
Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Ροβιές της Εύβοιας εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias κάνει λόγο ο πρόεδρος του χωριού Θοδωρής Κέρης. Όπως εξηγεί μέσα από το χωριό περνάνε τέσσερα ποτάμια τα οποία δεν κατάφεραν να κρατήσουν την μεγάλη ποσότητα νερού που ξεκίνησε να πέφτει από τις 4 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν από τις πλημμύρες τεράστια προβλήματα.
Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο δρόμος από τη νότια προς τη βόρεια Εύβοια έχει κοπεί στα δύο λόγω κατολίσθησης στο χωριό Δερβένι. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν άμεσα προς το σημείο καθώς στο χωριό έχουν εγκλωβιστεί πολίτες.
Σοβαρά προβλήματα λίγο μετά τις 11:30 καταγράφηκαν και στο στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας καθώς χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό και έχουν εγκλωβίσει αρκετούς ανθρώπους. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Σημειώνεται, δε, ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έχει καταγράψει βροχόπτωση 155 κυβικά ανά στρέμμα.
«Η κατάσταση είναι σοκαριστική για ακόμα μια φορά στις Ροβιές, το ποτάμι που περναέι μέσα από το χωριό φούσκωσε και έχουν πλημμυρίσει τα πάντα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο χωριό» δήλωσε κάτοικος από τις Ροβιές στο evima.gr.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στη Βατερή Ευβοίας κατέγραψε 198 χιλιοστά βροχής μέχρι τις 8:30 το πρωί της Τετάρτης.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία:
- Στην επαρχιακή οδό Προκοπίου – Πηλίου, λόγω έντονης βροχόπτωσης – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 09:45 της 27-09-2023).
- Στην επαρχιακή οδό Ιστιαίας – Βουτά, λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).
- Στην 127η χ/θ Εθνικής Οδού Χαλκίδας – Αιδηψού (θέση Ρέμα Κατσιρέλου Ιστιαίας), λόγω έντονης βροχόπτωσης – συσσώρευσης υδάτων – φερτών υλικών στον Νομό Εύβοιας (Από ώρα 10:00 της 27-09-2023).
Ενώ, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί από τη 16η χ/θ (Καστέλλα) έως 49,5η χ/θ (Προκόπι) της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στον Νομό Εύβοιας.(Από ώρα 07:15 της 27-09-2023).
Το νέο κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε στη Στερεά Ελλάδα λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα. Στη Βόρεια Εύβοια υπήρξαν ραγδαίες βροχοπτώσεις με έντονη κεραυνική δραστηριότητα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν σπίτια και οι κλήσεις στην Πυροσβεστική υπηρεσία να είναι συνεχείς. Τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή. Έχουν σημειωθεί κατολισθητικά φαινόμενα, μικρής όμως κλίμακας, ενώ καλείται η πυροσβεστική για να απομακρύνει δέντρα που έχουν ξεριζωθεί.
Από τις 4 το πρωί δοκιμάζεται η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια. Λίγο μετά τις 5:00ί σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε μία μεγάλη περιοχή βόρεια της Χαλκίδας, ενώ η κεραυνική δραστηριότητα είναι ακατάπαυστη.
Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων. Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.
Από τις 6 και μετά, το κύμα κακοκαιρίας, είναι πάνω από την περιοχή της Αταλάντης, ενώ συνεχίζει να βρέχει με ένταση στη Λαμία. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά και σήμερα τόσο στη Λαμία όσο και τον Δομοκό, την Μακρακώμη και την Στυλίδα. Σε ορισμένες περιοχές της Χαλκίδας, της Βοιωτίας, αλλά και της Φωκίδας η βροχόπτωση ήταν ραγδαία και σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών έπεσαν μέχρι και 150 τόνοι νερό σε κάθε στρέμμα.
Με καταιγίδα και αρκετούς κεραυνούς από την κακοκαιρία Elias «ξύπνησε» η Αττική, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα όπως ξεκαθάρισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά στο λεκανοπέδιο καθώς τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ύφεση των φαινομένων τις επόμενες ώρες.
Σε 15 νομούς σήμερα η κακοκαιρία
Σύμφωνα με το meteo.gr η κακοκαιρία Elias θα επηρεάσει συνολικά δεκαπέντε νομούς με βροχές και καταιγίδες.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία Elias κατά τη διάρκειας της Τετάρτης (27/09) θα εντοπίζονται πρωτίστως στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας και Μαγνησίας και δευτερευόντως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και Χανίων.
Τα φαινόμενα σε πρώτη φάση θα επεκταθούν στα Κύθηρα, στις Σποράδες και στη Δυτική Κρήτη και σε δεύτερη φάση σε αρκετά νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
Πλημμυρικά φαινόμενα και στην Πάτρα
Έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και καταιγίδες είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει από χθες το απόγευμα πολλές περιοχές της Αχαΐας. Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.
Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.
Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές. Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.