Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αποζημίωση από ΕΛΓΑ και όχι ΠΣΕΑ ζητούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί

Απόγνωση κυριαρχεί στους αμυγδαλοπαραγωγούς, που δεν ξέρουν αν και πότε θα αποζημιωθούν, καθώς για μια ακόμη χρονιά η παραγωγή τους χάθηκε, η καρπόπτωση ήταν ολοκληρωτική και σχεδόν καθολική, χωρίς ακόμη να είναι καθορισμένα τα αίτια, ενώ όπως τόνισαν σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής και βουλευτή Λάρισας Μάξιμο Χαρακόπουλο, δικαιότερη θεωρούν μια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

ωβνχψσδγφη

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

67
0

Στο παρελθόν έχει ξανασυμβεί το φαινόμενο, με τους παθόντες να αποζημιώνονται μεσω de minimis και ΠΣΕΑ, καθώς η καρπόπτωση προκαλείται από πλήθος παραγόντων, δεν είναι εύκολο να οριστεί το αίτιο κάθε φορά και γραφειοκρατικά μένουν εκτός ΕΛΓΑ, εφόσον ο φορέας έχει συγκεκριμένη λίστα ζημιογόνων αιτίων.

Όπως υποστηρίζουν οι αμυγδαλοπαραγωγοί, οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ θα ήταν ο δικαιότερος τρόπος για την αποζημίωσή τους,  και όχι η παραπομπή σε ΠΣΕΑ ή ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΣΚΕΨΗ:

Σε αναμμένα κάρβουνα οι αμυγδαλοπαραγωγοί για αποζημιώσεις

«Οι αμυγδαλοπαραγωγοί δικαίως βρίσκονται σε ανέμενα κάρβουνα και αναμένουν εναγωνίως από την πολιτεία απαντήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν και κυρίως την έμπρακτη στήριξή τους. Η φετινή παραγωγή είναι μηδαμινή! Τα αίτια της ζημιάς μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα, όμως, η μείωση στην παραγωγή είναι αδιαμφισβήτητα σοβαρότατη στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τεμπών αλλά και στο Δομένικο του δήμου Ελασσόνας. Δεδομένου ότι παρόμοιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή συμβαίνουν πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, αναδεικνύεται η αναγκαιότητα για την αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και την επανεξέταση της δυνατότητας αποζημίωσης των πληγέντων. Έχει, όμως, ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί που δοκιμάζονται και εύλογα ζητούν τη στήριξη της πολιτείας». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αμυγδαλοπαραγωγών και της αυτοδιοίκησης των περιοχών που ζημιώθηκαν.  

Όπως τόνισαν οι καλλιεργητές, όταν χάνεται η παραγωγή χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δουλειά της πολιτείας και των οργάνων της είναι να αναζητά τα αίτια, να αξιολογεί τα δεδομένα και να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για αποζημιώσεις. Στις συναντήσεις που είχαν με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία που βοηθούν στην τεκμηρίωση των ζημιογόνων αιτίων, καθώς και αιτήματα από τους Δήμους Τεμπών και Ελασσόνας για αναγγελίες ζημιάς. Εντούτοις, όπως επισήμαναν, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Τέλος, τόνισαν ότι ο δικαιότερος τρόπος για την αποζημίωσή τους θα ήταν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ και όχι η παραπομπή σε ΠΣΕΑ ή ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis.

Παρόντες στη συνάντηση, εκ μέρους των αυτοδιοικητικών, που επιχειρηματολόγησαν υπέρ των παραγωγών, ήταν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μητσογιάννης και ο πρόεδρος του Δομένικου Ελασσόνας κ. Στάθης Ψωμιάδης. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας κ. Αντώνη Ζέλφου, συμμετείχε και ο αμυγδαλοπαραγωγός και μετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Καρανίκας, που προέβη σε τεκμηρίωση της ζημιάς λόγω παγετού.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία