BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εκταμιεύθηκαν 41 εκατ. για πληρωμή αγροτικού πετρελαίου την Τρίτη

Εκταμιεύθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα 41 εκατ. ευρώ για την πληρωμή της προκαταβολής στο αγροτικό πετρέλαιο, με τις τελευταίες πληροφορίες να επιβεβαιώνουν ότι τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους αγρότες την Τρίτη 2 Απριλίου.

agrotiko-petrelaio-plhrwmh-thn-Trith

8814
31

Πράσινο φως από το Γενικό Λογιστήριο για το αγροτικό πετρέλαιο εκταμιεύθηκαν 41 εκατ. για πληρωμή την Τρίτη

Πηγές από το ΓΛΚ αναφέρουν στο agronews.gr πως έχει δοθεί εντολή πληρωμής στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να προχωρήσει στην πίστωση των ποσών, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την Τρίτη στους αγρότες, κάτι που δείχνει πως σε περίπτωση καθυστερήσεων, η ευθύνη θα βαρύνει τους αρμόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πάντως, διευκρινίζεται πως για την ώρα δεν υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την επιτυχή ολοκλήρωση της πληρωμής.

Βέβαια, πρόκειται για μια μικρή ανάσα ρευστότητας στους παραγωγούς, αφού τα ποσά που έχουν να αναμένουν οι αγρότες θα αφορούν τα 3 ευρώ το στρέμμα στην καλλιέργεια βάμβακος, λίγο πάνω από το 1 ευρώ για τις ελιές και περίπου 1,5 ευρώ στο σκληρό σιτάρι. Τα ποσά αυτά, προκύπτουν από τις ενδεικτικές τιμές επιστροφής διαιρεμένες με το δύο, αφού η επιστροφή θα γίνει σε δύο δόσεις.

Για παράδειγμα, στην καλλιέργεια βάμβακος, η εήσια κατανάλωση υπολογίζεται σε 30 λίτρα το στρέμμα ετησίως. Για τον υπολογισμό της ενίσχυσης των ετών 2022, 2023 και 2024, η επιστροφή αφορούσε στο μισό της κατανάλωσης, δηλαδή στα 15 λίτρα. Ο συντελεστής του ΕΦΚ ορίζεται στις ΚΥΑ που ρύθμισαν τη διαδικασία επιστροφής ως 0,41. Συνεπώς η ενίσχυση ανά στρέμμα που πληρώθηκε, έφτασε τα 6,15 ευρώ (από την εξής πράξη: (30/2) Χ 0,41 = 6,15). 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 959 της Agrenda

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, «δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 τα οποία:

α) ’Εχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων από 01-01-2024 έως και την ηµεροµηνία δηµοσίευσης της παρούσας ή

β) είχαν υπαχθεί στα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα της υπό στοιχεία Α.1180/15-11-2023 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων και του ∆ιοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων,

γ) και δεν έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυµούν να λάβουν την προκαταβολή σύµφωνα µε την παρ. 3».

Αυτό στην πράξη σηµαίνει ότι η προκαταβολή, θα υπολογιστεί µε βάση τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε του 2023 και άρα, αν κάποιος παραγωγός προχωρήσει σε αλλαγές στο φετινό ΟΣ∆Ε, τα ποσά που θα δει στον λογαριασµό του καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Τρίτη (2/4) θα απέχουν από τη φετινή «πραγµατικότητα» της εκµετάλλευσής του.

Έστω λοιπόν ότι ένας παραγωγός που το 2023 είχε καλλιεργήσει 100 στρέµµατα µε βαµβάκι. H επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου που έλαβε τον περασµένο ∆εκέµβριο, ήταν 615 ευρώ µε βάση τον συντελεστή ΕΦΚ που είναι 0,41 σύµφωνα µε την ΚΥΑ καθώς και το παράρτηµα ετήσιας κατανάλωσης που παραµένει ίδιο τα τελευταία χρόνια και το οποίο υπολογίζει στα 30 λίτρα ανά στρέµµα την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου για την εν λόγω καλλιέργεια. Σηµειώνεται ότι η ενίσχυση αφορά στο 50% της συγκεκριµένης λίστας, δηλαδή η επιστροφή δίνεται για τα 15 λίτρα.

Αν ο παραγωγός από το παραπάνω παράδειγµα, για το 2024 έχει καλλιεργήσει 100 στρέµµατα σκληρό σιτάρι αντί για βαµβάκι, τότε η επιστροφή ανέρχεται στα 328 ευρώ (16 λίτρα ετησίως άρα επιστροφή για 8 λίτρα µε συντελεστή 0,41 επί 100 στρέµµατα). Στην προσεχή πληρωµή ωστόσο, θα δει στον λογαριασµό του 307,5 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 50% της περσινής επιστροφής, η οποία ήταν για καλλιέργεια βάµβακος. Αυτό σηµαίνει, ότι στην εκκαθάριση που θα γίνει στο τέλος του έτους, αν το κονδύλι δεν έχει αυξηθεί, τότε θα πάρει 20,5 ευρώ.

Σε ένα αντίστροφο παράδειγµα, δηλαδή αν κάποιος πέρυσι είχε 100 στρέµµατα σκληρό και φέτος βάλει 100 στρέµµατα βαµβάκι, τότε θα λάβει τον Απρίλιο προκαβαβολή ΕΦΚ πετρελαίου 164 ευρώ (το µισό της περσινής επιστροφής για 100 στρέµµατα σκληρού) και στο τέλος του χρόνου, θα πάρει τη διαφορά, ήτοι 451 ευρώ.

Με την ίδια λογική, αν κάποιος φέτος έχει διπλασιάσει τις εκτάσεις του, σκοπεύει δηλαδή να βάλει 200 στρέµµατα βαµβάκι, τότε η πληρωµή που περιµένει θα αφορά στο 50% της περσινής, µε την εξόφληση να καλύπτει τη διαφορά µε βάσει τις φετινές δηλώσεις ΟΣ∆Ε.

Η ΚΥΑ για το αγροτικό πετρέλαιο προβλέπει, κατ’ αρχήν, ότι το ποσό επιστροφής του ΕΦΚ που δικαιούνται οι αγρότες είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο από το Ελληνικό ∆ηµόσιο ή οποιονδήποτε τρίτο. Εξυπακούεται, δε, ότι η υπουργική απόφαση αφορά τους αγρότες, οι οποίοι επιθυµούν να ασκήσουν το δικαίωµα επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Αρµόδια υπηρεσία για την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, είναι η Γενική ∆ιεύθυνση Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης (Γ∆ΗΛΕ∆) της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε).

Σχόλια (31)
Προσθήκη σχολίου

02-04-2024 15:50φωτης

με 60 στρεματα ελιες θα παρω 60 ευρο μεγαλυτερη απατη δεν υπαρχει σε ολλο τον κοσμο και τρεχετε ακομα και ψυφηζετε στης εκλογες

Απάντηση

02-04-2024 15:46φωτης

αυτα που θα μας δοσουν σημερα εγω εχω 60 στρεματα ελιες φτανουν για να φαμε σημερα το μεσημερι

Απάντηση

02-04-2024 12:56αλεξ

ωρα μια το μεσημερι και ακομα να μπουν τα λεφτα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-04-2024 07:53Αγροτης

Τρεχάτε χωριανοί να προλάβουμε να γεμίσουμε τα μπετονια...,

Απάντηση

01-04-2024 21:25Γιωργος

Μας διαφημιζει ο αφορισμενος οτι θα μας δωσει απο 50-60 ευρω επιστροφη φορου πετρελαιου και μερικοι εδω μεσα πετανε απο τη χαρα τους.μαλλον δεν ξερουν τι παει να πει δουλεια και καταναλωση.καταγραφω 2.000-2.500 ωρες χειρονακτικη εργασια σε επτραπεζια σουλτανινα και καταναλωνω 5.000-6.000 ευρω πετρελαιο καθε χρονο.και περιμενει τωρα ο μιστερ μπιν να τον χειροκροτησω σαν μερικους εδω,που θα μου δωσει 50 ευρω.ρε ποσο ραγιαδες εισαστε.μαλλον τοσα εχετε αναγκη και χαιρεστε.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

01-04-2024 20:07Κωστας

Γιωργάρα που εγκεφαλικά έχεις καεί εδώ και χρόνια και παντου βλέπεις εχθρους έχεις τρεις επιλογές.1 Κάνε καμια δουλειά να βγάλεις κανένα φράγκο γιατί από την αφραγκια χάζεψες τελείως. 2 να κοιτάς τον εαυτό σου να βγεις από το αδιέξοδο και όχι τι κάνουν οι άλλοι πως το κάνουν κτλ. 3 Πάρε κανένα χαπάκι για την μελαγχολία σου και μην ξέσπας στους αλλους που δεν σου φταίνε πουθενα. Εγώ σου απάντησα το πρωι και τώρα γυρισα σπιτι δουλευω και βγάζω χρήματα δεν ψηφίζω κανέναν και δεν έχω ανάγκη και υποχρέωση σε κανεναν. Παλιά ήμουν σαν εσενα βλάκας περιμενα έτοιμα όπως εσυ. Απλά ΞΥΠΝΑ...........

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

01-04-2024 19:27Sakis

Γιατι το ιδιο ποσο επιστροφης.Το πετρελαιο ιδια τιμη ειχε κ εχει?

Απάντηση

01-04-2024 18:56Πιτσικαμορτης

50 ευρώ δλδ επιστροφή, καλά πάμε

Απάντηση

01-04-2024 16:53Γιωργος

Ολοι οι λοβοτομημενοι εμβολιασμενοι του κομματος,φυσικα και θα σπευσουν να ξαναψηφισουν τον μπαμπακα τους μιστερ μπιν.τον εχουν για θεο τους.σκεφτειτε οι ιδιοι τι ειναι αν εχουν αυτον για θεο τους.εχουν παθει γερη ζημια απο τα εμβολια.ειναι και 4 δοσεις βλεπεις!!!!!!!!!το μεγαλυτερο ποσοστο εμβολιασμενων το βλεπεις στους νεοδημοκρατες.αγγιζει το 95%.σκεφτειτε λοιπον γυρω μας τι ζημια εχει γινει τοσο.στον εγκεφαλο οσο και στο υπολοιπο σωμα.θρομβωσεις και αυτοανοσα στο ζενιθ.και περιμενουμε τωρα εμεις,να καταλαβουν ολοι αυτοι οτι ο μιστερ μπιν εξοντωνει εσκεμμενα τον πρωτογενη τομεα,ο οποιος παρεπιμπτοντως δεν εχει εμβολιαστει ουτε για αστειο.ουτε κατα διανοια.απλα εχει κοροιδεψει τους χαμηλης νοημοσυνης ακροατες του,ψηφοφορους για να τους ξαποστειλει!!!!!!

Απάντηση

01-04-2024 15:43Γιωργος

Κυβερνηση νεοταξιτων,ανθελληνων,μισοχριστων,μασονων.μας κοροιδευουν με ψιχουλα και ο λοβοτομημενος ραγιας ελληνας εδω μεσα βαραει παλαμακια που του δινουν να φαει απο αυτα που πετανε στα σκουπιδια.χαμηλης μορφωσης χαμηλου επιπεδου τοσο πνευματικου οσο και κοινωνικου.

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα