Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Επιστροφή των έξτρα ασφαλίστρων 20% από ΕΛΓΑ διεκδικούν αγρότες

Επιστροφή του επιπλέον 20% που πλήρωσαν ως ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ ζητούν παραγωγοί και αγροτικοί σύλλογοι, που διαπίστωσαν το προηγούμενο διάστημα ότι τα ποσά των αποζημιώσεων για τον παγετό της άνοιξης του 2021 που πιστώθηκαν στους δικαιούχους δεν ανταποκρίνονται στην ασφαλιστική βαθμίδα που επέλεξαν.

8_44

8994
13


Το αίτημα αφορά στο γνωστό ζήτημα που δημιούργησε σχετική τροπολογία η οποία με αναδρομική ισχύ έδωσε τη δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να αποζημιώσει στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας σε όλους τους δικαιούχους των αποζημιώσεων παγετού, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική βαθμίδα που είχαν επιλέξει κατά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021.  Σημειώνεται ότι κανονικά, για να λάβει ένας παραγωγός το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, υποχρεούται να καταβάλει έξτρα ασφάλιστρο 20%.

Με κοινή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος αγροτών  Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού αναφέρουν ότι:

«Παρατηρήθηκε το γεγονός ότι κάποιοι αγρότες αποζημιώθηκαν στο 100% ασφαλιζόμενης αξίας χωρίς να έχουν καταβάλει το +20% στα ασφάλιστρα τους. Αυτό φυσικά προέβλεπε η σχετική τροπολογία που σωστά κατέθεσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης. Η τροπολογία κατατέθηκε το φθινόπωρο,αυτό ειχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι συνάδελφοι αγρότες να δηλώσουν το +20% (δηλαδή πλήρωσαν 20%αυξημενα ασφάλιστρα) κατά την δήλωση ΟΣΔΕ που έγινε την άνοιξη κάνοντας χρήση του δικαιώματος που προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό επειδή δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά πρέπει να δρομολογήσετε την επιστροφή των χρημάτων στους αγρότες που έχουν δηλώσει το +20%.   Επίσης επανερχόμαστε στο αίτημα που δύο φορές έχουμε κάνει ( Αγροτικοί σύλλογοι Νάουσας και Βελβεντού) σχετικά με τα ασφάλιστρα και την τιμή αποζημίωσης για τα πλατύκαρπα ροδάκινα και νεκταρίνια.

Οι εμπορικές τιμές των εν λόγω προϊόντων είναι από 2,5 έως 3 φορές ακριβότερα, από τα αντίστοιχα».

Υπενθυμίζεται ότι οι ιθύνοντες του ΕΛΓΑ για να είναι καλυμμένοι από νομικές επιπλοκές, προχώρησαν σε τροποποιητική απόφαση που ψηφίστηκε και στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τους στάβλους, με την οποία χαρίζεται το +20% που δικαιούνται όσοι παραγωγοί πληρώνουν την υψηλότερη ασφαλιστική κλάση ανακοινώνοντας ότι όλοι θα αποζηµιωθούν στο 100% της αξίας. Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί πήραν την ίδια αποζημίωση που πήραν και όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές, μένοντας στο τέλος με την πίκρα της κατάφωρης αδικίας κάτι που με τη σειρά του συσπειρώνει νέο μέτωπο έναντι του οργανισμού ασφαλίσεων. Το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση προκειμένου ή να πιστωθεί στους παραγωγούς το επιπλέον 20% που έδωσαν ή να πληρωθούν επιπλέον την αποζημίωση που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία την οποία συνειδητά επέλεξαν.

Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

13-06-2022 15:02Κ

Εγώ πάντως από εδώ και πέρα, θα πληρώνω μόνο το -20%,και όχι Εξουσιοδότηση να τα παίρνει ο ελγα από την επιδότηση, αλλά με λογαριασμό στην τράπεζα όταν και όποτε έχω χρήματα, να δεις πως είναι να καταστρέφετε η παραγωγή σου και να περιμένεις 12 μήνες να πάρεις, και τη θα πάρεις

Απάντηση

09-05-2022 21:31Κωστας

Η αλήτες στο μεγαλείο της Πλήρωσα για ζημία 100% και αυτοί το μόνο που λένε είναι ότι στο προανθιακό στάδιο δεν αποζημιώνουν Κάποιες καρυδιές μου ξεράθηκαν οι παραγωγοί μου ήταν 00000 αλλά τζίφος με τους αλήτες που μπλέξαμε δεν υπάρχει καμία ελπίδα ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Απάντηση

09-05-2022 21:30Κωστας

Η αλήτες στο μεγαλείο της Πλήρωσα για ζημία 100% και αυτοί το μόνο που λένε είναι ότι στο προανθιακό στάδιο δεν αποζημιώνουν Κάποιες καρυδιές μου ξεράθηκαν οι παραγωγοί μου ήταν 00000 αλλά τζίφος με τους αλήτες που μπλέξαμε δεν υπάρχει καμία ελπίδα ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Απάντηση

07-02-2022 19:29Βασιλης

Ρε παιδια εδω δεν πληρωνε εκεινα που πρεπει .και εσεις πληρωσαται και 20% ακομα δεν τους μαθατε τι ψευτες ειναι!

Απάντηση

14-01-2022 22:03Gp

Ποιο 100% της ασφαλιζομενης αξίας πήραμε?με -30% ήρθανε τα χρήματα όπως λέει ο κανονισμός του έλγα.τρελα πουλάτε μωρέ???

Απάντηση

14-01-2022 21:19Sakaros

Το +20% στα ασφάλιστρα αφορά την ασφαλίζομενη αξία ανά στρέμμα. Το άρθρο δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνω τι θα ζητήσουν οι συναιτερισμοι?

Απάντηση

14-01-2022 09:36Kostas

Ρε παιδιά μας δουλεύουν ;;; Αφού δεν αποζημίωσαν στο 100% ..πάλι κράτησαν το ποσοστό τους υπέρ ΕΛΓΑ .. δεύτερο άρθρο ίδιο διαβάζω και λέω δεν γίνετε να ισχύει σε κάθε νομό διαφορετικό τους άλλους να τους αποζημιώνουν όλο το ποσοστό και εμένα να πληρώνουν μέρος αυτού

Απάντηση

13-01-2022 21:52Stayros Gialamatzis

Akoma perimenoume na plhrwthoume apron Elga eleos paidia

Απάντηση

13-01-2022 19:29Kostas

Παράπονο: Εγώ πληρώνω κανονικά τη δόση του ελγα,χωρίς έξτρα, και με τη χαλαζόπτωση του Μάη (πάνω στην ανθοφορία) χάνω το 95% της παραγωγής λαδιού! Όχι μόνο δεν αποζημιώθηκα, αλλά ούτε αίτηση δεν με αφησανε να κάνω! Μήπως είναι καλύτερα να μείνω ανασφαλιστος και να αγοράσω κουμπαρά; Άντε τώρα να κλαίω τον κόπο μου,τα λιπάσματα,την κοπριά,το κλάδεμα,το όργωμα,τη δακοκτονια,τα πετρέλαια,τις ζημιές στα μηχανήματα και φυσικά τα κακώς πληρωμένα ασφάλιστρα! Καλό κουράγιο στους νέους αγρότες! Μια ζωή τα ίδια! Από τη μια η δυστυχία του αγρότη, και από την άλλη το μεγάλο φαγοπότι του εμπόρου! Όσο για το κράτος;... Πάντοτε παρόν, πρόθυμο και φιλοδωρο πριν τις εκλογές και μετά τα μπλόκα! Καλή χρονιά να χουμε και υγεία! Τα λεφτά τι τα θέλουμε;... είναι φτιαγμενα για να γίνονται καπνός!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

13-01-2022 19:27Αγρότης

Οσοι πλήρωσαν +20% στην δήλωση του ελγα Πρέπει να πληρωθουν με βάση αυτό και όχι σαν μια απλή δήλωση.. Τζαμπα πλήρωσαν παραπάνω λεφτά ;;για πιο λόγο ήταν επιλέξιμη η δυνατότητα να ρισκάρουν να πληρώσουν παραπάνω και στο τέλος να μην πληρωθουν αυτό που δικαιούνται; δεν ζητάμε επιστροφή του 20% απο την δήλωση αλλά πληρωμή τις αποζημίωσης του παγετου με +20% όπως πρέπει.. αυτό είναι το δίκαιο και έτσι έγιναν οι δηλώσεις

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία