BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Σε ΦΕΚ τα τελικά ποσά αποζημιώσεων για την θανάτωση 38.000 αμνοεριφίων ελέω πανώλης, απομένει η πίστωση

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Τεύχος B’ 5788/17.10.2024) η ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και Αναπληρωτή Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, για τις οικονομικές αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων.

apozimioseis_site_4

Γιάννης Ρούπας

1841
3

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει αυξημένα ποσά ως αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων για την αντιμετώπιση των  ζωονόσων πανώλης μικρών μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων.

Ενδεικτικά προβλέπονται τα εξής:

Α. Για πρόβατα και αίγες με επίσημα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιμίας:

  • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια πενήντα (250,00) ευρώ,
  • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι πεντακόσια (500,00) ευρώ,

Β. Για πρόβατα και αίγες κοινών ή ημίαιμων φυλών:

  • Πρόβατα ή αίγες από 6 μηνών και 1 ημέρα έως 3 ετών μέχρι διακόσια είκοσι (220) ευρώ
  • Κριοί ή τράγοι αναπαραγωγής ηλικίας 6 μηνών έως 3 ετών μέχρι τριακόσια είκοσι (320,00) ευρώ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:

«Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια  για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανώλη και την ευλογιά. Αυξήσαμε τις τιμές αποζημιώσεων στις κύριες κατηγορίες, συμβάλλαμε με τους κτηνιάτρους του υπουργείου, των εποπτευομένων φορέων και των Περιφερειών, στον κλινικό έλεγχο των ζώων στις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας κι επιτήρησης και προγραμματίζουμε την υλοποίηση ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο θα προβλέπει τη χρηματοδότηση κατά 100% της αντικατάστασης του απωλεσθέντος ζωικού κεφαλαίου. 

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κτηνιάτρους και το προσωπικό που συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλλει με τις επιστημονικές του γνώσεις για  τον περιορισμό και την εκρίζωση από τη χώρα μας των δύο ζωονόσων, καθώς και τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την άψογη συνεργασία τους με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και να ανακοινώσω ότι ζήτησα από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να καταθέσουν προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι υφιστάμενοι μηχανισμοί, με στόχο να αποτρέψουμε την επανάληψη ανάλογων φαινομένων.

Το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και ύστερα από σχετική οδηγία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν και στέκονται δίπλα στους δοκιμαζόμενος κτηνοτρόφους, είτε συνδράμοντας στη διενέργεια των επιχειρήσεων, είτε διασφαλίζοντας γενναίες αποζημιώσεις για τη στήριξή τους

Πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι ένας κλάδος του πρωτογενούς τομέα που μπορεί να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο στην εθνική οικονομία και για το λόγο αυτό την στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο».

Επισημαίνεται ότι μέχρι σήμερα, σε εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων περιορισμού και εκρίζωσης των δύο ζωονόσων έχουν θανατωθεί, λόγω της πανώλης περίπου 38.000 ζώα και λόγω της ευλογιάς των προβάτων περίπου 14.000.

Ειδικότερα για την πανώλη, μετά το πέρας 30 ημερών από το τελευταίο κρούσμα, έχουν αρθεί τα μέτρα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε 11 από τις 13 περιοχές που είχε εκδηλωθεί (εκκρεμούν περιοχές της Λάρισας και της Κορίνθου). Παράλληλα, συστήνεται και ξεκινά η λειτουργία ομάδας εργασίας απαρτιζόμενη από ανεξάρτητους ειδικούς επιστήμονες και εμπειρογνώμονες με στόχο την κατάθεση έκθεσης στο Υπουργείο όπου θα αναφέρεται πώς εισήλθε η νόσος στη χώρα και πού οφείλεται η εξάπλωσή της.

Τέλος, υπάρχει συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειών προκειμένου να αποστείλουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τις λίστες των δικαιούχων κτηνοτρόφων, οι εκμεταλλεύσεις των οποίων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και την ευλογιά των προβάτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στα 220 ευρώ για θηλυκά ημίαιμα οι αποζημιώσεις πανώλης, τα τελικά ποσά

Εβδομάδα διευκρινήσεων η τρέχουσα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα των αποζημιώσεων κτηνοτρόφων για τα δεκάδες χιλιάδες θανατωμένα ζώα λόγω επέλασης της πανώλης αιγοπροβάτων. Στις αποζημιώσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι για την πανώλη, οι οποίες θα είναι αυξημένες πάνω από 100% σε σχέση με όσα προέβλεπε η ΚΥΑ του 2023 για τα ημίαιμα ζώα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξή του. 

Επίσης, μεσοβδόμαδα ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος, ξεκαθάρισε πως οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους θα καταβληθούν εντός του 2024, αφήνοντας ένα παράθυρο για το Νοέμβριο. Όπως και να χει, η εξόφληση των κτηνοτρόφων αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, καθώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες φαίνεται να έχουν πλήρη και διασταυρωμένη εικόνα για τον αριθμό των θανατωμένων ζώων και τους ΑΦΜ που έχουν ζημιωθεί. 

Ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, δήλωσε ότι 16 Οκτωβρίου υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση από το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Οικονομικών, η οποία προβλέπει τις αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν λόγω της πανώλης. Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ, οι αποζημιώσεις παρουσιάζουν αύξηση άνω του 100% σε σχέση με το 2023. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αποζημιώσεις για τα ημίαιμα θηλυκά, που οι τιμές αποζημίωσης από 100 ευρώ το 2023 αυξάνονται σε 220 ευρώ, ενώ για τα αρσενικά αυξάνονται στα 320 ευρώ. Για τα καθαρόαιμα αιγοπρόβατα με πιστοποιητικό pedigree, η αποζημίωση από 150 ευρώ ανεβαίνει στα 250 ευρώ για τα θηλυκά και από 250 στα 500 ευρώ για τα αρσενικά. Ανάλογες θα είναι οι αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες.

Ο υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας που είχαν κρούσματα πανώλης έχουν «ελευθερωθεί» από τη νόσο, ενώ απομένουν οι Περιφέρειες Λάρισας και Κορινθίας, οι οποίες βρίσκονται επίσης σε τροχιά απελευθέρωσης από τις ζώνες προστασίας και επιτήρησης. «Η απόφαση για τις υψηλές αποζημιώσεις ήταν εντολή του πρωθυπουργού προκειμένου να στηριχθούν ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους και να αναπληρωθεί η ζημιά που υπέστησαν», δήλωσε ο Χρήστος Κέλλας.

Παράλληλα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι η ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου θα γίνει μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος με 100% χρηματοδότηση. «Έχουμε ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένουμε την έγκριση για την υλοποίηση του προγράμματος», τόνισε.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Ίσως Νοέμβριο καταβολή αποζημιώσεων πανώλης, αυξήσεις σε κάθε κλάση

Εβδομάδα μερικών διευκρινήσεων η τρέχουσα αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα των αποζημιώσεων κτηνοτρόφων για τα δεκάδες χιλιάδες θανατωμένα ζώα λόγω επέλασης της πανώλης. 

Αρχικά, να σημειωθεί πως η ΚΥΑ έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και έχει πάει προς υπογραφή και από το υπουργείο Οικονομικών. Τα παραπάνω εξήγησε στις 15 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος στο πλαίσιο συνέντευξης με την Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου της ΕΘΕΑΣ, Κατερίνα Θανάση.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 987 της Agrenda

 

Η αποζημίωση των κτηνοτρόφων αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, άλλωστε οι κτηνιατρικές υπηρεσίες φαίνεται να έχουν πλήρη και διασταυρωμένη εικόνα για τον αριθμό των θανατωμένων ζώων και τους ΑΦΜ που έχουν ζημιωθεί. Ο Γενικός Γραμματέας διευκρίνισε πως «εντός του 2024, αναμένεται να αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και ελπίζω να γίνει πριν τον Δεκέμβριο».

Από την άλλη, ο αρμόδιος σε θέματα κτηνοτροφίας υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, προανήγγειλε αυξήσεις σε αποζημιώσεις πανώλης για κάθε κλάση ζώων απαντώντας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο που άσκησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός τόνισε ότι, σύμφωνα με οδηγίες του Πρωθυπουργού, «σύντομα θα εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα αναθεωρεί το ποσό αποζημίωσης ανά ζώο, που θανατώθηκε λόγω της πανώλης και της ευλογιάς». Οι αποζημιώσεις για τα καθαρόαιμα ζώα θα αυξηθούν ενδεικτικά από 150 ευρώ σε 250 ευρώ ανά θηλυκό ζώο, και από 250 σε 500 ευρώ για τα αρσενικά. Παράλληλα, «θα υπάρξουν αντίστοιχες αυξήσεις για όλες τις κατηγορίες ζώων», με στόχο τη δίκαιη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Εδώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η απόφαση για αύξηση της κατά κεφαλής αποζηµίωσης για την θανάτωση των ζώων από ζωονόσους, από 150 ευρώ σε 250 ευρώ, είναι η ανώτερη τιµή αποζηµίωσης που αφορά θηλυκά ζώα µε επίσηµα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιµίας, ηλικίας από 6 µηνών και 1 ηµέρα έως 3 ετών. Σε περίπτωση που τελικά ισχύσει η αύξηση, αυτή θα πατήσει πάνω στο ΦΕΚ 6446/Β/10-11-2023).

 

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-10-2024 12:10πίστωση

Προσφορά πίστωσης για όλους με επιτόκιο τριών τοις εκατό (3%) ετησίως. Λάβετε την κάρτα visa από την DHL με την πίστωση που ζητήσατε σε 5 ημέρες. Αυτό σας επιτρέπει να αποσύρετε τα δανεισμένα χρήματά σας σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες: mickeygovaerts@gmail.com

Απάντηση

17-10-2024 15:51Βας

Οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζώα στον Daniel γιατί 120και με +20 πληρωμένοι στον ελγα ,,, άδικο πολύ και 13 μήνες καθυστέρηση για εξόφληση

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία