BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αίτημα 30 εκατ. για κοινοτικές αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς

Την κατάθεση φακέλου στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ με τον οποίο αιτείται αποζημιώσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ για αναπλήρωση εισοδήματος των παραγωγών λόγω μείωσης της παραγωγής ελαιολάδου (την τελευταία τριετία εξαιτίας της κλιματική αλλαγής και του δάκου), δρομολογεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

17622103_1324860794277415_8567669267114615331_o

Χρήστος Διαμαντόπουλος

13
0

Βέβαια το πότε και αν θα καταβληθούν οι εν λόγω αποζημιώσεις στους ελαιοκαλλιεργητές θα εξαρτηθεί από το σκεπτικό που θα συνοδεύει τον σχετικό φάκελο στην Κομισιόν η οποία θα δώσει και την τελική έγκριση. Όπως και να ‘χει το διάστημα που μεσολαβεί είναι αρκετό και διευκολύνει το ψηφοθηρικό κλίμα καθώς διανύουμε ήδη προεκλογική περίοδο. Σημειωτέων ανάλογα αιτήματα έχουν υποβληθεί στην ΕΕ και στο παρελθόν, με πρόσφατο αυτό των αποζημιώσεων στους ροδακινοπαραγωγούς για το οποίο αναζητούνται ακόμα… λύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, ήδη ο ΕΛΓΑ συγκεντρώνει στοιχεία από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ προκειμένου να τεκμηριώσει προς τους κοινοτικούς  μείωση της παραγωγής την τελευταία τριετία, η οποία αποδίδεται στην αλλαγή του καιρού και όχι στην παρενιαυτοφορία.

Μάλιστα στελέχη του ΕΛΓΑ μας κάνουν γνωστό πως η μείωση αυτή τεκμηριώνεται μέχρι στιγμής σε ολόκληρη την Κρήτη και κάποιες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου.

Εν τω μεταξύ σε πρόσφατες δηλώσεις που έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ανέφερε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μείωσης της ελαιοπαραγωγής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία υπολογίζεται σε ποσοστό άνω του 40%. Μάλιστα υποστήριξε ότι εξετάζεται να αναζητηθούν κονδύλια μέσω των προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ).


Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο προϋπολογισμός του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2017», που αφορά ζημιές από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλους, κατολίσθηση, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, ξηρασία, παγετός, υπερβολικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χαλάζι, χιονοπτώσεις) κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2017, ανέρχεται σε 16 εκατ. ευρώ.. Όμως οι ζημιές κατά την συγκεκριμένη περίοδο είναι μεγάλες και δεν φτάνουν για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών.

Η μόνη λύση είναι οι ενισχύσεις de minimis. Όμως και εκεί υπάρχει ένα «τεχνικό» πρόβλημα. Σύμφωνα με τον σχετικό Κανονισμό, το πακέτο de minimis μπορεί να το χειριστεί η κάθε χώρα μέλος της ΕΕ αλλά οι πληρωμές θα πρέπει να έχουν κοινούς κανόνες. Οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης και τα νησιά του Αιγαίου είναι εύκολο να αποδειχτεί ότι προέρχονται λόγω της ξηρασίας. Αντίθετα οι ζημιές στην υπόλοιπη χώρα οφείλονται κυρίως στις προσβολές του δάκου και προκλήθηκαν κυρίως λόγω των βροχοπτώσεων. Αν «ξεπεραστεί» αυτό το πρόβλημα θα είναι εφικτό να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί από τα de minimis.

Διαβάστε σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Την εθνική προσπάθεια διεκδίκησης αποζημιώσεων από την Ε.Ε. για τη μειωμένη ελαιοπαραγωγή ενισχύει ο Πέτρος Τατούλης

Επιστολή για τη μείωση της ελαιοκομικής παραγωγής στην Πελοπόννησο απέστειλε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με την οποία ενισχύει την εθνική προσπάθεια για διεκδίκηση αποζημιώσεων των παραγωγών με προσφυγή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην επιστολή του αναφέρεται στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και ιδίως στα ακραία καιρικά φαινόμενα του κυκλώνα «Ζορμπά», που αποτέλεσαν τις κύριες αιτίες για τη μείωση της παραγωγής κατά 40% του αναμενομένου.

Ο κ. Τατούλης τονίζει ακόμη ότι η ζημία των παραγωγών είναι τεράστια και ότι είναι αναγκαία η οικονομική τους ενίσχυση τόσο για την προστασία της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, όσο και για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ερημοποίησης της υπαίθρου, δεδομένου ότι το ελαιόλαδο παραδοσιακά αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος. 


Αναλυτικό ρεπορτάζ  στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία