BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Εκ νέου πρόγραμμα για προστασία αγροτικής παραγωγής από ζημιές αρκούδας

Το ΥΠΑΑΤ θα επανακαταθέσει το πρόγραμμα για την προστασία της παραγωγής από την αρκούδα στην ΕΕ στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027.

arkouda_3

14
1

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των  ζημιών  που προκαλούν μεγάλα θηλαστικά όπως η αρκούδα και για το λόγο αυτό θα επιδιώξει την εκ νέου ένταξη του προγράμματος για την προστασία της στη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του «Μέρα 25» κ. Κρίτωνα Αρσένη.

Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι η αρχική πρόταση είχε τεθεί σε διαβούλευση τον Νοέμβριο 2020 και απεντάχθηκε με την τελευταία (8η) τροποποίηση του ΠΑΑ 2014-2020, η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχθές, Τρίτη 9 Μαρτίου 2021.

Στη συνέχεια το βάρος  δόθηκε στη στήριξη των παραγωγών και στις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω του κορωνοϊού. Και πρόσθεσε:

«Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε ως Κυβέρνηση την ανάγκη προστασίας της αρκούδας, ούτε επιδιώκουμε την σύγκρουση μεταξύ παραγωγών και ζώων.

Για το σκοπό αυτό θα επιδιώξουμε την εκ νέου ένταξη του προγράμματος στην νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027. Στόχος και δικός σας και δικός μας είναι το πρόγραμμα να λειτουργήσει πραγματικά ώστε να συνδράμει στην προστασία των άγριων ζώων».

Ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει  ζημιές που προξενούνται στις καλλιέργειες ή στο ζωικό κεφάλαιο συμπεριλαμβανομένου και του μελισσοκομικού από επιδρομές αρκούδας και κάθε χρόνο αποζημιώνει τους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς και κτηνοτρόφους για ζημιές που προξενούνται στις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις από τις αρκούδες.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-03-2021 07:40Καραγγελίδου Ελπίδα

Εγώ είχα μεγάλη ζημιά από αγριογούρουνα στα ηλιοσπορα φιγκαρια που να βρω το δίκιο μου

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία