Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Στις μέλισσες οφείλεται μια στις τρεις μπουκιές φαγητού

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στις μέλισσες, το Bee Camp προτείνει 12 απλούς τρόπους (έναν κάθε μήνα) για να προστατευτούν αυτοί οι επικονιαστές.

E6B4C09D-94C6-4024-8E564318AAE85727_source

45
0

Ξεκινώντας στις 20 Μαΐου 2021, την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, κάθε μήνα και για 12 μήνες έως τις 20 Μαΐου 2022, το The Bee Camp θα μοιράζεται κι έναν τρόπο δράσης για την προστασία των μελισσών αλλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή τους.

Στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε τη μέλισσα, τον σημαντικότερο επικονιαστή πάνω στον πλανήτη γη. Στη μέλισσα οφείλουμε το 30% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής, ή αλλιώς 1 στις 3 μπουκιές φαγητού. Γιορτάζουμε τη μέλισσα γιατί ο ρόλος της είναι ουσιαστικός για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Μήλα, φράουλες, ντομάτες, σοκολάτα, καφές, δε μπορούν να παραχθούν χωρίς τους επικονιαστές.

Την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας θυμόμαστε γιατί είναι σημαντική για την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της ζωής του πλανήτη μας. Λίγοι γνωρίζουν πόσο συνδεδεμένη είναι η ζωή μας με τις μέλισσες. Κατά την αναζήτηση της τροφής τους, οι μέλισσες μεταφέρουν γύρη από λουλούδι σε λουλούδι και με αυτό τον τρόπο τα επικονιάζουν. Τί θα πει επικονίαση; Θα πει πώς τα γονιμοποιούν, προκαλούν, δηλαδή, την καρποφορία τους. Κι έτσι, μπορούμε εμείς να έχουμε πρόσβαση στα πιο θρεπτικά φρούτα και λαχανικά. Χωρίς αυτές δε γίνεται γιατί η επιβίωσή μας εξαρτάται από τη δική τους άμεσα και έμμεσα. Άμεσα λόγω της ίδιας της παραγωγής της τροφής και έμμεσα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της υγείας των οικοσυστημάτων και άρα και της δική μας που εξαρτάται από αυτήν.

Όμως υπάρχει πρόβλημα.

Μέσα στα χρόνια εφηύραμε τρόπους για να αυξήσουμε την παραγωγή της τροφής. Να κάνουμε το έδαφος πιο γόνιμο και τα φυτά πιο παραγωγικά. Και τα καταφέραμε, χωρίς ωστόσο να έχουμε εκτιμήσει σωστά τις επιπτώσεις της παραγωγής για τους επικονιαστές. Όσο αυξάνεται η παραγωγή, τόσο μειώνονται οι μέλισσες. Τα τελευταία 15 χρόνια έχει παρατηρηθεί ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως κατά 25%.

Κύριοι λόγοι είναι η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων αλλά και η έλλειψη τροφής και καταφυγίων λόγω της εκτεταμένης μονοκαλλιέργειας και της απώλειας βιοτόπων.

Η μείωση των μελισσών οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση των καρπών και των σπόρων. Με τον ανθρώπινο πληθυσμό να αυξάνεται ολοένα, γίνεται φανερό πως, αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα για την προστασία των μελισσών, η εξασφάλιση της τροφής θα μας απασχολήσει ιδιαιτέρως στο μέλλον.

Μπορείς όμως να βοηθήσεις!

Το The Bee Camp επιλέγει την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών για να εγκαινιάσει την καμπάνια με τίτλο «Έχεις ένα χρόνο να σώσεις τις μέλισσες». Για ένα ολόκληρο έτος θα προτείνουμε 12 τρόπους για να βοηθήσεις τους μικρούς κατοίκους των πόλεών μας από το σπίτι σου άμεσα ή έμμεσα.

 
Διαδικτυακή ξενάγηση στο εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ΓΠΑ

Το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σας προσκαλεί σε μια ηλεκτρονική ξενάγηση στον κόσμο της μέλισσας.

Σήμερα Πέμπτη 20 Μαΐου, γιορτάζεται διεθνώς η Παγκόσμια Μέρα της Μέλισσας που στόχο έχει να αναδείξει τη σημασία του μικρού αυτού εντόμου στον πλανήτη, όχι μόνο για τα πολύτιμα προϊόντα που παράγει αλλά κυρίως για την προσφορά του στην επικονίαση.

Σε αυτά τα πλαίσια εορτασμού, το Εργαστήριο Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας του ΓΠΑ ανοίγει ηλεκτρονικά τις πύλες του και σας ξεναγεί στον κόσμο της μέλισσας δίνοντας τη δυνατότητα να γνωρίσετε από κοντά την κοινωνία της.

Συνδεθείτε σήμερα στις 17:00 στον παρακάτω σύνδεσμο για περισσότερα.

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3A-OYHYovsn1vAeKKEKVwWCITSWGyRVC-P0lJto-z2Mxw1%40thread.tacv2/1620898904904?context=%7B%22Tid%22%3A%224f23f294-5c86-4c31-ab35-d99a6b441bc1%22%2C%22Oid%22%3A%22a132a7a4-e0af-4164-a334-38b9e8587b31%22%7D

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία