Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πιστώθηκε η προκαταβολή Ιανού, 100 ευρώ για βαμβάκι, 110 ευρώ το καλαμπόκι

Καταβάλλονται αύριο 30 Οκτωβρίου 2020, οι προκαταβολές των αποζημιώσεων στις καλλιέργειες του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ. Οι δικαιούχοι αγρότες είναι 6.743 και οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι είναι 169.

Ianos_karditsa_plimmeres

33
2

Η πληρωμή προκαταβολών ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη φυτική καλλιέργεια ως εξής ανά στρέμμα: 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο, 30 ευρώ για τη μηδική ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου καταβάλλονται 1.400.000€.

Η πληρωμή των παραπάνω προκαταβολών είναι το πρώτο βήμα. Η επόμενη πληρωμή προκαταβολών προγραμματίζεται για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2020.

Η εκκαθάριση των υποχρεώσεων του ΕΛ.Γ.Α., ως προς τις αποζημιώσεις των ζημιών του «ΙΑΝΟΥ» θα συνεχιστεί σύμφωνα με σχετική με αμείωτο ρυθμό, με στόχο την ολοκλήρωση των πορισμάτων και της επεξεργασίας τους από τα πληροφοριακά συστήματα του Οργανισμού, τα οποία προβλέπεται να ολοκληρωθούν εντός τετραμήνου και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021.

Οι υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α για πρώτη φορά, χρησιμοποιώντας μεθόδους τηλεπισκόπησης, με δορυφορικές εικόνες και επιτόπιες γεωχωρικές επισημάνσεις των πληγεισών  περιοχών, μεθόδους που πρόθεση της  Διοίκησης του Οργανισμού είναι να αποτελέσουν βασικά εργαλεία του στο άμεσο μέλλον, καθώς  και με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων και γενναίας χρηματοδότησης, καθίσταται εφικτή η εκταμίευση άμεσα ενός σημαντικού ποσού για την στήριξη των παραγωγών.

Ο ΕΛ.Γ.Α. εφαρμόζει τον Κανονισμό Ασφάλισης, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, για τον προσδιορισμό των αποζημιώσεων, αλλά υπολογίζει την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς τη μείωση κατά 20%, όπως μέχρι τώρα υπολογιζόταν.


Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: 

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Ξεκίνησε η πληρωμή της «γενναίας» προκαταβολής
στους πληγέντες αγρότες του «Ιανού» - 26 εκατομμύρια ευρώ
στους λογαριασμούς των δικαιούχων

 O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει το Υπουργείο για τη στήριξη των αγροτών που επλήγησαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» και τηρώντας στο ακέραιο τη δέσμευσή του για άμεση πληρωμή μίας «γενναίας» προκαταβολής, μέχρι την οριστική εκτίμηση της συνολικής ζημίας που έχει προκληθεί στις πληγείσες περιοχές, ενέκρινε την πίστωση ποσού ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα κατευθυνθεί σε 6.743 αγρότες και 169 κτηνοτρόφους. 

Το ποσό προκαταβολής συνολικού ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο αφορά στην αποζημίωση του πληγέντος φυτικού κεφαλαίου έχει οριστεί στα 100 ευρώ για το βαμβάκι, 110 για τον αραβόσιτο και 30 ευρώ για τη μηδική ενώ για την αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου κατεβλήθησαν συνολικά 1.400.000 ευρώ.

Η πίστωση των παραπάνω ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων έχει αρχίσει να πραγματοποιείται σταδιακά από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Επισημαίνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) καταβάλει προκαταβολές αποζημιώσεων και μάλιστα σε χρονικό διάστημα 18 ημερών από την ημερομηνία λήξης υποβολής δηλώσεων ζημίας οι οποίες μάλιστα, επίσης για πρώτη φορά, έχουν υπολογιστεί στο 100% της αξίας του ασφαλιζόμενου φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

Τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά έπειτα από την εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό των αποζημιώσεων από το τακτικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού μέσω της μεταφοράς ποσού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΕΛΓΑ, την ψήφιση σχετικής τροπολογίας του κ. Βορίδη με την οποία επετράπη η αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία «Ιανός» σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας καθώς και την άμεση υπογραφή μεταφοράς των σχετικών πιστώσεων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

H διαδικασία εξόφλησης των πληγέντων αγροτών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2021.  

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

30-10-2020 08:15Αγανακτησμενος

Στο Κάτω Νευροκόπι περιμένουμε ποσοστό ζημιάς από τον Ιούνιο του 2019.Γιατι δύο μέτρα και δύο σταθμά?Από τον Ιανό θα πληρωθούν σε ένα μήνα.Εννοειται ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους συναδέλφους εκεί,το πρόβλημα είναι με τον δήθεν ΕΛΓΑ.Ελλας το μεγαλείο σου.

Απάντηση

29-10-2020 22:37ΜΑΡΙΟΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ Κ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ(ΣΧΕΤΙΚΑ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΑΛΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΞΑΜΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΑ ΛΑΔΑΡΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΑΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΤΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΥΠΩΝ ΕΛΙΩΝ ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΑ ΚΙΛΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΑΛΕΙ Ο ΕΚΤΙΜΗΤΗΣ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΙΣΑ ΙΣΑ ΤΑ ΚΑΛΙΕΡΓΗΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ.ΕΜΑΣ ΕΝΑΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ? ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΠΟΥ ΚΑΝΑΝΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΔΥΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΕΝΩ ΒΓΑΛΑΝ ΤΙΜΕΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΣΗΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ ΤΙΣ ΠΗΡΑΝ ΠΙΣΩ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΜΕ ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΠΑΝΩ ΤΟΥ Κ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙ Κ ΜΑΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ( ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΝΟΜΗΣΑΝ ΦΕΤΟΣ) ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία