Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ποιότητα Ζωής

Στροφή στην αγροδιατροφή για Δ. Μακεδονία με κυκλική οικονομία και «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά»

Στους τομείς της αμπελουργίας, της μελισσοκομίας, των δενδρωδών καλλιεργειών και των αρωματικών φυτών και βοτάνων και με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, ενόψει των προκλήσεων που γεννά η μεταλιγνιτική εποχή, θα εστιάσει το πρώτο, στην Ελλάδα, πρόγραμμα κατάρτισης και συμβουλευτικής για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον τομέα της γεωργίας.

ampel-600-x-480-600x420__1_

Λεωνίδας Λιάμης

86
0

Η δράση που συγχρηματοδοτείται από δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», μέσω του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και από πόρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, θα ξεδιπλωθεί στη βάση μιας ανταγωνιστικής πρότασης που καταρτίστηκε και κατατέθηκε σε συνεργασία με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της τοπικής Περιφέρειας και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Μαΐου, για την παρουσίαση του προγράμματος, αναφέρθηκε πως σε πρώτη φάση ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση τμημάτων των 20 ατόμων, για κάθε έναν από τους τέσσερις τομείς δραστηριότητας που θα κληθεί να υπηρετήσει στον αγροτικό κλάδο.

«Αρχικά λοιπόν μιλάμε για 80 ωφελούμενους, οι οποίοι πρέπει να είναι νέοι άνεργοι, επιστήμονες ή επιχειρηματίες και εφόσον χρειαστεί ίσως η δράση να επεκταθεί», ανέφερε ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Φωκίων Παπαθανασίου, ο οποίος θα έχει και το συντονισμό υλοποίησης του προγράμματος. Όπως εξήγησε ο ίδιος θα αξιοποιηθούν αξιόλογα μέλη ΔΕΠ της Σχολής, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σε τεχνογνωσία που προήλθε από το Rutgers University των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ενώ το βάρος της κατάρτισης και της συμβουλευτικής θα πέσει στη μεταφορά γνώσης για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των προϊόντων, με σεβασμό στο περιβάλλον, μέσω της χρήσης ζωικών και γεωργικών υπολειμμάτων για την παραγωγή χρήσιμων νέων προϊόντων.

Η CEO του Οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου στην παρέμβασή της σημείωσε πως παρότι έχουν παρέλθει μόλις λίγες ημέρες από τη στιγμή που άνοιξε η προθεσμία υποβολής αιτημάτων συμμετοχής, ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 70 αιτήσεις, που σημαίνει πως το ενδιαφέρον των νέων της περιοχής είναι ζωηρό και άφησε να εννοηθεί πως μπορεί να υπάρξει και νέος κύκλος. Τόνισε ακόμη πως το πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις οδηγίες και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την «Πράσινη Συμφωνία» κι όχι μόνο, αλλά και με τις ανάγκες της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι σε περίοδο αναπροσαρμογής του παραγωγικού της μοντέλου.

Επ’ αυτού ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης επισήμανε πως οι τέσσερις περιφερειακές ενότητες απαγκιστρώνονται από τη ΔΕΗ και τη Γούνα, ως βασικές δραστηριότητες της οικονομίας τους και με βάση το νέο σχεδιασμό, θα ρίξουν το βάρος σε πέντε νέους τομείς, μεταξύ των οποίων και ο αγροδιατροφικός. Οι υπόλοιποι είναι η Ενέργεια με πράσινες τεχνολογίες, η βιομηχανία, η μεταποίηση και το εμπόριο, ο εναλλακτικός τουρισμός και η εκπαίδευση με την έρευνα για την παραγωγή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Εκ μέρους του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που συγχρηματοδοτεί τη δράση μέσα από το πολυετές πρόγραμμα δωρεάς ύψους 24,5 εκατ. ευρώ, προς το φορέα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» η αναπληρώτρια διευθύντρια προγραμμάτων , Εύα Πολυζωγοπούλου αναφέρθηκε στη στόχευση του Ιδρύματος να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα, μέσω από δράσεις εκπαίδευσης, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης υποδομών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της αγροκυκλικότητας.

Σχετικές αναφορές έκαναν επίσης ο συνιδρυτής και Διαχειριστής του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ντάβος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π. Δ. Μακεδονίας, Βασίλης Άμπας, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Μαρόπουλος και η επικεφαλής της αγροδιατροφικής σύμπραξης Δ. Μακεδονίας, Κατερίνα Δαδαμόγια.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία