατ. ευρώ κι είναι η µεγαλύτερη από κάθε άλλη προηγούµενη.

Μετά τους διοικητικούς ελέγχους, από Νοέµβρη, το 1 εκατ. για την πρώτη πρόσκληση στο Κοµφούζιο

Αναρτήθηκε πριν λίγες µέρες στη ∆ιαύγεια απόφαση για την πίστωση ποσού 1.040.863 ευρώ που αφορά το Κοµφούζιο της 1ης Πρόσκλησης. Αυτό βέβαια, δεν σηµαίνει ότι οι παραγωγοί θα πληρωθούν άµεσα. Κι αυτό γιατί η διαδικασίες έχουν ως εξής: Οι αρµόδιες ∆ΑΟΚ θα παραλαµβάνουν παραστατικά µέχρι τις 15 Σεπτεµβρίου. Κατόπιν θα ακολουθήσουν οι απαραίτητοι διοικητικοί έλεγχοι. Αφού ολοκληρωθούν σε όλες τις αιτήσεις θα πρέπει να περάσει ακόµη µια εβδοµάδα για να ξεκινήσουν οι πληρωµές των παραγωγών. Στην πράξη δηλαδή µπορεί να µεσολαβήσουν και δύο µήνες πριν την πληρωµή των δικαιούχων του προγράµµατος (βλέπε ρεπορτάζ σελ. 45).


Υπενθυµίζεται ότι για την πρώτη πρόσκληση της δράσης, που αφορά και τον κύριο όγκο των δικαιούχων παραγωγών, δεν έχει γίνει πληρωµή ούτε της προκαταβολής αλλά ούτε και της εξόφλησης, η οποία και θα έπρεπε βάσει των κοινοτικών κανονισµών να έχει ολοκληρωθεί µέχρι το τέλος του περασµένου Ιουνίου.

Αµέσως µετά θα συνεχίσει η ίδια διαδικασία και για την υποβολή παραστατικών συµµόρφωσης ειδικών διατάξεων της 3ης πρόσκλησης, καθώς η σχετική εφαρµογή παραµένει ανοιχτή µέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου.

∆εύτερη παράταση έως την Κυριακή για διοικητικές πράξεις κατηγορίας ΙΙ

Εν τω µεταξύ, νέα ολιγοήµερη παράταση, µέχρι την Κυριακή 10 Σεπτεµβρίου, ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην προθεσµία για την υποβολή ∆ιοικητικών Πράξεων 2022, κατηγορίας ΙΙ.


Σηµειώνεται ότι στην Κατηγορία ΙΙ, για τις µεταβολές που εµπίπτουν στους κανόνες ελέγχου, ο παραγωγός µεταβάλλει την ΕΑΕ σε «πρόχειρη», καταχωρίζει τις τροποποιήσεις και υποβάλλει αίτηµα διοικητικής πράξης προκειµένου να αξιολογηθούν και να εγκριθούν/απορριφθούν οι αιτούµενες µεταβολές και να οριστικοποιηθεί.

∆ήλωση ζηµιάς για βροχές στα σύκα ως 20 Σεπτέµβρη

Μέχρι την Τετάρτη 20 Σεπτεµβρίου καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις ζηµιάς οι συκοπαραγωγοί της Νότιας Πελοποννήσου (Μολάων, Συκέας, Μεταµόρφωσης, Πακίων, Ελαίας, Παπαδιανίκων, Φοινικίου, Ασωπού και Μονεµβασίας για την βροχόπτωση της 5ης-09-2023. Οι παραγωγοί που υπέστησαν ζηµιές µεγαλύτερες του 20% της συνολικής παραγωγής που περίµεναν να συγκοµίσουν πρέπει να έχουν: φωτοαντίγραφο της Ενιαίας ∆ήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής ΕΛΓΑ 2023 και ταυτότητα και αριθµό λογαριασµού τραπέζης και ΙΒΑΝ.

Ζήτημα αποκατάστασης ζημιών λόγω καιρού



Σε ένα κοινό µέτωπο διεκδίκησης κοινοτικών κονδυλίων για την αποκατάσταση ζηµιών από φυσικές καταστροφές εισέρχεται η Ελλάδα, µε τις διεργασίες που έλαβαν χώρα στο Άτυπο Συµβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στην Κόρδοβα, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 5 Σεπτεµβρίου, να εγκαινιάζουν τον διάλογο που όπως φαίνεται θα κυριαρχήσει στο επερχόµενο τακτικό συµβούλιο των Βρυξελλών σε δύο εβδοµάδες. Αν και η Ελλάδα δεν έχει ακόµα καταθέσει στην Κοµισιόν αίτηµα διαχείρισης των ενισχύσεων που απελευθέρωσε το καλοκαίρι το αποθεµατικό κρίσης (25 εκατ. ευρώ + 200% από κρατικά ταµεία), η τοποθέτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, δείχνει πως η χώρα αναζητά συµµάχους για την κάλυψη υφιστάµενων ζηµιών που υπερβαίνουν κατά πολύ τα διαθέσιµα κοινοτικά κονδύλια αλλά και τις δυνατότητες του ΕΛΓΑ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

09-09-2023 17:09Γιωργος

https://www.youtube.com/watch?v=qmG0_ZuvyQ4

Απάντηση

09-09-2023 14:26Γιώργος

Ματαιώστε τώρα το πρόγραμμα των Γεωργικών Συμβούλων. Τώρα που είναι νωρίς. Τα 90 και πλέον εκατομμύρια ευρώ μοιράστε τα στους παραγωγούς της Θεσσαλίας και όχι στους Φορείς Γεωργικών Συμβούλων. Οι αγρότες θέλουν την στήριξή όλων για να κρατήσουν την παραγωγή, τι να τις κάνουν τις δήθεν συμβουλές αν δεν έχουν εκμεταλλεύσεις! Τώρα που είναι νωρίς, εξοικονομήσετε χρήματα από όπου μπορείτε και στηρίξετε την αγροτική οικονομία στην Θεσσαλία και όπου αλλού χρειάζεται.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα