Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Με το χέρι στη σκανδάλη έφυγαν οι εισαγωγείς τρακτέρ από το υπουργείο

Περαιτέρω χρόνος προς αναζήτηση λύσης, φαίνεται να είναι η κατάληξη της δίωρης συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εκπρόσωποι των εισαγωγέων αγροτικών μηχανημάτων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Χαράλαμπο Κασίμη και στελέχη των διαχειριστικών αρχών του ΠΑΑ, με θέμα τον επίμαχο τιμοκατάλογο των τρακτέρ και τις τιμές βάσει των οποίων θα μπορούν να επιδοτηθούν τα υπό εξέταση Σχέδια Βελτίωσης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

atraktertimokatalogoskandalh

Γιάννης Πανάγος

77
16

Οι πληροφορίες θέλουν το κλίμα που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης να είναι πολύ βαρύ, τους εκπροσώπους των εισαγωγέων να επιμένουν σε ολοκληρωτική απόσυρση του τιμοκαταλόγου και τις αρμόδιες αρχές να υπεραμύνονται του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα. Μόνο την τελευταία στιγμή και ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή η κατάσταση έδειχνε κυριολεκτικά ψυχροπολεμική, τέθηκε εκατέρωθεν θέμα ανάγκης περαιτέρω εξέτασης της κατάστασης, μήπως και αποφευχθούν τα χειρότερα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όλα έδειχναν ότι οι «μηχανηματάδες» θα υποχρεωθούν να προσφύγουν στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, προκειμένου να ανατρέψουν, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, την αυθαιρεσία της επιβολής «διατίμησης» στην αγορά των τρακτέρ.

Κάπου εκεί, από την πλευρά του υπουργείου, υπήρξε παράθυρο για αποδοχή μιας διαδικασίας η οποία θα οδηγεί εθελοντικά και στα όρια του εφικτού σε κάποιο εξορθολογισμό των τιμών αγοράς που έχουν δοθεί με τη μορφή προτιμολογίων στους υποψήφιους για υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης αγροτών, έτσι ώστε και η… πίτα να μείνει ολάκερη και ο σκύλος να είναι χορτάτος. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο θεωρητικός όσο και αυθαίρετος τιμοκατάλογος που έχει αναρτηθεί από τις διαχειριστικές αρχές δεν θα ισχύσει και οι αξιολογήσεις θα γίνουν με κάποιες βελτιωμένες, κατά κάποιο τρόπο, προτάσεις τιμών, των αντιπροσωπειών τρακτέρ προς τους αγρότες που έχουν υποβάλει επενδυτικούς φακέλους στα Σχέδια Βελτίωσης. Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν τις επόμενες μέρες και από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατήσει, καθώς πολλές από τις κυβερνητικές κινήσεις των τελευταίων ημερών αποβλέπουν ξεκάθαρα στη δημιουργία εντυπώσεων ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.    

Νωρίτερα το agronews.gr έγραφε:Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, έχουν προγραμματίσει για τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με αποκλειστικό θέμα τον τιμοκατάλογο «εύλογου κόστους» που εξέδωσαν οι διαχειριστικές αρχές με σκοπό να λαμβάνεται ως βάση για την επιλεξιμότητα των τρακτέρ που εντάσσονται ως επενδύσεις στα Σχέδια Βελτίωσης.  

Οι πληροφορίες θέλουν τα μέλη του ΣΕΑΜ να εξέρχονται, λίγο πριν συναντήσουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, από έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία έχουν αποφασίσει να μην αποδεχθούν με κανένα τρόπο τον αυθαίρετο τιμοκατάλογο «εύλογου κόστους» στον οποίο κατέληξαν οι διαχειριστικές και να ζητούν την άμεση ανάκλησή του. Το επόμενο βήμα, όπως τονίζουν, από τη στιγμή που το υπουργείου δεν εισακούσει το αίτημά τους, θα είναι η προσφυγή στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος να «παγώσει» συνολικά  και για πολύ καιρό η διαδικασία των Σχεδίων Βελτίωσης.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε


Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης, µετά την αιφνίδια απόφαση των διαχειριστικών αρχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναρτήσουν αυθαίρετο τιµοκατάλογο «εύλογου κόστους» αγοράς τρακτέρ, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι επιδοτήσεις των τελικών δικαιούχων να κάνουν χρήση του προγράµµατος αγροτών. Οι πληροφορίες θέλουν την εγχώρια αγορά τρακτέρ να µοιάζει µε πυριτιδαποθήκη, από τη στιγµή που έγινε γνωστός ο επίµαχος τιµοκατάλογος, καθώς έρχεται να ανατρέψει κάθε συνεννόηση µε τους αγρότες - αγοραστές, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη προβεί σε αγορές, έχουν ήδη πληρώσει υψηλότερες τιµές και καλούνται να κάνουν τώρα τους λογαριασµούς τους βάσει χαµηλότερης επιδότησης.

Η αυθαιρεσία έγκειται στο γεγονός ότι οι τιµές που δηµοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο, είναι κατά πολύ χαµηλότερες από τις ισχύουσες και γνωστές µέχρι σήµερα στην αγορά, δεν υπακούουν σε µια οριζόντια µείωση που θα µπορούσε ενδεχοµένως να έχει κάποια λογική, δίνουν ανεξήγητες διαφορές ακόµα και σε µηχανήµατα οµόσταβλων εταιρειών (ίδιων δηλαδή κατασκευαστών), αµφισβητούν ευθέως την ελευθερία της αγοράς και επιβάλλουν κατ’ ουσία «διατίµηση» στα τρακτέρ. Κάπως απλουστευτικά θα µπορούσε να πει κανείς ότι οι διαχειριστικές αρχές του ΠΑΑ και ειδικότερα ο προϊστάµενος των Σχεδίων Βελτίωσης (Μέτρο 4.1.1) υπαγορεύει στους αγρότες τι µάρκα τρακτέρ θα αγοράσουν, αφού, σε περίπτωση ανυπακοής, ζηµιώνονται σηµαντικά, εισπράττοντας µικρότερη ενίσχυση.

Το περίεργο είναι ότι οι εν λόγω διαχειριστικές ζουν µε την ψευδαίσθηση ότι ο τιµοκατάλογός τους θα οδηγήσει σε άµεση προσαρµογή των πραγµατικών τιµών αγοράς σε αυτές του ιδιότυπου τιµοκαταλόγου «εύλογου κόστους». Λες και τα περιθώρια των εδώ αντιπροσώπων είναι τεράστια, λες και οι τιµές αγοράς δεν είναι αποτέλεσµα συνεννοήσεων και γραµµής που ακολουθούν οι κατασκευάστριες εταιρείες, λες και η ελληνική αγορά τρακτέρ είναι τόσο µεγάλη που αφήνει περιθώρια στους εισαγωγείς να σιγοντάρουν την κυβέρνηση στις προεκλογικές της επιδιώξεις.

Γιατί, δεν θα µπορούσε να εξηγηθεί διαφορετικά η αναγγελία αυτού του τιµοκαταλόγου µετά την προκήρυξη του µέτρου και µετά την ολοκλήρωση (κατόπιν αλλεπάλληλων τροποποιήσεων) της διαδικασίας υποβολής των επενδυτικών φακέλων εκ µέρους των ενδιαφεροµένων. Η εν λόγω κυβερνητική επιλογή που βλέπει το δέντρο και χάνει το δάσος, κινδυνεύει να γυρίσει µπούµερανγκ για τους εµπνευστές της, καθώς µουδιάζει τη διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών φακέλων (µέχρι νεωτέρας) και δεν αποκλείεται να µπλοκάρει την όλη διαδικασία στα Ευρωπαϊκά ∆ικαστήρια.

Οι αβεβαιότητες για τα επενδυτικά προγράµµατα  και τη νέα ΚΑΠ δυσκολεύουν τους καλλιεργητές  

Με µεγάλες αβεβαιότητες δείχνει να έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και ειδικά η φάση των εαρινών σπορών. Στις δυσκολίες που γεννά η έλλειψη ρευστότητας, τα µικρά περιθώρια κέρδους και η βαριά φορολογία των αγροτικών µονάδων, προστίθενται αυτό τον καιρό και νέες φροντίδες. Ειδικότερα αυτές έχουν να κάνουν µε την υλοποίηση των επενδυτικών προγραµµάτων, τις αναπροσαρµογές στους τιµοκαταλόγους των τρακτέρ, τη γραφειοκρατία του κτηµατολογίου και των δηλώσεων ΟΣ∆Ε και τις επικείµενες ανακατατάξεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η τελευταία είδηση για παράδειγµα, που αναφέρεται στην προσυπογραφή από ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόµµατος, της τροπολογίας που προβλέπει την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή, µια κοινή στρεµµατική ενίσχυση σε όλες τις χώρες - µέλη της Ε.Ε. έχει δηµιουργήσει τις τελευταίες ώρες τεράστια αναστάτωση στις αγροτικές περιοχές και θα µονοπωλήσει για µέρες τις συζητήσεις στα αγροτικά καφενεία. Κι αν οι άµεσες ενισχύσεις και τα λεγόµενα δικαιώµατα, είναι ένα θέµα που απασχολεί πολύ το σύνολο των κατόχων αγροτικής γης και των δραστηριοπούµενων στον αγροτικό χώρο, η υλοποίηση των προγραµµάτων και ειδικά των επενδυτικών προτάσεων που συνδέονται µε τα Σχέδια Βελτίωσης, είναι κάτι που αφορά τις πιο αξιόλογες και δυναµικές αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Σηµειωτέον ότι κάθε υπεύθυνος αγρότης, οφείλει να φροντίσει αυτό τον καιρό, να βρει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να προχωρήσει στις καλλιεργητικές δραστηριότητες της νέας χρονιάς και παράλληλα, να εξασφαλίσει την απαιτούµενη ίδια συµµετοχή, έτσι ώστε, να είναι σε θέση να «τρέξει» και τις προβλεπόµενες από το υποβληθέν Σχέδιο Βελτίωσης επενδύσεις. Αρκεί να αναφερθεί ότι η προγραµµατική περίοδος 2014-2020 εισέρχεται στη τελευταία της φάση και οι υποψήφιοι αγρότες επενδυτές δεν ξέρουν ακόµη, αν θα εγκριθεί η πρότασή τους, αν και µε ποιες προϋποθέσεις θα εισπράξουν την επιδότηση, αν και σε ποιο βαθµό θα χρηµατοδοτηθούν για την κάλυψη της ίδιας συµµετοχής από τις τράπεζες και ποιο ακριβώς είναι τελικά το ποσό που θα πρέπει να έχουν άµεσα διαθέσιµο για να καλύψουν επαρκώς τη δική τους συµβολή.

Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, ήρθε τις τελευταίες ηµέρες και ο «τιµοκατάλογος Τσιατούρα» από τις διαχειριστικές αρχές για να κάνει την αγορά άνω κάτω. Τώρα οι υποψήφιοι αγρότες τρέχουν και δεν φθάνουν. Καµιά αντιπροσωπεία δεν δείχνει διατεθειµένη να προσαρµόσει τις τιµές της στον τιµοκατάλογο Τσιατούρα, πολλοί αγρότες έχουν αγοράσει ήδη τα µηχανήµατα µε τις  γνωστές τιµές αγοράς, ενώ πολλοί θα ήθελαν να επωφεληθούν από τη νέα εξέλιξη, αν τελικά ο Τσιατούρας δεν κάνει πίσω.  

 

 

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

19-08-2019 12:29tutu

Γεια σε όλους. Είδα σχόλια από άτομα που έχουν ήδη πάρει το δάνειό τους από καθαρά δάνεια καρδιάς και στη συνέχεια αποφάσισα να υποβάλω αίτηση σύμφωνα με τις συστάσεις τους και μόλις πριν από λίγες ώρες επιβεβαίω στον προσωπικό μου τραπεζικό λογαριασμό ένα συνολικό ποσό $ 20.000 για το οποίο ζήτησα. Αυτό είναι πραγματικά μια μεγάλη είδηση και συμβουλεύω όλους όσους χρειάζονται πραγματικό δάνειο για να υποβάλουν αίτηση μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους (edwardwilliamsloanfirm8@gmail.com)

Απάντηση

02-07-2019 09:10MR PEDELIS

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ Gooday Ο καθένας, είμαι η κ. Clency Dexter. Ζω στην Αμερική και είμαι ευτυχισμένη γυναίκα σήμερα, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. PENDELIS WEALTH; για αυτό το δάνειο προσφορά ένας ΘΕΟΣ φοβούμενος τον άνθρωπο. (ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ). θα πρέπει όλοι να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω: pwloancompany484@gmail.com τις καλύτερες ευχές

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία