BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με ποσά βασικής & πριμ μικρών εκμεταλλεύσεων η προκαταβολή Οκτώβρη

Σε εντατικούς ελέγχους προχωρούν αυτές τις µέρες οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών, προκειµένου να ακολουθήσει η αποσφαλµάτωση των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2023, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα και η διαδικασία της πληρωµής της προκαταβολής του φετινού τσεκ

6_pin_144

Ελένη Δούσκα

19
7

Σε αυτή τη φάση, µάλιστα, από τις πύλες αναφέρουν ότι στο σύστηµα φαίνονται πλέον τα ποσά της βασικής ενίσχυσης που δικαιούται ο παραγωγός που υπέβαλε δήλωση, αλλά και της αναδιανεµητικής ενίσχυσης. Όσον αφορά τα οικολογικά σχήµατα για την ώρα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι πρόκειται να γίνει ούτε αν θα καταστεί δυνατό αυτά να πληρωθούν µαζί µε τη βασική. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι οι πιστώσεις για τα eco-schemes θα µεταφερθούν και πολύ αργότερα και δεν αποκλείεται να περάσει και το πρώτο τρίµηνο του νέου έτους.

Πάντως, στην αρχή της εβδοµάδας και ενόψει του Συµβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν εξετάσει ενδελεχώς το ενδεχόµενο να πληρωθεί ακόµα και νωρίτερα από τις 16 Οκτωβρίου και αν γίνεται να είναι και µεγαλύτερη από το 70% της βασικής ενίσχυσης και να αντιµετωπίζουν θετικά την επίσπευση της πρώτης δόσης των πληρωµών άµεσων ενισχύσεων, προκειµένου να διευκολυνθούν ταµειακά οι αγρότες που επλήγησαν από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές αλλά και να απαλλάξει την αρµόδια αρχή πληρωµών από το άγχος µιας βαθύτερης επεξεργασίας των αυτών των δηλώσεων.

Ωστόσο, µε δεδοµένο ότι δεν δόθηκε κάποιου τέτοιου είδους κατεύθυνση από την Κοµισιόν, το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώνεται, αν και αναφέρεται αρµοδίως ότι γίνονται κινήσεις επ’ αυτού. Για την ώρα, πάντως, αυτό που ψιθυρίζεται τόσο από τους επιτελείς της πλατείας Βάθη όσο και από τους αρµόδιους της ∆οµοκού ως ηµεροµηνία ορόσηµο είναι η Πέµπτη 26 ή Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.

Εν τω µεταξύ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε και επίσηµα την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2023 αναφέροντας σχετικά ότι «κατατέθηκαν εµπρόθεσµα  από τους δικαιούχους 640.416 οριστικές  ΕΑΕ 2023  στον ΟΠΕΚΕΠΕ µέσω της ψηφιακής πλατφόρµας του gov.gr. Συνεχίζεται η κατάθεση ΕΑΕ 2023 από ορισµένους δικαιούχους για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕ Φθιώτιδας και την ΠΕ Έβρου, όπου για λόγους ανωτέρας βίας, που προκύπτουν από την ένταση των πληµµυρικών φαινοµένων, γίνονται δεκτές έως την 6η Οκτωβρίου, χωρίς να επιβάλλεται ποινή εκπρόθεσµης δήλωσης. Ήδη ξεκίνησε ο προβλεπόµενος έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και ακολουθεί η  αποσφαλµάτωση των αιτήσεων ΟΣ∆Ε 2023 προκειµένου ο Οργανισµός να προχωρήσει έγκαιρα στις διαδικασίες πληρωµής της προκαταβολής, όπως συµβαίνει κάθε χρόνο».
 

∆ηλώσεις ζωικής µέχρι 25 του µήνα στη Θεσσαλία, φυτικής έως τις 30 

Τις δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών της Θεσσαλίας για τη ζωική παραγωγή µέχρι τις 25 Σεπτεµβρίου και για τη φυτική παραγωγή µέχρι τις 30 του µήνα ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, την περασµένη Τετάρτη κατά την επίσκεψη του Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεσχόφσκι στις πληγείσες περιοχές. Ο ίδιος έκανε λόγο για δηλώσεις ακόµα και χειρόγραφες, αρκεί να αναγράφουν τον ΑΦΜ και ένα τηλέφωνο του παραγωγού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης χαρακτήρισε άκαιρη τη συζήτηση για το ύψος των αποζηµιώσεων µε δεδοµένο ότι οι δηλώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και σηµείωσε ότι οι προκαταβολές θα µπορέσουν να καταβληθούν µε την ολοκλήρωση των δηλώσεων.

Για μέσα Οκτωβρίου ενίσχυση για αιγοπρόβατα νησιών

Λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν την έκτακτη ενίσχυση σε κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους νησιωτικών περιοχών και Κρήτης. Πρόκεται για τη διάθεση ποσού ύψους 12 εκατ. ευρώ εφάπαξ σε 12.000 κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους, ανάλογα με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου, η οποία δρομολογείται να δοθεί περί τα μέσα Οκτωβρίου. Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί ανά ζώο και παρέχεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αυτά ίσχυαν στις 31/12/2021, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ΥπΑΑΤ. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι αυτοί που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

Α) είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,

Β) είναι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως αυτά ίσχυαν την 31.12.2021,

Γ) είναι εγγεγραμμένοι μέχρι την 31.12.2021 ως επαγγελματίες αγρότες, στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων,

Δ) έχουν έδρα σε νησιωτική περιοχή και συγκεκριμένα στην Κρήτη, Ιόνιο (Λευκάδα, Βόρειο
και Νότιο Αιγαίο), στις περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα ή μεμονωμένα νησιά, με εξαίρεση την Εύβοια και την Ελαφόνησο Λακωνίας και

Ε) ανήκουν στον κλάδο της αιγο-προβατοτροφίας.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

02-10-2023 16:27ILIAS

Με τα απληρωτα της βασικης 2022 τι γινεται που δεν βρισκαν τα χωραφια

Απάντηση

27-09-2023 12:22Δημήτρης Αγγελαινας

6.3 υπομετρο ποτέ;Ντροπή σας ντενεκεδες ξεγανωτοι.

Απάντηση

24-09-2023 07:54Αγρότης ΦΑΡΣΆΛΩΝ

Εκεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ τι γίνεται με την διάσωση γεων; Δεν κοιτάτε να καθαρίσετε την περσινή χρονιά. Πως θα πληρώσουμε τις ζιμιες από τον ΝΤΆΝΙΕΛ; Χρήματα περσινά κ ακόμη δεν έχετε πάρει ούτε τις αιτήσεις!!!!! Εσχος!!!

Απάντηση

23-09-2023 14:27Georgios

που μπορουμε να δουμε στην αιτηση τα ποσα της βασικης και της αναδιανεμητικης οπως λεει το αρθρο?δεν μου εμφανιζει κατι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

23-09-2023 13:07Γιωργος

καθε χρονο εσεις του αγκρονιους απο αρχες του μηνα σεπτεμβρη λετε το ιδιο τροπαριο,"η ενιαια πληρωνεται", " στον οπεκεπε καταπιανονται" και αλλες τετοιες αηδιες,σε χρονο ενεστωτα-λες και συμβαινει τωρα,εδω ειναι η προπαγανδα σας-και μολις ερθει εκεινη η ωρα τρωτε τα μουτρα σας και γινεστε ρεζιλι.αηδια πια!!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα