Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Μόνο με πολιτική απόφαση αποζημίωση ΕΛΓΑ για ζημιές από τον καύσωνα στο φασόλι

Σε πολιτική απόφαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ή στη Βουλή, για να επιτραπεί η κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών που έχουν υποστεί καλλιέργειες φασολιού στη Δυτική Μακεδονία από τους καύσωνες των τελευταίων εβδομάδων, παρέπεμψε ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νικόλαος Δούκας, ξεκαθαρίζοντας πως «ο κανονισμός δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών».

comp1

997
1

Η απογοητευτική -για τους πληγέντες παραγωγούς- τοποθέτηση του διοικητικού στελέχους του ασφαλιστικού φορέα, έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 14 Ιουλίου στην Κοζάνη, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα ΤΟΕΒ και Περιφερειακό Σύμβουλο Θωμά Μάνο, ο οποίος τυγχάνει να είναι και παραγωγός φασολιών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης, αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών, είναι «να έχουμε το φαινόμενο της ακαρπίας των φυτών. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών». Τα προβλήματα, όπως εξηγήθηκε, εντοπίζονται περισσότερο στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας και την αντίστοιχη της Καστοριάς, περιοχές κατεξοχήν με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών  και με εξαιρετική ποιότητα παραγωγής Φασολιών, καθώς και στις αντίστοιχες της Κοζάνης και των Γρεβενών, όπου υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες φασολιών.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, την άμεση αποζημίωση των παραγωγών και προανάγγειλε ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, καθώς και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να επαναδιατυπώσει το αίτημα.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

Με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη,συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ  Νικόλαος Δούκας. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα ΤΟΕΒ και Περιφερειακός Σύμβουλος Θωμάς Μάνος.

Τα προβλήματα που προέκυψαν στις καλλιέργειες των φασολιών, εξαιτίας των  υψηλών  θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών στην Περιφέρεια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

 Αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης  στον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Νικόλαο Δούκα είναι «να έχουμε το φαινόμενο της ακαρπίας των φυτών. Ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής σχετικής υγρασίας αέρα προκαλεί πτώση των ανθών».

Τα προβλήματα εντοπίζονται περισσότερο στην Π.Ε. Φλώρινας , Π.Ε. Καστοριάς, περιοχές κατεξοχήν με μεγάλο αριθμό φασολοπαραγωγών  και με εξαιρετική ποιότητα παραγωγής Φασολιών καθώς και στην Π.Ε. Κοζάνης και Π.Ε. Γρεβενών, όπου υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες φασολιών.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, την άμεση αποζημίωση των παραγωγών ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο.

Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ όπως σημείωσε ο κ. Νικόλαος Δούκας «δεν προβλέπει αποζημίωση σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών» (το όριο είναι 40 βαθμούς κελσίου) τονίζοντας την ανάγκη να παρθεί απόφαση στο Υπουργείο ή στη Βουλή που θα επιτρέψει την κάλυψη των ζημιών από τον ΕΛΓΑ.

  

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

19-07-2021 11:46Κωνσταντίνος Γ.

Αν οι περιοχές αυτές είναι πλέον πολύ ζεστες και ξηρές για φασόλια, τότε ισως να μη βάζουν φασολια;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία