Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Προγράμματα

Οι αιτήσεις για το Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον στις 12 Ιουλίου

Στις 12 Ιουλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεις για το νέο κύκλο υποβολών στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον», με το μέγιστο εισόδημα στα κριτήρια ένταξης να ανεβαίνει από τα 40.000 στα 80.000 ευρώ.

δγηβφχγ

2208
0

Την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δημοσιευτεί και ο σχετικός οδηγός ένταξης, που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια ένταξης και τα δικαιολογητικά υπαγωγής στο πρόγραμμα, ωστόσο αναμένεται να μη διαφέρει ουσιαστικά σε σχέση με τον περασμένο οδηγό. Η κύρια διαφορά πάντως, αναμένεται να αφορά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων νοικοκυριών, καθώς θα υπάρξει και μία έβδομη κατηγορία στην οποία είχαν δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, όχι επιδότησης, φυσικά πρόσωπα και οικογένειες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ θα ανέβει στα 80.000 ευρώ. Τα παραπάνω έκανε γνωστά με δηλώσεις του στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 270 εκατ. ευρώ και θα αφορά περίπου 25.000 νοικοκυριά. Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης για τις εισοδηματικές κατηγορίες θα κυμαίνεται από 50% μέχρι 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών. Τα συγκεκριμένα όρια είναι προσαυξημένα κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος.

Δράσεις που χρηματοδοτούνται

Οι παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται είναι τέσσερις:

  1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  2. Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  3. Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης.
  4. Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες. Πριν από την υποβολή της αίτησης ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α' Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β' ΠΕΑ). Βάσει αυτού και κατόπιν της διαπίστωσης επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους ωφελούμενους τα κίνητρα του προγράμματος. Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου). Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία