BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Οικονομικά αδιέξοδα φέρνει ο παγετός σε τρεις Περιφέρειες, σήμα για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Τρείς περιφερειάρχες ενώνουν τη φωνή τους με τον αγροτικό κόσμο που εκπέμπει sos μετά τις τελευταίες μεγάλες καταστροφές από τον παγετό στις αγροτικές καλλιέργειες. Τζιτζικώστας, Κασαπίδης και Αγοραστός, καλούν την κυβέρνηση να βρει τρόπο ώστε να δοθούν άμεσα προκαταβολές στους αγρότες που έχουν πληγεί και παράλληλα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξατομίκευση των ζημιών.

1618390813823

Γιάννης Πανάγος

77
0

Ο συμψηφισμός παλιότερων οφειλών των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ με τις καινούργιες απαιτήσεις είναι ένα από τα σημαντικά θέματα που τίθενται εκ νέου και από τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι προτείνουν μεταξύ άλλων:

 -Προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021.

-Αναγγελίες για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση.

-Μη καταβολή εκτιμητικών τελών.

-Επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, με άμεση καταγραφή και προσδιορισμό των ζημιών, αλλά και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνων) στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

-Συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης.

-Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε...

 Θέμα δημοσιονομικής  κάλυψης του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ακόμα  και με προκαταβολές    επιβάλλουν οι ζημιές  από τους παγετούς

Τεράστια αναταραχή στις τάξεις του αγροτικού κόσμου σε όλη τη χώρα δημιουργούν οι εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει τα διαδοχικά κύματα παγετού, με τελευταίο αυτό της 9ης και 10ης Απριλίου 2021, γεγονός που είχε να συμβεί τέτοια εποχή και σ’ αυτή την έκταση πολλά χρόνια.

Στο Αμύνταιο το πρωί της Τετάρτης συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200 τρακτέρ με αγρότες που αιτούνται ειδική μέριμνα του ΕΛΓΑ και της Πολιτείας για την άμεση οικονομική ενίσχυση (προκαταβολές) των παραγωγών οπωροφόρων και άλλων προϊόντων στα οποία καταγράφεται ολική καταστροφή και προμηνύεται μηδενικό εισόδημα.

 Θυμούνται μάλιστα το 2001 όταν σε ανάλογες συνθήκες (παγετός του Μαρτίου) η τότε κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, με υπουργό τον Γιώργο Δρυ, είχε δρομολογήσει προκαταβολή αποζημίωσης 3 ευρώ το δένδρο.

Την ίδια στιγμή, ζητούν κατάργηση του προκαθορισμένου από τον ΕΛΓΑ πλαφόν αποζημίωσης για τα πυρηνόκαρπα που είναι στο επίπεδο των 3 τόνων το στρέμμα. Όπως υποστηρίζουν, οι καλά οργανωμένες εκμεταλλεύσεις, έχουν καταφέρει να ανεβάσουν κατά πολύ τις αποδόσεις τους, προβαίνοντας βέβαια σε ανάλογες καλλιεργητικές δαπάνες και σε μια χρονιά όπως η φετινή θα έχουν πολλά έξοδα και κανένα έσοδο.

 Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι αυτή τη φορά οι καταστροφές στην αγροτική παραγωγή δεν μοιάζουν με τις άλλες. Οι πληγές από τον παγετό εκτείνονται σε πολλές και κρίσιμες αγροτικά περιοχές της χώρας, επικεντρώνονται σε εντατικές κυρίως καλλιέργειες, όπως είναι τα πυρηνόκαρπα, τα ακρόδρυα και τα αμπέλια και ανατρέπουν ευρύτερα τις ισορροπίες της αγοράς και την κατάσταση στον κλάδο των εφοδίων.

 Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, ήδη τα τοπικά καταστήματα των τραπεζών έχουν ενημερωθεί για τις ζημιές που έχουν προκληθεί και περιορίζουν ανάλογα τα πιστοδοτικά όρια των καλλιεργητών, από τη στιγμή που ξέρουν ότι η παραγωγή τους θα είναι ελάχιστη και η δυνατότητά τους να επιστρέψουν τα δάνεια μικρή.

Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να σπάσουν και οι «αλυσίδες» της συμβολαιακής γεωργίας, καθώς οι μεταποιητικές βιομηχανίες (π.χ. κομπόστας ροδάκινου) ξέρουν καλά ότι δεν θα παραλάβουν τα ροδάκινα που περίμεναν, επομένως δεν αναλαμβάνουν με τη σειρά τους να εγγυηθούν για τους παραγωγούς στις τράπεζες ή να τους προμηθεύσουν με τα ανάλογα εφόδια, όπως γίνονταν σε πολλές περιπτώσεις τα προηγούμενα χρόνια. 

  
Προκαταβολές από ΕΛΓΑ και φοροελαφρύνσεις ζητούν οι Περιφερειάρχες

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης και Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο έκτακτης ενίσχυσης των πληγέντων από τα πρόσφατα φαινόμενα παγετού σε περιοχές των τριών Περιφερειών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2021, μεγάλο μέρος των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, επλήγησαν από φαινόμενα παγετού, που είχαν ως συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πρωτογενούς παραγωγής σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα.

Ο παγετός έπληξε μάλιστα έως και 5 φορές από το Φεβρουάριο μέχρι τις 10 Απριλίου μεγάλο τμήμα των Περιφερειακών Ενοτήτων των τριών Περιφερειών και ειδικά μια σειρά από ευαίσθητες καλλιέργειες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της πρωτογενούς παραγωγής.

Αμπέλια, ελιές (φυτικό κεφάλαιο), πεπόνια, καρπούζια, αμύγδαλα, ντομάτες, σιτάρια, ψυχανθή, κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, μήλα, αχλάδια, κυδώνια, λωτοί και ακτινίδια, που αποτελούν μάλιστα και εξαγωγικά προϊόντα, έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Οι ζημιές αυτές πλήττουν επιπλέον, εκτός από τους αγρότες και τις επιχειρήσεις μεταποίησης, τις κονσερβοποιίες, τον κλάδο των συσκευασιών, εξαγωγών και μεταφορών, καθώς και  χιλιάδες εργαζόμενους, δηλαδή  όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή, αλλά και την εθνική οικονομία, καθώς τα σημερινά προβλήματα θα επηρεάσουν αρνητικά και τις περιόδους συγκομιδής των προϊόντων, που εκτείνονται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου.

Οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη, τόσο των πληγέντων καλλιεργητών, όσο και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μόνιμων και εποχιακών. Στήριξη που είναι επείγουσα και ζωτικής σημασίας, εξαιτίας και των αυξημένων οικονομικών προβλημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι τρεις Περιφερειάρχες προτείνουμε συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης σε τρεις άξονες και αιτούμαστε τα εξής:

1.Πρωτογενής τομέας – Αγρότες, καλλιεργητές

-Προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ ανά στρέμμα (στρεμματική ενίσχυση ανά προϊόν) και με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2021.

-Αναγγελίες για όλες τις καλλιέργειες ώστε να μπουν σε διαδικασία αποζημιώσεων χωρίς εξαίρεση.

-Μη καταβολή εκτιμητικών τελών.

-Επιτάχυνση των εκτιμήσεων στις πληγείσες περιοχές, με άμεση καταγραφή και προσδιορισμό των ζημιών, αλλά και με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (γεωπόνων) στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ.

-Συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα κατά την εκκαθάριση της αποζημίωσης.

-Αναστολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.

2.Επιχειρήσεις – Εξαγωγές – Συνεταιρισμοί – Τυποποίηση και Συσκευασία – Μεταποίηση

-Οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων με βάση τον κύκλο εργασιών που πραγματοποίησαν κατά την προηγούμενη χρονιά για τα προϊόντα που φέτος έχουν καταστραφεί από τον παγετό και η έλλειψή τους επηρεάζει τον φετινό κύκλο εργασιών.

-Τραπεζικές διευθετήσεις – ρυθμίσεις.

-Επιχορήγηση επιτοκίου.

-Διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω κινήτρων.

3.Εργαζόμενοι – Υπάλληλοι

-Διατήρηση του συνόλου του μόνιμου προσωπικού στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας των ανωτέρω επιχειρήσεων, μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΟΑΕΔ ή και του Υπουργείου Εργασίας.

-Οικονομική στήριξη του εποχιακά εργαζόμενου προσωπικού στις ανωτέρω επιχειρήσεις, αλλά και στις καλλιέργειες.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί στυλοβάτη της εθνικής οικονομίας και μοχλό ανάπτυξης. Η στήριξη της Πολιτείας οφείλει ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον παραγωγικό ιστό να είναι έμπρακτη και άμεση. Αναμένουμε την ανταπόκρισή σας στα αιτήματά μας, που αποτελούν αιτήματα και των πληγέντων».


Η τελευταία ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου:

Με μεγάλη επιτυχία και μαζική συμμετοχή των αγροτών ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία-διεκδίκηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/04/2021 στο Αμύνταιο. Η συγκέντρωση των τρακτέρ ξεκίνησε από το πρωί στα όρια της πόλης του Αμυνταίου και στην συνέχεια οι παραγωγοί, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, οργανωμένα και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας παρέλασαν στην πόλη του Αμυνταίου παρκάροντας στον δρόμο πάνω από την εκκλησία. Ακολούθησε ενημέρωση από την πρόεδρο Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου κα. Κρητικού Διαμάντω. Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στο δημαρχείο Αμυνταίου όπου περίμενε ο Δήμαρχος. Στην ολιγόλεπτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αφού κατατέθηκαν τα αιτήματα των αγροτών βγήκαν έξω από το δημαρχείο για να γίνου οι  ανακοινώσεις. Ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Κιοσές Ιωάννης και ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μπιτάκης Άνθιμος, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια των αγροτών ώστε οι αποζημιώσεις να γίνουν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο και χωρίς τους περιορισμούς του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Επίσης τόνισαν ότι θα στηρίξουν σθεναρά και το αίτημα της προκαταβολής έναντι της αποζημίωσης που θα λάβει ο κάθε παραγωγός για να μπορεί να καλλιεργήσει.

Ο Αγροτικός Σύλλογος ευχαριστεί τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, για την μαζική συμμετοχή αλλά και τους πολιτικούς για την στήριξη τους. Τέλος η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου δήλωσε το παρόν του συλλόγου, και από εδώ και πέρα ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των παραγωγών.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                 ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

            ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ


 Η πρόσκληση για την κινητοποίηση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα, αναφέρει:

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Καλούνται οι αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα αλλά και γενικότερα όλοι οι αγρότες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης με αφορμή τον παγετό που έπληξε την περιοχή Αμυνταίου τις προηγούμενες μέρες.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14/04/2021 στις 10:00 στα Πευκάκια απέναντι από τα LIDL Αμυνταίου. Στις 11:00 θα ξεκινήσουμε με τα τρακτέρ για πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο Αμυνταίου. Στη 13:00 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμυνταίου. Καλούνται να συμμετέχουν στην συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κασαπίδης Γεώργιος, οι Βουλευτές του Νομού Φλώρινας κ. Αντωνιάδης Ιωάννης και κα. Πέρκα Θεοπίστη, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κιοσές Ιωάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Άμπας Βασίλειος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας κ. Μάνος Θωμάς, ο Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Μπιτάκης Άνθιμος και οι εκπρόσωποι αγροτικών φορέων της περιοχής μας.

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                 ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

                                                                                                 ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία