BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Με εγγυήσεις του αγροτικού ταμείου επανεκκίνηση σε Σχέδια Βελτίωσης

Στις χρηµατοδοτικές λύσεις που προσφέρονται για την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας στον αγροτικό χώρο µέσα από το Ταµείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, επικεντρώνεται αυτό τον καιρό το ενδιαφέρον των συντελεστών του χώρου παρά το κλίµα αβεβαιότητας που συνεχίζει να δηµιουργεί σε όλες τις εκφάνσεις της οικονοµικής δραστηριότητας η πανδηµία.

eggiodosiastameio

Γιάννης Πανάγος

38
1

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τη µια µετά την άλλη τις εµπορικές τράπεζες να υπογράφουν τις σχετικές συµβάσεις µε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων (EIF) βραχίονα το οποίου αποτελεί επί της ουσίας το εγχώριο Ταµείο Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πριν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, σε συνεργασία πάντα µε τις τράπεζες, το εν λόγω Ταµείο Εγγυοδοσίας, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η πρόοδος που υπάρχει στην υλοποίηση των µεγάλων επενδυτικών προγραµµάτων του αγροτικού τοµέα, δηλαδή Σχέδια Βελτίωσης και Εµπορία – Μεταποίηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Από τα Σχέδια Βελτίωσης, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται µόλις το 1/3 των επενδυτικών προτάσεων που αφορούν σε αγορά αγροτικών µηχανηµάτων (τρακτέρ) και εξοπλισµού (παρελκόµενα). Αντίθετα πολύ λίγα πράγµατα έχουν γίνει στο σκέλος των προγραµµάτων που αφορούν σε νέες υποδοµές (στάβλους, αποθήκες, µονάδες διαχείρισης αγροτικού προϊόντος κ.α.). Το ίδιο «αναιµική» είναι και η εικόνα που παρατηρείται σε ότι αφορά στην υλοποίηση των επενδυτικών έργων που αφορούν µονάδες µεταποίησης και εµπορίας αγροτικών προϊόντων. Αρκεί να αναφερθεί ότι οι µισές και πλέον από τις επιχειρήσεις του χώρου που έχουν λάβει έγκριση στο πλαίσιο των Μέτρων 4.2.1 και 4.2.2 κατέφυγαν τις τελευταίες µέρες σε αιτήµατα παράτασης κατά έξι µήνες του χρόνου υλοποίησης του 15% του προϋπολογισµού των έργων που έχουν επιφορτισθεί να «τρέξουν».   

Οι τράπεζες που έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής:
1. Συνεταιριστική Καρδίτσας

2. Συνεταιριστική Θεσσαλίας

3. Τράπεζα Πειραιώς

4. ProCredit Bulgaria

Αναμένεται υπογραφή προσεχώς:

5. Εθνική,

6. Παγκρήτια

7. Eurobank

Υπενθυµίζεται ότι η συµφωνία για τη σύσταση του Ταµείου Εγγυοδοσίας υπεγράφη τον Σεπτέµβριο του 2019 από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη και τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων και συνιστά το πρώτο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα και µεγαλύτερα στην Ευρώπη χρηµατοδοτικά εργαλεία αυτού του είδους στον αγροτικό τοµέα.

Η παραπάνω συµφωνία δίνει τη δυνατότητα παροχής δανείων µε µειωµένο επιτόκιο και ιδιαίτερα µειωµένες εξασφαλίσεις στον αγροτικό τοµέα από τους πόρους του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης που θα δεσµευθούν ανά χαρτοφυλάκιο. Υπενθυµίζεται ότι για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο έχει δεσµεύσει ποσό ύψους 80 εκατοµµυρίων ευρώ από το τρέχον Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την κάλυψη των χρηµατοδοτικών αναγκών του αγροτικού τοµέα δύναται να ξεπεράσει τα 400 εκατοµµύρια ευρώ µέσω µόχλευσης.

Στο EIF η κεντρική διαχείριση του Ταμείου

Την προετοιμασία του Ταμείου Εγγυοδοσίαις είχε επωμισθεί στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Καασίμης, ενώ επικφαλής της αρμόδιας επενδυτικής επιτροπής είναι σήμερα ο διάδοχός του στην ίδια θέση, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Το management του Ταµείου Εγγυοδοσίας έχει πάντως ο Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων, µε το οποίο υπέγραψαν πρώτες σχετική συµφωνία η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας και η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας. Ενδιαφέρον συνεργασίας έχουν εκδηλώσει και οι τέσσερις µεγάλες συστηµικές, όπως λέγονται, τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, Alpha Bank) όπως επίσης και η Παγκρήτια Τράπεζα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Τράπεζα Πειραιώς να υπογράφει αυτές τις µέρες και να ακολουθούν και οι υπόλοιπες ενδιαφερόµενες τράπεζες.

Βάσει των συµφωνηθέντων οι επενδυτικές προτάσεις που εδράζονται στα Σχέδια Βελτίωσης και τα Μέτρα 4.2.1 και 4.2.2 (Εµπορία – Μεταποίηση) θα είναι αυτές οι οποίες κατά βάση θα χρηµατοδοτηθούν από τις τράπεζες µε τη συνδροµή του ταµείου Εγγυήσεων. 

Ένα δεύτερο µέσο χρηµατοδότησης είτε επενδύσεων είτε ρευστότητας που έχουν να περιµένουν οι αγρότες είναι το πρόγραµµα Γεωργία και Βιοοικονοµία που θα τρέξουν οι Τράπεζες Πειραιώς, Εθνική και Παγκρήτια. Το πρόγραµµα, µάλιστα, σύµφωνα µε τον Αντριου Μακντάουελ αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που θα προσφέρει 210 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες, θα είναι σε θέση πλέον να «δώσει» και αµιγώς κεφάλαιο κίνησης προς αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις, λόγω της πανδηµίας του κορωνοϊού, ενώ θα δίνει προτεραιότητα σε επενδύσεις νέων αγροτών.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

27-10-2020 12:09Efstathios Panagiotopoulos

Τι ακουμε παναγια μου 2 χρονια τωρα ..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία