BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Απλήρωτοι οι αγρότες, στα σύννεφα για το 2020 ο προϋπολογισμός ΕΛΓΑ

Σε κερδοφόρο προϋπολογισμό – πρόκληση για το 2020 επιδίδεται η διοίκηση του ΕΛΓΑ. Ο εν λόγω προϋπολογισμός συνιστά πρόκληση για τους αγρότες πολλών περιοχών της χώρας, οι οποίοι, όχι μόνο παραμένουν απλήρωτοι αλλά σχεδόν ένα χρόνο μετά τις ζημιές που είχαν στις εκμεταλλεύσεις τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει γνώση ούτε του ποσοστού (εκτίμηση ζημιάς) με το οποίο πρόκειται αποζημιωθούν.

elga2020new

Γιάννης Πανάγος

76
11

Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν οι μηλοκαλλιεργητές της Αγιάς, όπως και κάποιων ακόμα δενδρωδών με οπωροφόρα από γύρω χωριά της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Ανάβρα, το Γερακάρι, ο Αετόλογος, ο Πρινιάς κ.α. Οι εν λόγω με τη βοήθεια της οργάνωσης αγροτών του νομού (ΕΟΑΣΝΛ), οργάνωσαν παράσταση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, ζητώντας, σε πρώτη φάση εκτίμηση (!!!)  της ζημιάς που υπέστησαν πριν ένα χρόνο περίπου και συγκεκριμένα τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του 2019, σε μια καλλιεργήσιμη έκταση άνω των 2.000 στρεμμάτων.

 Δύο μέρες νωρίτερα εκπρόσωποι των αγροτών από την Καβάλα διαμαρτύρονταν εντόνως στις αρμόδιες αρχές για τα χαμηλά επίπεδα αποζημιώσεων για περιπτώσεις ολικής καταστροφής στα οποία αποφάνθηκε τελικά ο Οργανισμός, μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα και ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα πολλές ακόμα κατηγορίες πληγέντων που είτε δεν έχουν λάβει γνώση των εκτιμήσεων είτε δεν έχουν δει την πίστωση των αποζημιώσεων, μάλλον αποτελεί πρόκληση, ο επίπλαστος προϋπολογισμός για το 2020, στον οποίο προέβη η διοίκηση του Οργανισμού και τον οποίο με μεγάλη ευκολία υιοθέτησε (έκδοση ΦΕΚ) η αρμόδια δημόσια οικονομική αρχή. 

Ο εν λόγω προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ προβλέπεται κερδοφόρος καθώς τα προβλεπόμενα έσοδα θα προσεγγίσουν το ποσό των 179.640.000 ευρώ, ενώ η προβλεπόμενη δαπάνη για αποζημιώσεις και λειτουργικά έξοδα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 168.240.000 ευρώ. Δηλαδή θετικό αποτέλεσμα περί τα 11,4 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται μάλιστα στην σχετική ΚΥΑ «η διοίκηση του ανωτέρω φορέα καλείται να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αρνητικές αποκλίσεις από τους εγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους, λαμβάνοντας εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προς το σκοπό αυτό».

Τα παραπάνω δείχνουν εμφαντικά την επιπολαιότητα με την οποία συντάσσεται ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ, του οποίου ο κύκλος εργασιών συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται κάθε φορά από μια διορισμένη διοίκηση, στο όνομα των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλά ασφάλιστρα χωρίς να είναι καθόλου βέβαιοι για την ανταποδοτικότητα με την οποία θα τους περιθάλψει ο Οργανισμός. 

 Σε αυτό το κλίμα οργή, θλίψη και απογοήτευση για την έλλειψη αντικειμενικότητας στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ έναντι των ζημιών που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τις διαδοχικές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου του 2019,  τόσο ως προς τα κιλά, όσο και ως προς τα ποσοστά των καταστροφών, δηλώνουν οι αγρότες του Δήμου Νέστου στην Καβάλα.

Σε ανοικτή επιστολή – καταπέλτη για τον τοπικό ΕΛΓΑ, που υπογράφεται από τη διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Νέστου γίνεται λόγος για εμπαιγμό και υπογραμμίζεται πως «όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, ο κόσμος εξοργίζεται και την ευθύνη την έχουν όσοι με τις άδικες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις προκαλούν αυτή την οργή».

Αναλυτικότερα στην επιστολή του Συλλόγου, που απευθύνεται και στο πολιτικό προσωπικό του νομού Καβάλας ζητώντας του να ασχοληθεί με τη δέουσα σοβαρότητα με το πρόβλημα, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Θεατές των εξελίξεων είμαστε όλοι οι αγρότες του Νέστου,  σχετικά με τις αποζημιώσεις των καλλιεργειών για τις ζημιές που προκλήθηκαν σχεδόν σε όλο το  Δήμο Νέστου , από τις διαδοχικές  χαλαζοπτώσεις  κατά τους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο 2019 και το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι είμαστε ανικανοποίητοι και απογοητευμένοι από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.

   Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου καθ’ όλη τη διάρκεια των δηλώσεων των ζημιών, κατά τη διαδικασία καταγραφής εκτιμήσεων αλλά και κατά την μηχανογράφηση των πορισμάτων ήταν συμπαραστάτης και βοηθός στο έργο του ΕΛΓΑ. Ακόμη και αν αυτή η βοήθεια και συμπαράσταση που προσφέραμε  ήταν έπειτα από τις άδικες εκτιμήσεις στις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2018, (οι οποίες πλημμύρες έθεσαν το Δήμο Νέστου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για πολλούς μήνες), δεν εναντιωθήκαμε με το Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Καβάλας παρ’ όλη την πίεση που είχαμε υποστεί από τον αγροτικό κόσμο της περιοχής για τις άδικες εκτιμήσεις, επειδή κατανοήσαμε ότι στις εκτιμήσεις κάποιες φορές γίνονται και ακούσια λάθη.

   Όταν όμως η θέληση για συνεργασία και βοήθεια υπάρχει μόνο από τη μία πλευρά, αυτό μας εξοργίζει και μας θλίβει. Το μοναδικό αίτημα που είχαμε προς τον ΕΛΓΑ ήταν ως προς την αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων. Για κακή μας τύχη όμως για άλλη μια φορά, οι εκτιμήσεις δεν ήταν αντικειμενικές ούτε στα κιλά αλλά ούτε και στα ποσοστά ζημίας.

   Οι αγρότες του Νέστου έχουμε αποδείξει με τον τρόπο που λειτουργούμε όλα αυτά τα χρόνια, ότι δεν είμαστε ούτε κερδοσκόποι αλλά ούτε καιροσκόποι και τυχοδιώκτες. Πάντοτε στις τοποθετήσεις μας τονίζαμε και λέγαμε ότι από τη ζημιά ΔΕΝ επιδιώκουμε να κερδίσουμε, αλλά απλώς θέλουμε να καλύψουμε τα καλλιεργητικά μας έξοδα από την αποζημίωση που θα προκύψει.

   Είμαστε από τους λίγους αγρότες της χώρας που δηλώσαμε ότι θέλουμε τον ΕΛΓΑ κρατικό και θέσαμε στο Υπουργείο αιτήματα και προτάσεις ώστε ο ΕΛΓΑ να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία του αγρότη και του κτηνοτρόφου.

  Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις συγκεκριμένων περιοχών της χώρας που αποζημιώνονται για ζημιές στα προϊόντα  τους και με διαφόρους τρόπους κάθε χρόνο. Καθώς επίσης έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι  αποζημιώσεις σε γειτονικούς νομούς που δεν ανήκουν στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά και περισσότερα κιλά ενώ οι ζημιές είναι ίδιες ή και μικρότερες από τις δικές μας.

    Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Καβάλας, θέλει να έχει τους αγρότες και κτηνοτρόφους που πλήττονται από ζημιές ανικανοποίητους και δεν τους αποζημιώνει αντικειμενικά. Το ότι πιστώνονται κάποια λίγα χρήματα στους λογαριασμούς των πληγέντων, ενώ οι ζημιές είναι πολλαπλάσιες των χρημάτων αυτών,  δε σημαίνει ότι με αυτά χρήματα θα καλυφθούν και οι υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο αλλά και προς τους προμηθευτές και γεωπόνους , οι οποίοι δε μπορούν να πιστώσουν άλλο τους αγρότες. Ο εμπαιγμός των ιθυνόντων, ότι θα έπρεπε να είμαστε ευχαριστημένοι και να μη μιλάμε πρέπει να σταματήσει τώρα. Όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι, ο κόσμος εξοργίζεται και την ευθύνη την έχουν όσοι με τις άδικες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις προκαλούν αυτή την οργή.

   Ο Σύλλογός μας καλεί τους Βουλευτές Ν. Καβάλας, καθώς και  όλους τους αρμόδιους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ασχοληθούν με τη δέουσα σοβαρότητα στο πρόβλημα που προαναφέραμε ώστε να βρεθούν οι σωστές λύσεις για να μπορούμε να καλλιεργούμε και τα επόμενα χρόνια.        

 Εκ του Δ.Σ.                                                                                                                        

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    

ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ                                                                   

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΡΑΣΧΑΚΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ

 

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

23-03-2020 21:14Βασιλης

Εμάς Κατερίνη ήρθαν τα αποτελέσματα. 5% ζημιά. Ιούνιος χαλάζι στα βαμβάκια. Έριξε όλα τα χτένια κάτω. Οι γεωπόνοι του ελγα είπαν πλήρης καταστροφή. Μπήκαμε μέσα και μόνο πληρώνουμε τον ελγα. Ούτε τα έξοδα. Κανείς δεν σκέφτεται ότι μια καλή χρονιά θέλει 2 με 3 καλές για να συνέλθεις. Αναγκάζεσαι να χρωστάς μπας κι έρθουν καλύτερες μέρες. Απαράδεκτοι.

Απάντηση

13-03-2020 11:09NIKOLAOS

Όταν το κράτος δε σέβεται τον πολίτη και τον ληστεύει τότε πως πρέπει ο πολίτης να αντιμετωπίσει ή να συμπεριφερθεί απέναντι στο κράτος ?

Απάντηση

13-03-2020 08:29ΤΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Kαι στα Φαρσαλα ειχαμε μεγαλη χαλαζοπτωση στις 16-6-19 και δεν ειδαμε ουτε τις εκτιμησεις

Απάντηση

12-03-2020 17:03Γιωργος

Να μην δωσουν τιποτα. Να κοπουν οι επιδοτησεις. Μας καταστρεψαν ατομικα και σαν χωρα. Να σταματησουν να μας περνουν τσαμπα χρηματα απο παντου ομως. Ελγα οσδε ενεργοποιησεις.. και φορολογια. Να μας αφησουν ησυχους!

Απάντηση

12-03-2020 13:56ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ

ΤΑ ΙΔΙΑ Κ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Απάντηση

12-03-2020 12:52ΤΡΑΚΩΝ

Για τους τοκογλύφους όμως, τα funds και τις τράπεζες λεφτά υπάρχουν...

Απάντηση

12-03-2020 12:39Μαυρομανωλακης Μαρινος

Τα ίδια και χειρότερα επικρατουν στη Κρήτη στους ελαιοπαραγωγούς!!!

Απάντηση

12-03-2020 09:43Σμαρω

Ούτε που τους νοιάζει πως καλλιεργούν οι παραγωγοί φέτος τα χωράφια τους αφού δεν πήραν ουτε ένα ευρώ αποζημίωση ακόμα.Απαραδεκτοι στο νομό Ημαθίας οι του Ελγα.Ουτε τα πορίσματα δεν έχουν στείλει ακόμα..

Απάντηση

12-03-2020 00:25Γιώργος

Απλήρωτοι αλλά και χωρίς εκτιμήσεις ζημίας ακόμη κύριε Πανάγο είναι το σύνολο των παραγωγών των νομών Ημαθίας και Πέλλας εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων . Καταλαβαίνετε λοιπον οτι μιλάμε για το 80% της φρουτοπαραγωγής της χωρας σε μια καταστροφική χρονιά τόσο όσον αφορά τις θεομηνίες (βροχοπτώσεις χαλάζι κ.α.) αλλά και από τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων. Το περίεργο όμως είναι ότι όλοι μας έχουμε πλέον συνηθίσει σ' αυτή τη κατάσταση και νομίζω ότι δεν έχουμε τις δυνάμεις να αντιδράσουμε. Απόδειξη αυτού που λέω είναι ότι δεν αναφερθήκατε στους δύο νομούς γιατί δε υπάρχει αντίδραση και μάλλον δε το γνωρίζατε ενώ τα μεγέθη των περιοχών δε συγκρίνονται. Αυτό για μένα είναι το τραγικό και όχι το τι κάνει ο ελγα γιατί αυτοί όσο δε βρίσκουν αντίδραση τέτοια και άλλα χειρότερα θα κάνουν.

Απάντηση

11-03-2020 21:01Fanis

Τελος μαρτιου θα πρεπει να εξοφλησουμε το χαρατσι του ΕΛΓΑ για την ασφαλεια του 19.Λογο του κοροιδιου να μην παει κανεις αγροτης να πληρωση κακ αστους να προυπολογιζουν......

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία