
Πρόκειται για το σπουδαιότερο πολιτικό έργο του Κοραή, που αναδεικνύει τον δημοκρατικό χαρακτήρα της σκέψης του. Γραμμένο σε μια εποχή μεγάλων ανατροπών, όταν οι συνταγματικές αναζητήσεις συνιστούν ιδεολογική έκφραση της διαδικασίας συγκρότησης των νεότερων εθνικών κοινοτήτων, το κείμενο επεξεργάζεται τις αξίες του φιλελεύθερου συνταγματισμού. Ο μεγάλος διαφωτιστής εστιάζει στην ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα των θεσμών και την καλλιέργεια μιας πολιτικής σκέψης που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών, ως πρωταρχικά ζητούμενα για την υπό οικοδόμηση ελληνική πολιτεία.
Ωστόσο, το εμβληματικό αυτό έργο είναι σχεδόν άγνωστο μέχρι σήμερα: έμεινε ανέκδοτο έως τον θάνατο του συγγραφέα και κυκλοφόρησε μόλις το 1933 (ως συμπλήρωμα στην έκδοση του Πολιτεύματος του Ρήγα, που είχε προηγηθεί το 1924) – καθυστέρηση που δεν είναι άσχετη με το έντονα αντιμοναρχικό περιεχόμενό του.
Το Ίδρυμα της Βουλής, με τη συγκεκριμένη έκδοση, καθιστά προσιτό στους μελετητές και το ευρύ κοινό ένα ξεχωριστό τεκμήριο της πολιτικής σκέψης του 19ου αιώνα, μέσα από το οποίο σκιαγραφείται όχι μόνο ο πολιτικός στοχασμός του Κοραή, αλλά και το γενικότερο διανοητικό και πολιτικό κλίμα της εποχής καθώς και το δημοκρατικό πνεύμα που διαπνέει την Επανάσταση του 1821 και τη σκέψη των πρωταγωνιστών της.
Η έκδοση εντάσσεται στον γενικότερο προγραμματισμό του Ιδρύματος της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ο οποίος περιλαμβάνει εκδόσεις, συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα για τα έτη 2018-2021.