Αυτό σημαίνει ότι τα 160 με 180 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να «περισσέψουν» από τον κουμπαρά των άμεσων ενισχύσεων 2025, δύναται να μοιραστούν με πολύ συγκεκριμένη τρόπο, ώστε να μην παραβιαστεί το κοινοτικό πλαίσιο.
Εξ αυτών λοιπόν, περίπου τα μισά, ας πούμε 80 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται να καταβληθούν στους κτηνοτρόφους της χώρας, κατά το ήμισυ από την προσαύξηση της βασικής ενίσχυσης και κατά το ήμισυ μέσω των Οικολογικών Σχημάτων. Πως μεταφράζονται τα παραπάνω;
Καταρχάς, με µε την προσαύξηση του δικαιώματος στα 20 ευρώ το στρέµµα, που είναι και το µέγιστο ποσό που αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο από τα 16 στα 20 ευρώ το στρέμμα, πληρώνοντας δηλαδή ως προσαύξηση βασικής, 4 ευρώ το στρέμμα. Τώρα, όσον αφορά τα Οικολογικά Σχήματα, ξεχωρίζει ως μόνη δυνατή επιλογή τη ∆ράση για τα ∆ασολίβαδα για 10 ευρώ το στρέµµα µέγιστο ποσό.
Για το έτος στήριξης 2024, οι κτηνοτρόφοι είχαν πληρωθεί 4,5 ευρώ το στρέμμα, έχοντας υποστεί οριζόντια μείωση 55%. Πρόκειται για περίπου 8.500.000 στρέμματα. Να σημειωθεί εδώ πως ο αιτούμενος προϋπολογισμός για την εφαρμογή της Δράσης το 2024 ήταν 86.000.000 ευρώ περίπου, ενώ εν τέλη καλυφθήκαν μόλις τα 40 εκατ. ευρώ. Υπάρχει λοιπόν εδώ όντως ένα «κενό» της τάξης των 40-45 εκατ. ευρώ πάνω στο οποίο μπορεί να κουμπώσει η αναδιανομή των χρημάτων, ώστε από την πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων 2025, να επωφεληθούν με τη μέγιστη τιμή οι κτηνοτρόφοι.
Αν αθροίσει κανείς τα παραπάνω ποσά, προκύπτει μία επιπλέον στήριξη της τάξης των 9 με 10 ευρώ το στρέμμα στον βοσκότοπο για τους κτηνοτρόφους, η οποία είναι ξεκάθαρη και εφικτή. Δεν μπορεί όμως να πει κανείς το ίδιο για το δεύτερο «80άρι» στήριξης προς βαμβακοπαραγωγούς και σιτοπαραγωγούς ή ακόμη και στους παραγωγούς μηδικής και ρυζιού, αν λάβει κανείς τοις μετρητοίς τις προφορικές δεσμεύσεις του υπουργού Κώστα Τσιάρα τις τελευταίες μέρες στα τηλεοπτικά πάνελ.
Όπως έχει διευκρινιστεί τελευταία, το δεύτερο «80άρι» θα καταβληθεί αποκλειστικά μέσω Οικολογικών Σχημάτων. Άλλωστε, από τα δικαιώµατα και τη βασική ενίσχυση δεν µπορούν να ενισχυθούν συγκεκριµένες αροτραίες καλλιέργειες, καθώς θα ήταν παράβαση των κοινοτικών κανονισµών. Το ίδιο ισχύει για συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών και αναδιανεµητική. Η συγκεκριμένη δέσμευση ωστόσο περί αναδιανομής μέσω Οικολογικών Σχημάτων ενέχει ένα παράδοξο. Δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη αναφορά (να μην ενισχύονται δηλαδή κάτω από την «ομπρέλα» των αροτραίων) σε πριμ για βαμβάκι, σιτάρι, μηδική, ρύζι, κτλπ παρά μόνο στην… παρεξηγημένη Δράση 9 των Βιολογικών.
Μέσω της Δράσης αυτής, πράγματι, όσοι όντως καλλιεργούν βιολογικά, μπορούν να ενισχυθούν ως εξής:
- Στο βαμβάκι με 51 ευρώ το στρέμμα για το 2025, έναντι 28 ευρώ το 2024
- Στο σιτάρι με 12 ευρώ το στρέμμα για το 2025, έναντι 6,5 ευρώ το 2024
- Στη μηδική με 57 ευρώ το στρέμμα για το 2025, έναντι 31 ευρώ το 2024
- Στο ρύζι με 44,6 ευρώ το στρέμμα για το 2025, έναντι 24,5 ευρώ το 2024
Πρόκειται για την μόνη Δράση στην οποία γίνεται ξεχωριστή ενίσχυση ανά καλλιέργεια, όμως όπως εύλογα καταλαβαίνει κανείς με την πρώτη ανάγνωση, εάν επιλεχτεί αυτό το «μονοπάτι» ενίσχυσης, χρήματα θα δουν μόνο οι Βιοκαλλιεργητές.