BACK TO
TOP
Λαογραφία

Κυνηγώντας ανεμόμυλους αγροτικής και νησιωτικής ζωής

Σειρά έργων τέχνης του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη, παραχωρήθηκαν ως δωρεά στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων από την Καλλιρόη Σεμερτζίδη, σύζυγο του εκλιπόντος με σύμφωνο. Γεννημένος στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου το 1911, με πατέρα Ελληνοπόντιο και μητέρα Ρωσίδα-Καυκασιανή, πέθανε στην Αθήνα το 1983. Φοίτησε στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήρι του Κωστή Παρθένη. Αποτύπωσε στο έργο του την Κατοχή της Αθήνας, την Αντίσταση και το Αντάρτικο. Σταθερή πηγή έμπνευσής του υπήρξε η ελληνική αγροτική, εργατική και νησιωτική ζωή. Το 1961 τυπώθηκε από τον οργανισμό του Εθνικού Λαχείου ημερολόγιο με 12 έργα, από τους τσίγκους που χάραξε ο Σεμερτζίδης. Το 1962 η ΒΙΑΜΑΞ και «οι Μύλοι του Αγίου Γεωργίου» έφτιαξαν ημερολόγια από τις πλάκες που χάραξε. Το 1962 κυκλοφόρησε λεύκωμα για τη Σκύρο με 8 χαρακτικά και στις αρχές του 1967 αντίστοιχο για τη Ρόδο. Μετά την ανατροπή της δικτατορίας ο Σεμερτζίδης κλήθηκε από την Εθνική Πινακοθήκη να προετοιμάσει αναδρομική έκθεση ενώ συμμετείχε και σε πολλές στο εξωτερικό.

abaliasemertzidhsypaithrosrodouanemomuloi

60
0

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ευχαρίστησε την Καλλιρόη Σεμερτζίδου χαρακτηρίζοντας τη δωρεά «έξοχη πράξη, που βοηθά να γίνει η Βουλή των Ελλήνων μία κιβωτός αρχειακών υλικών και εικαστικών εμβληματικών παραστάσεων στις πιο οδυνηρές αλλά και εμβληματικές στιγμές της ιστορίας μας».







Τα έργα προορίζονται για τα μουσεία Κουρχάδων και Βίνιανης, καθώς ο Βάλιας Σεμερτζίδης κάποια από αυτά τα φιλοτέχνησε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο βουνό το 1944.











































































































Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία