Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Παραμονή Πρωτοχρονιάς τα ΠΣΕΑ του 2017 για αμυγδαλοπαραγωγούς

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ) στους αμυγδαλοπαραγωγούς σε περιοχές τα Λάρισας, για ζημιές που σημειώθηκαν το 2017. Αυτό επιβεβαιώνει και με σχετική ανακοίνωση ο ΕΛΓΑ, κάνοντας λόγο για 4,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 4.176 δικαιούχους.

1541214-AAZTWIEC-7

2041
5

Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓΑ αναφέρει ότι αύριο, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.) ύψους 4.332.447,15 ευρώ που αφορούν το Πρόγραμμα Ενισχύσεων «Ετήσιο 2017» σε 4.176 δικαιούχους.

 Μάλιστα η διοίκηση του οργανισμού υποστηρίζει ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις του Προγράμματος Κ.Ο.Ε. (πρώην ΠΣΕΑ) 2017 εντός του θέρους, ενώ "η καθυστέρηση οφείλεται σε δυσλειτουργίες του Υποκαταστήματος της Λάρισας και στην υπέρβαση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά  10.000.000 ευρώ, τα οποία καταβάλλονται από την σημερινή Κυβέρνηση" όπως χαρακτηριστιικά αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Παράλληλα, συνεχίζεται από τον ΕΛ.Γ.Α. η αποπληρωμή των ζημιών του 2020 καθώς και η αποπληρωμή για τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τον Μεσογειακό κυκλώνα «ΙΑΝΟ» τον Σεπτέμβριο του 2020, με καταβολή αποζημιώσεων τηνΤετάρτη 30 Δεκεμβρίου, ύψους 4.611.969,98 ευρώ σε 3.136 δικαιούχους.

Το έργο εκτιμήσεων και πληρωμής αποζημιώσεων προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός τετραμήνου και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών για τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις ανά νομό πατήστε εδώ.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών για αποζημιώσεις ΕΛ.Γ.Α. ανά νομό πατήστε εδώ.

 Σε ανακοίνωση προέβει και η βουλευτής Ν.Δ Λάρισας, Στέλλα Μπίζιου, 
μετά την ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, αναφορικά με την καταβολή των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων σε Λαρισαίους καλλιεργητές, και αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η ΝΔ πληρώνει τα ΠΣΕΑ του 2017. Άμεσα καταβάλλονται σε 633 παραγωγούς του νομού ένα εκατομμύριο εννιακόσιες είκοσι δύο χιλιάδες (1.922.000) ευρώ αποδεικνύοντας - για μια ακόμα φορά - πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο μιλάει με έργα αλλά διορθώνει και τα σφάλματα της προηγούμενης κυβέρνησης, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα. Ο κ. Λυκουρέντζος με ενημέρωσε πως η διαδικασία ολοκληρώθηκε, ενώ αναμένεται και δεύτερος γύρος αποζημιώσεων το προσεχές διάστημα, ο οποίος θα περιλαμβάνει και τους καλλιεργητές της επαρχίας Ελασσόνας. Τον ευχαριστώ για τη συνεργασία. Προχωράμε με σχέδιο και όραμα για να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στους παραγωγούς και στους κρατικούς φορείς. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα», κατέληξε η κα Μπίζιου.


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Οι πληροφορίες θέλουν το πακέτο πληρωμής να καλύπτει το μεγαλύτερο σύνολο των δικαιούχων, ωστόσο επειδή η συγκεκριμένη πληρωμή εντάχθηκε εκ των υστέρων στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, τα διαθέσιμα ποσά δεν αρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αιτημάτων που υπολογίζονται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ. Όπως εξηγούν στο agronews.gr αρμόδιοι, η πληρωμή θα γίνει τμηματικά ανά περιοχή, αφήνοντας μια μικρή εκκρεμότητα για τον Ιανουάριο του 2021, µε τη «βοήθεια» του ανανεωµένου για το 2021 µπάτζετ. Τονίζεται ότι η πληρωμή αφορά δικαιούχους των οποίων τα πορίσματα έχουν παραδοθεί στις κατά τόπους περιοχές, ενώ για όσους δεν υπάρχουν πορίσματα η πληρωμή θα γίνει σε δεύτερο χρόνο όταν τα σχετικά στοιχεία τους καταχωρηθούν στο σύστημα. 

Ο αρχικός προγραμματισμός, τοποθετούσε την πίστωση πριν από τις αργίες των Χριστουγέννων. Σημειώνεται ότι αφορά δικαιούχους των οποίων τα πορίσματα έχουν παραδοθεί στις κατά τόπους περιοχές, ενώ για όσους δεν υπάρχουν πορίσματα η πληρωμή θα γίνει σε δεύτερο χρόνο όταν τα σχετικά στοιχεία τους καταχωρηθούν στο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι τα ΠΣΕΑ του 2017 αφορούν τα αμύγδαλα της Λάρισας και τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.

Για ένεση ρευστότητας στην περιοχή κάνει λόγο  από την πλευρά του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος.  Συγκεκριμένα ο βουλευτής αναφέρει:

«Μετά από ταλαιπωρία 3 χρόνων, μια εκκρεμότητα, που παρέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την προηγούμενη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, επιτέλους βαίνει στο τέλος της. Όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και υπέγραψε την απόφαση για την πληρωμή των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων -τα γνωστά στους αγρότες ως ΠΣΕΑ- του 2017. Στη δύσκολη συγκυρία που διερχόμαστε είναι αναμφίβολα μια σημαντική “ένεση ρευστότητας” για εκατοντάδες παραγωγούς της Λάρισας». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, από την πρώτη στιγμή που υπήρξαν οι ζημιές, κυρίως σε αμυγδαλοπαραγωγούς και ελαιοπαραγωγούς, άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο για την αδιαφορία που επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό κ. Μαυρουδή Βορίδη, τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας «Η μέριμνα» κ. Αντώνη Ζέλφο. Έκτοτε, έθετε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα, τόσο κατά τις συναντήσεις του με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, όσο και με παρεμβάσεις του στη βουλή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, οι αποζημιώσεις για τα ΠΣΕΑ του 2017, που υπέγραψε, αφορούν σε 633 παραγωγούς στον νομό της Λάρισας, με το ύψος της αποζημίωσης να ανέρχεται στο ποσό του ενός εκατομμυρίου εννιακοσίων είκοσι δύο  χιλιάδων (1.922.000) ευρώ. Τα χρήματα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην εκπνοή του έτους, την 31η Δεκεμβρίου 2020.

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

30-12-2020 11:12Αλέξανδρος

Τα ΨΕΑ του κιλκις;

Απάντηση

30-12-2020 11:10Αλέξανδρος

Με τα ώρα του κιλκις τι γίνεται; Τα έταξα σε τόσο κόσμο;

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία