Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στον τυφλοσούρτη και ό,τι βγει για την επόμενη προκαταβολή του τσεκ

Σκάρτος µήνας έµεινε και τα πράγµατα µοιάζουν όλο και πιο δύσκολα σχετικά µε την προκαταβολή του τσεκ.

6_pin_145

Ελένη Δούσκα

5882
9

Μια πληρωµή νωρίτερα και σε υψηλότερο ποσοστό µοιάζει µε σενάριο που «κάηκε» αρκετά νωρίς, παρά το γεγονός ότι φέτος θα ήταν εξαιρετικά µεγάλο βοήθηµα στους παραγωγούς κυρίως του Θεσσαλικού κάµπου. Οπότε, µένουµε µε µια πληρωµή που θα αφορά τη βασική ενίσχυση, ποσού περί τα 550 εκατ. ευρώ, µιας και όλα δείχνουν ότι δεν θα συµπεριληφθεί η αναδιανεµητική, αφού µέχρι ώρας δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες και κατευθύνσεις που να προϊδεάζουν για το αντίθετο. Αν και βέβαια πρέπει να σηµειωθεί ότι η πληρωµή της αναδιανεµητικής δεν είναι δύσκολη, αφού το µόνο που απαιτεί είναι µία µέτρηση των στρεµµάτων ανά δικαιούχο. Για την ώρα, πάντως, οι κατά τόπους Πύλες έλαβαν τους διασταυρωτικούς ελέγχους από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως άλλωστε προβλέπεται πριν από κάθε πληρωµή και καλούνται το επόµενο -µικρό- διάστηµα, καθώς έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά, να προχωρήσουν τις διαδικασίες για να βγει η προκαταβολή του τσεκ. ∆εν είναι λίγοι από τα ΚΥ∆, που µιλούν για ασάφειες στη λίστα µε τους κωδικούς λαθών και φοβούνται πιθανές αστοχίες που θα στοιχίσουν ενισχύσεις και ενδεχοµένως να φέρουν και ποινές στους δικαιούχους παραγωγούς. Θέµατα έχουν εντοπιστεί µε τις επικαλύψεις δηλωµένων αγροτεµαχίων, που δεν αποκλείεται να θέσουν σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις των κατόχων τους.

Σε κάθε περίπτωση, η εντολή από την πλατεία Βάθη είναι η πληρωµή να έχει ξεκινήσει πριν τις 28 Οκτωβρίου, µε πιθανότερη ηµεροµηνία την προηγούµενη, Παρασκευή 27 του µήνα, που σηµαίνει και κάποιες διευθετήσεις προς ευκολία των διοικητικών για να µην βρεθούν εκτός χρόνων. Στο απευκταίο σενάριο, που τίποτα δεν θα πάει καλά, η πίστωση µπορεί να µεταφερθεί για τις αρχές της επόµενης εβδοµάδας 30 µε 31 Οκτωβρίου.

Έως τέλος Οκτωβρίου η α’ δόση στους 2.100 επιλαχόντες νέους αγρότες

Μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου αναµένεται να πληρωθεί το σύνολο των περίπου 2.100 επιλαχόντων νέων γεωργών της 3ης Πρόσκλησης (υποµέτρο 6.1), µε τις πιστώσεις της α’ δόσης (70% του συνολικού ποσού) να έχουν ξεκινήσει µε 154 νέους δικαιούχους της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Τρίτη 26 Σεπτεµβρίου, τις επόµενες ηµέρες αναµένεται η πληρωµή της α’ δόσης του προγράµµατος νέων γεωργών των επιλαχόντων των Περιφερειών Κρήτης (657 νέοι δικαιούχοι), Θεσσαλίας (130 νέοι δικαιούχοι) και Κεντρικής Μακεδονίας (330 νέοι δικαιούχοι). Στη συνέχεια ανάλογα µε την ηµεροµηνία έκδοσης των αποφάσεων ένταξης αναµένεται η πληρωµή των επιλαχόντων και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας. Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα, περίπου 14.000 νέοι γεωργοί έχουν πληρωθεί την α’ δόση του προγράµµατος.

Για την αποπληρωµή των οικονοµικών ενισχύσεων του υποµέτρου 6.3 «Ανάπτυξη µικρών γεωργικών εκµεταλλεύσεων»  υποβάλλεται αίτηµα πληρωµής µέχρι και τη συµπλήρωση τεσσάρων ετών από την ηµεροµηνία ένταξης όπως αυτή αναφέρεται στην απόφαση ένταξης. Με την υποβολή της δεύτερης αίτησης πληρωµής ξεκινά η διαδικασία πιστοποίησης της ορθής εφαρµογής του επιχειρηµατικού σχεδίου και ολοκλήρωσης της πράξης. Για τους 3.000 από τους περίπου 3.200 δικαιούχους του µέτρου, η προθεσµία λήγει το 2ο δεκαπενθήµερο του Νοεµβρίου 2023 σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Μετά την οριστικοποίηση της ηλεκτρονικής υποβολής, οι δικαιούχοι υποβάλλουν εγγράφως, εντός δέκα εργασίµων ηµερών, το δεύτερο αίτηµα πληρωµής και τα σχετικά δικαιολογητικά.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορείΣχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

02-10-2023 13:07Gp

Σε όσους δεν πληρώθηκε το 30% των βιολογικών τον Ιούλιο, υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο;

Απάντηση

30-09-2023 20:18Sakis

Κ συνεχίζουμε με τα σφάλματα....δασικά αγρ/ χια σε κυρωμενους δασικούς χάρτες όπου είναι καθαρά,μη επιλεξιμα αγρ/ χια όπου καθάρισαν τον Ιούνιο αλλά δεν πληρώθηκανε ντε μινιμους ορεινών όπως κάστανα κτλ,απλήρωτη εξισωτική από πέρυσι σε μεγάλο αριθμό παραγωγών κ άλλων προγραμμάτων κ έρχεται κ το μονιτορινκ σε όλη την επικράτεια.Κατα τα άλλα με προηγούμενο άρθρο όλα καλά για πληρωμή Οκτώβριο.Παμε παιχτουρα Αυγενακη.Αποδειξε μας ότι δεν πάμε από το κακό στο χειρότερο?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

30-09-2023 15:08Δημήτρης

Από πέρυσι όλα τα βλέπετε καλά. Ποιος διασταυρωτικός, ρωτήσατε γραφεία που δεν έχουν υπογράψει με κάποιον από τους νταβατζηδες αν έχουν? Πρέπει να δουν σε κάθε ΑΦΜ χωριστά αν υπάρχει σφλαμα, αδύνατον.!!! Επίσης δεν εμφανίζονται όλα τα σφάλματα. Στον κωδικό παρέκκλισης εμφανίζεται το καλαμπόκι που απαγορεύεται για φέτος. Τα πράγματα είναι τραγικά και δε το λέτε, ακόμα δεν υπάρχουν αποφάσεις για κάποιες καλλιέργειες αν θα πάρουν οικολογικό σχήμα, η εφαρμογή δε λέει αν κάποιος δικαιούται αναδιανεμητικη πως θα το δει ο ΟΠΕΚΕΠΕ? Η βασική πόαο θα καταλήξει? Κάποιοι κάνουν μεταβιβάσεις και δεν έχουν ιδέα τι ποσό βασικής θα πάρουν!!!

Απάντηση

30-09-2023 14:27Manos

Βγάζει σφάλματα ο διασταλτικός τα οποία δεν ισχύουν βγάζει σε πολλα αγροτεμάχια το κωδικο 54108 ότι είναι εντός βοσκότοπων ενώ δεν ισχύει είναι χρόνια αγροτεμάχια χαρακτηρισμένα είτε Πε2 είτε Πε3 πως γίνετε να βγάζει αυτό το λαθος αν ξέρει κάποιος συνάδελφος ας μας διαφωτίσει γιατί άκρη δεν βγάζουμε. Μετά εμείς θα φταίμε που οι παραγωγοί δεν θα πληρωθούν

Απάντηση

30-09-2023 13:14Χρήστος

Και ο θεος βοηθός.... επαναπαφτικαν στο 41%

Απάντηση

30-09-2023 10:34ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ξέρει κανένας τι έγγραφο χρειάζεται ως δικαιολογητικό για να δηλωθεί η FaST στην δήλωση;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία