BACK TO
TOP
Πληρωμές

Αναζητείται υπεύθυνος για εντολές πληρωμής, έως αργά το απόγευμα η εκκαθάριση Ιουνίου αναβρασμός στα χωριά

Τον εντολέα της πληρωμής, αναζητούν τις τελευταίες ώρες στον ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να προχωρήσει η προγραμματισμένη για σήμερα πίστωση ύψους 210 εκατ. ευρώ περίπου και να αποφευχθούν τα χειρότερα σε μια διαδικασία που μπάζει από παντού.

ATM_9

Γιάννης Πανάγος

10250
0

Χωρίς να είναι τίποτα βέβαιο, ειδικά μετά τις απομακρύνσεις του υφυπουργού, Διονύση Σταμενίτη και γενικού γραμματέα, Γιώργου Στρατάκου, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα στελέχη που έχουν απομείνει στον Οργανισμών Πληρωμών, διαβεβαιώνουν ότι σήμερα (Δεύτερα 30 Ιουνίου) είναι ημέρα πληρωμών.

Βεβαίως, τι είδους πληρωμές θα είναι αυτές, καθώς, στελέχη δεν υπάρχουν, το μηχανογαφικό σύστημα μπάζει ως συνήθως, η τεχνική υποστήριξη έχει αλλού στραμμένο το ενδιαφέρον της και στο υπουργείο πηγαίνουν τοίχο – τοίχο, θα το δείξουν τα γεγονότα της ημέρας, ενδεχομένως και της αποψινής νύχτας.

Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda


Στους 22.245 οι δικαιούχοι στα Βιολογικά 2024

Εντωμεταξύ, αναρτήθηκαν στη Διαύγεια οι εντάξεις στο πλαίσιο της υπ’ αρ. 123680/13-5-2025 1ης πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-2.1, «Ενίσχυση για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής(νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία») του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, για τη δράση 1 «ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία».

Συνολικά εντάχθηκαν 22.245 δικαιούχοι, τω μ οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ως παραδεκτές  με συνολική δημόσια δαπάνη 385.431.751,08 ευρώ. (128,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο).

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Οι τριετούς (3) διάρκειας υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των δικαιούχων, εκκινούν την 30η Ιουνίου 2024 και λήγουν την 30η Ιουνίου 2027.

ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Το ετήσιο ύψος ενίσχυσης για κάθε επιλέξιμη καλλιέργεια, καθορίζεται ως εξής, σύμφωνα με το άρθρο 9 της υπ’ αρ. 2563/25180/23-08-2024 απόφασης:

Η σχετική αποφαση αναρτημένη στη Διαύγεια για τα Βιολογικά είναι διαθέσιμη εδώ
Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Μνημείο προχειρότητας οι τελευταίες πληρωμές απογοητεύσεις Δευτέρα              

Στη λογική του… πάμε και ότι βγει, φαίνεται να κινείται η τελευταία εκκαθάριση αγροτικών ενισχύσεων για το 2024, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει ακρωτηριασθεί μετά τις απομακρύνσεις των Σταμενίτη και Στρατάκου και τους εναπομείναντες στον ΟΠΕΚΕΠΕ να… έχουν χάσει τη μπάλα. 

Έτσι, μια διαδικασία πιστώσεων που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα μπορούσε να έχει αρχίσει από την περασμένη Πέμπτη και να έχει καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό την Παρασκευή, έχει μεταφερθεί στο σύνολό της για τη Δευτέρα, χωρίς πάλι κανείς να είναι βέβαιο ότι οι εντολές θα βγουν εγκαίρως, πολύ δε μάλλον αν θα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των δικαιούχων αγροτών.

Άλλωστε, όσο περνούν οι μέρες, τόσο η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ βγάζουν από το καλάθι, κατηγορίες ενισχύσεων που λογικά και με βάση τους κανονισμούς θα ‘πρεπε να πληρωθούν την τελετυαία μέρα του Ιουνίου.

Έτσι, εκτός από τα eco-schemes για τα οποία από νωρίς τέθηκε θέμα μετάθεσης και τα «καινούργια βιολογικά», κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων που έμειναν για τον Οκτώβριο, τα τελευταία 24ωρα βγήκε εκτός σχεδίου πληρωμής και το μεγάλο ποσό, ύψους 130 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στα «καινούργια βιολογικά» φυτικής παραγωγής για τα οποία κανείς δεν ξέρει πότε θα δουν το χρώμα το χρήματος.

Κι όπως έγραφε από νωρίς την Παρασκευή το Agronews:

Καμιά πίστωση δεν θα προχωρήσει τελικά στη διάρκεια της ημέρας (Παρασκευή 27 Ιουνίου) παρά τα περί του αντιθέτου αναμενόμενα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το βάρος του συνόλου της πληρωμής να μεταφέρεται για τη Δευτέρα 30 Ιουνίου.

Παρ’ ότι ο έλεγχος όλων των δειγμάτων έχει προχωρήσει χωρίς, όπως υποστηρίζεται αρμοδίως, να προκύπτουν προβλήματα, η επιλογή είναι όλες οι εντολές να φύγουν για την τράπεζα τη Δευτέρα και όχι σταδιακά από σήμερα. 

Στα κακά νέα της ημέρας θα πρέπει να αναφερθεί και το ότι η επικείμενη πίστωση δεν θα περιλαμβάνει τα νέα βιολογικά φυτικής παραγωγής ύψους 130 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς να προσδιορίζεται ο χρόνος για τον οποίο μετατίθεται η εν λόγω πληρωμή. Είναι ήδη γνωστό ότι δεν θα πληρωθούν οι νέες «εγκρίσεις» βιολογικής κτηνοτροφίας και μελισσοκομίας, όπως επίσης (δεν θα πληρωθούν) και ότι έχει απομείνει από υποχρεώσεις για οικολογικά σχήματα (eco-schemes). 

Εν τω μεταξύ στις τάξεις των αγροτών φαίνεται να υπάρχει αυτές τις μέρες μεγάλη αναστάτωση. Από τη μια, οι τηλεοράσεις παίζουν μέρα νύχτα για παράνομες επιδοτήσεις των αγροτών και για απάτες σε βάρος των κοινοτικών ταμείων, κι από την άλλη, οι άνθρωποι της παραγωγής που περιμένουν πως και πως τις ενισχύσεις που δικαιούνται, οδηγούνται από αναβολή σε αναβολή, χωρίς να εισπράττουν ούτε τα στοιχειώδη. Φιλότιμη η προσπάθεια που καταβάλλουν οι εναπομείναντες στον ρημαγμένο ΟΠΕΚΕΠΕ, όμως, για το όργιο διαφθοράς των προηγούμενων ετών, την ενορχηστρωμένη προσπάθεια υφαρπαγής πόρων και για την κατάρρευση που έχει επέλθει στο σύστημα πληρωμών, οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι αγρότες.

 






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα