Τα παραπάνω αναφέρει η ΥΑ στο Άρθρο 9 για τις µη επιλέξιµες δαπάνες, αν και στο παρελθόν επιτρεπόταν η αγορά νέου δενδροκοµικού τρακτέρ σε περίπτωση όπου πραγµατοποιούταν αναδιάρθρωση της εκµετάλλευσης προς δενδρώδεις καλλιέργειες ή/και αµπέλια. Σηµειώνεται πως για να θεωρείται ένα τρακτέρ πλήρως αποσβεσµένο θα πρέπει να έχει κλείσει 12ετία.
Με βάση την υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση, ενισχύεται αποκλειστικά ο εξής αυτοκινούµενος εξοπλισµός:
α) Οι γεωργικοί ελκυστήρες των κατηγοριών Τ1, Τ2, Τ4, και C του άρθρου 4 του Καν (ΕΕ) 167/2013, (εξαιρουµένων των οχηµάτων φορτηγού τύπου, ελαφρού τύπου και τύπου Unimog και των οχηµάτων που µπορούν να µεταφέρουν προσωπικό πέραν του χειριστή), οι περονοφόροι και τηλεσκοπικοί φορτωτές, τα bobcat, τα µηχανήµατα διαχείρισης αποθηκών ζωοτροφών της εκµετάλλευσης και
β) τα ψεκαστικά, τα χορτοκοπτικά, χορτοσυλλεκτικά, ενσιροκοπτικά (κτηνοτροφικών φυτών κ.α.), οι φυτευτικές µηχανές, οι πατατοσυλλεκτικές, οι καροτοσυλλεκτικές, οι µηχανές συλλογής κρεµµυδιών, οι µηχανές συλλογής αρωµατικών και ανθοκοµικών φυτών, οι σταφυλοσυλλεκτικές, οι µηχανές συλλογής οπώρων και ακρόδρυων, οι δονητές / συλλέκτες δέντρων, οι αυτοκινούµενοι λιπασµατοδιανοµείς και οι ενσιροδιανοµείς.
γ) βαµβακοσυλλεκτικές, θεριζοαλωνιστικές µηχανές, µηχανές συλλογής ρυζιού οσπρίων, ψυχανθών, βιοµηχανικής ντοµάτας και τεύτλων υπό τις προϋποθέσεις του Παραρτήµατος 4, αποκλειστικά για συλλογικά σχήµατα.
Κατ’ εξαίρεση από τον TEReS
Η αγορά τρακτέρ θα ενισχύεται µόνο εφόσον η ισχύς του είναι σύµφωνα βάσει των αποτελεσµάτων που επιστρέφει ο αλγόριθµορ TEReS. Πρόκειται για ένα excel που βάσει δεδοµένων µελλοντικής έκτασης, καλλιέργειας, εκτροφής, νοµού κ.λπ επιστρέφει τη µέγιστη επιλέξιµη ιπποδύναµη.
Για λόγους εύρεσης του κατάλληλου ελκυστήρα υπό τις συνθήκες της αγοράς µηχανηµάτων, οι ιπποδυνάµεις που προκύπτουν από τη χρήση του αλγορίθµου ή του κατωτέρω πίνακα µπορεί να προσαυξάνονται µέχρι και 10 ίππους. Επίσης είναι δυνατή η ενίσχυση ενός µόνο ελκυστήρα για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου. Κατά παρέκκλιση του ανωτέρω αλγορίθµου, είναι δυνατή η ενίσχυση ελκυστήρα µε τις εξής προϋποθέσεις:
- Καλλιέργεια µαστίχας σε έκταση τουλάχιστον 20 στρεµµάτων έως 50 hp.
- Καλλιέργεια κηπευτικών σε έκταση τουλάχιστον 30 στρεµµάτων έως 70 hp.
- Καλλιέργεια δενδρωδών καλλιεργειών ή/και αµπελώνων ή/και κηπευτικών ή/και αρωµατικών φυτών σε έκταση τουλάχιστον 45 στρεµµάτων έως 70 hp.
- Καλλιέργεια δενδρωδών καλλιεργειών ή/και αµπελώνων ή/και κηπευτικών ή/και αρωµατικών φυτών σε έκταση τουλάχιστον 70 στρεµµάτων έως 80 hp.
- Καλλιέργειες σε έκταση τουλάχιστον 120 στρεµµάτων έως 80 hp.
- Εκτροφή τουλάχιστον: 150 θηλυκών αιγοπροβάτων άνω του έτους σε ορεινές περιοχές (Οδηγία 85/148) ή 300 θηλυκών αιγοπροβάτων άνω του έτους στην υπόλοιπη χώρα ή 80 ΜΜΖ βοοειδών ή 100 χοιροµητέρων έως 70 hp.