BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Νέα κλιματική λύση το «εξαιρετικά λευκό» χρώμα που ανακλά 98% του ηλιακού φωτός

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν μια μπογιά «πιο λευκή από το πιο λευκό χρώμα που διατίθεται σήμερα».

file-20200204-41485-1n70hqk

23
0

Δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου Πέρντιου με το «εξαιρετικά λευκό» χρώμα έδειξαν ότι αντανακλά περισσότερο από το 98% του ηλιακού φωτός και αυτό, κατά τους επιστήμονες, υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Οι έως σήμερα διαθέσιμες λευκές μπογιές του εμπορίου αντανακλούν μεταξύ 80% και 90% το ηλιακό φως, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή καθηγητή, Σιουλίν Ρουάν, από το Πέρντιου, στο Δυτικό Λαφαγέτ της Ιντιάνα. «Είναι μεγάλο κατόρθωμα, γιατί κάθε 1% της ανακλαστικότητας μεταφράζεται σε 10 βατ λιγότερη θερμότητα από τον Ηλιο ανά τετραγωνικό μέτρο», εξήγησε. «Ετσι, αν χρησιμοποιήσετε την μπογιά μας για να καλύψετε μια στέγη περίπου 93 τ.μ., εκτιμούμε ότι μπορείτε να έχετε ισχύ ψύξης 10 κιλοβάτ. Αυτό είναι πιο ισχυρό σε σχέση με τα κλιματιστικά που χρησιμοποιούν τα περισσότερα σπίτια». 

Οι «δροσερές» λευκές στέγες θεωρούνται μια εύκολη κλιματική λύση για τις αστικές περιοχές, με τη Νέα Υόρκη να έχει πρόσφατα επικαλύψει πάνω από 930.000 τ.μ. από στέγες με λευκό χρώμα. Τα οφέλη τους διερευνώνται ακόμη, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι οι λευκές στέγες μπορούν να μειώσουν τις ενεργειακές απαιτήσεις και να δημιουργήσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Αυτό έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της ποσότητας νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση στις πόλεις. 

«Κάναμε έναν πολύ δύσκολο υπολογισμό», δήλωσε ο καθηγητής Ρουάν. «Εκτιμούμε ότι θα χρειαζόμασταν να βάψουμε μόνο το 1% της επιφάνειας της Γης με αυτό το χρώμα, ίσως μια ακατοίκητη περιοχή που καλύπτεται από βράχια – και αυτό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». 

Η νέα μπογιά περιέχει μια ένωση που ονομάζεται θειικό βάριο, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή φωτογραφικού χαρτιού και καλλυντικών. Οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα με μια εταιρεία για την παραγωγή και πώληση των χρωμάτων τους, τα οποία λένε ότι θα πρέπει να έχουν παρόμοιο κόστος με τα ήδη διαθέσιμα χρώματα. «Είχα ήδη μια ερώτηση από ένα μουσείο που θέλει να βάλει μια επίδειξη της έξτρα λευκής μας βαφής δίπλα δίπλα με την πιο μαύρη μπογιά στον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Ρουάν. Αυτή η μαύρη επίστρωση είναι ένα υλικό που οι επιστήμονες ανέπτυξαν το 2014 και ονομάζεται vantablack. Απορροφάει σχεδόν όλο το φως, οπότε οι πιθανές χρήσεις του είναι σχεδόν οι αντίθετες από το «εξαιρετικά λευκό» χρώμα. 
Πηγή: kathimerini.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία