BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Περικοπή 20% σε αποζημιώσεις του 2020, θέμα Κανονισμού

Πιστώθηκε την Τετάρτη από τον ΕΛΓΑ ένα μεγάλο πακέτο αποζημιώσεων κοντά στα 35 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, ωστόσο νέο κύμα αναστάτωσης δημιουργεί από την πλευρά των δικαιούχων αγροτών η μείωση της τάξεως του 20 που καταγράφεται στα ποσά τα οποία μπήκαν τελικά στους λογαριασμούς των παραγωγών.

elga_18

370
6

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το θέμα να συνδέεται με τον τύπο που ισχύει για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ειδικότερα στις αποζημιώσεις που έχουν ως αίτιο τον παγετό. Ενώ στις άλλες περιπτώσεις στον υπολογισμό της αποζημίωσης ισχύει μείωση 15% από την εκτιμητέα ζημιά, στην περίπτωση του παγετού και όταν η ζημιά είναι στο 100%, η μείωση βάσει της οποίας γίνεται ο υπολογισμός διαμορφώνεται στο 30% (100% - 30% Χ 0,88).

Στον παραπάνω τύπο το ποσοστό ζημιάς είναι 15%, κάτι που στην περίπτωση ζημιάς από παγετό ανέρχεται στο 30%.

 Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον Κανονισμό που θεσπίστηκε και ισχύει από το 2016 και για τον οποίο ωστόσο δεν έχει γίνει η δέουσα ενημέρωση των παραγωγών, ώστε να γνωρίζουν τα δεδομένα από τη στιγμή που κάνουν τις δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναγνωρισθεί στη σημερινή κυβέρνηση και φυσικά στη διοίκηση του ΕΛΓΑ το γεγονός ότι αυτή τη φορά πληρώθηκε το σύνολο της αποζημίωσης και όχι το 70% ή 65% (προκαταβολή) και στη συνέχεια η εξόφληση, όπως γίνονταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό ταμειακά από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών συμφώνησε να καταβάλει τη συμμετοχή (30%) του Δημοσίου στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. 

 Σε ακόμη δυσκολότερη θέση βρίσκονται πάντως οι αγρότες που δεν κατάφεραν να είναι εντάξει ταμειακά για τις εισφορές του 2020 και οι οποίοι θα χρειασθεί να περιμένουν αρκετό καιρό ακόμα για να δουν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται. Μικρότερης τάξης πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και με κάποιες περιοχές όπου οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα πορίσματα των εκτιμήσεων, επομένως και σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα χρειασθεί να περιμένουν . 

 Το Agronews γίνεται από νωρίς την Τετάρτη αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από την πλευρά των αγροτών, με τη συντακτική ομάδα να καταβάλλει τη δική προσπάθεια προκείμενου να εξιχνιάσει πως έχουν τα πράγματα και να μεταφέρει τη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση κάποιες φορές των ασφαλισμένων στις αρμόδιες αρχές.

 Σημεωτέον ότι παρά τις σκέψεις και συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί δυνατή η θεσμοθέτηση μιας υγιούς διαδικασίας συμψηφισμού παλιότερων υποχρεώσεων των αγροτών από ασφαλιστικές εισφορές με αποζημιώσεις που τρέχουν και είναι αναγνωρίσιμες από τον Οργανισμό.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ζημιές του 2020 πληρώνει στις 31 Μαρτίου ο ΕΛΓΑ με 35 εκατ. ευρώ

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου, καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου ύψους 35.3 εκατ. ευρώ σε 16.013 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Οι αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους θα εξοφληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. μέχρι τέλος Μαΐου 2021, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Αποζημιώσεων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ 

Αποζημιώσεις ύψους 35,4 εκατ. ευρώ από τον ΕΛ.Γ.Α.

 Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος με αφορμή την καταβολή των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Αύριο, Τετάρτη 31 Μαρτίου, καταβάλλονται από τον ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου ύψους 35.349.956,85 ευρώ σε 16.013 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

 Ο Οργανισμός, χάρη στην έμπρακτη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την καταβολή 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, καταβάλλει για πρώτη φορά μετά από χρόνια,  σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις του 2020.

 Σημειώνω, επίσης, ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, οι αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους θα εξοφληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. μέχρι τέλος Μαΐου 2021».


Στις 31 Μαρτίου 10,8 εκατ. σε Λαρισαίους αγρότες για ζημιές του 2020

Την Τετάρτη 31 Μαρτίου αναμένεται να καταβληθεί το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ σε 2.721 παραγωγούς του νομού Λάρισας, για ζημιές του 2020.

Το παραπάνω προκύπτει από σχετική ενημέρωση της βουλευτού Λάρισας, Στέλλας Μπίζιου, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.  Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο το σύνολο των ζημιών του 2020 θα εξοφληθεί το αργότερο εντός του Μαΐου 2021.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου, η κα Μπίζιου κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας της, έθεσε στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και την κατάσταση που διαμορφώθηκε στο νομό Λάρισας μετά τον πρόσφατο παγετό που έπληξε κατά κύριο λόγο τους δήμους Τεμπών και Ελασσόνας.

Σε δήλωση της η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ επισημαίνει πως «η δουλειά που γίνεται αυτή τη στιγμή στον ΕΛΓΑ είναι εξαιρετική και τα αποτελέσματα της φαίνονται καθημερινά στους παραγωγούς».

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2021 21:05ΤΖΗΜΑΣ ΑΘΑΝΆΣΙΟΣ

Πήρα το πρώτο πόρισμα και μου βγάλανε δέκα τοις εκατό ζημιά έκανα ένσταση όντως ήρθαν πέρασαν τα είδαν αλλά ακόμα ούτε φωνή ούτε ακρόαση και εμείς περιμένουμε τον ελγα

Απάντηση

31-03-2021 16:35Raptis

Μας φάγανε 20% ωραία δουλειά γίνεται στον έλεγα κ. Μπιζιου τα παρά του 2017 θα τα περνάμε τέλος Ιανουαρίου μόνο για τα πανηγύρια είστε

Απάντηση

31-03-2021 15:57Θωμας

Δεν μπήκε Κάτι ακόμα ενώ έχει έρθει μηνυμα απο τον ελγα..

Απάντηση

31-03-2021 14:20Anonymos

Γνωρίζει κανείς αν είναι όλο το ποσο η προκαταβολή? Γιατί είναι μικρό το ποσο που με βάλανε

Απάντηση

31-03-2021 02:22ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Ψίχουλα πάλι..

Απάντηση

30-03-2021 14:06ΜΑΡΙΟΣ

ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΤΑΜΕΝΗ.ΟΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Κ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ ΠΕΡΣΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑ ΜΕ98% ΖΗΜΙΑ Κ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΣΕΝΤ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΜΑΛΑΚΑ ΤΟ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ ΠΟΥ ΕΣΚΥΨΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ Κ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΗΣΑ ΚΙΟΛΑΣ ..ΑΛΛΟΣΜΑΛΑΚΑΣ Κ ΓΩ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία