BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων δίνει ανάσα στον πρωτογενή τομέα

Πιο κοντά στις εξελίξεις που συνδέονται με τη λειτουργία της Επενδυτικής Τράπεζας, οι βάσεις της οποίας έχουν ήδη τεθεί, βρίσκεται ο αγροτικός τομέας, με την υπογραφή της σύμβασης το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Σεπτεμβρίου για το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο έρχεται να δώσει χρηματοδοτική ανάσα στις επενδύσεις που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα.

KAR_2379

Agronews

11
0

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το σχεδιασμό, τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης για την Επενδυτική Τράπεζα να ξεδιπλώνεται χωρίς καθυστερήσεις, ειδικά μετά την ανάθεση ηγετικού ρόλου στο όλο εγχείρημα, στον έμπειρο τεχνοκράτη και πρώην υφυπουργό Παντελή Τζωρτζάκη.

Το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για το οποίο είχε κάνει πολύ δουλειά ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης, έρχεται να δώσει τη δική του βοήθεια, αρχικά στα προγράμματα του αγροτικού χώρου και στη συνέχεια στην Επενδυτική Τράπεζα, στην οποία έχει ήδη περιέλθει η «προίκα» του ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με κάποιες κινήσεις που ήδη ετοιμάζονται μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε μοχλεύσεις ύψους 6 δισ. Ευρώ περίπου.

Πως ξεκινάει το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Την ίδια στιγμή, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης θα έχει ουσιαστικά «μετόχους» το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που θα βάλει σε πρώτη φάση 80 εκατ. ευρώ και τις συνεπενδύτριες τράπεζες, µε την κυβέρνηση να φιλοδοξεί οι μοχλεύσεις δανειακών κεφαλαίων να φθάσουν τα 700 εκατ. ευρώ.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραµµα

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα εκδόσει πρόσκληση διάρκειας 2 µηνών στην οποία θα καλεί τις τράπεζες να συµµετάσχουν στο Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Υλοποίηση του εργαλείου από τις τράπεζες που θα πρέπει να χτίσουν ένα χαρτοφυλάκιο νέων δανείων µέσα σε 3 έως 5 χρόνια, στο οποίο θα µπορεί το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης να καλύψει απώλειες στο σύνολο του κεφαλαίου 20%. Πιο συγκεκριµένα, αυτό σηµαίνει ότι το χαρτοφυλάκιο των δανείων θα χτίζεται µε προσοχή από τα τραπεζικά ιδρύµατα, καθώς το Ταµείο µπορεί µεν να καλύπτει ανά δάνειο το 80% των απωλειών, αλλά στο σύνολο όλων των δανείων θα µπορεί να καλύψει µέχρι το 20%. Με άλλα λόγια, το πρώτο δάνειο από αυτό το Ταµείο δεν αναµένεται να εκταµιευτεί πριν τις αρχές του 2020.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία