BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Χρηματοδοτικά εργαλεία Eurobank επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο

Δυνατότητα συνδυασμού των δράσεων του Αναπτυξιακού Νόμου με τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης, πιο ελκυστικά κίνητρα για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αξιολόγηση και υπαγωγή στο Νόμο εντός 60-70 ημερών.

IMG-2384

1197
0

Αυτά είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά που ενσωματώνει ο Αναπτυξιακός Νόμος, όπως τονίστηκε στην ειδική διαδικτυακή εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η Eurobank με καλεσμένο τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, o Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας και o Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ανδρέας Αθανασόπουλος, συνομίλησαν με τον υπουργό, ο οποίος έριξε «φως» στις βασικές πτυχές του Αναπτυξιακού Νόμου, οι δράσεις του οποίου θα προκηρυχθούν εντός του πρώτου διμήνου του 2022.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Αθανασόπουλος, η Eurobank είναι έτοιμη να στηρίξει τις επιχειρήσεις που προτίθενται να επωφεληθούν του Αναπτυξιακού Νόμου, με εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και συμβουλευτικής, συμβάλλοντας στην υλοποίηση της επένδυσης με προεξόφληση της επιδότηση ή την έκδοση εγγυητικών επιστολών και προσφέροντας βοήθεια για την υποβολή φακέλου σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, καθώς στη διαδικτυακή εκδήλωση δήλωσαν συμμετοχή περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις.

Ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων

Απαντώντας λοιπόν στις ερωτήσεις των επικεφαλής της Eurobank, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα έχει θεματική στόχευση, με 13 ξεχωριστά καθεστώτα ενισχύσεων ανάλογα τον κλάδο. Ένα από αυτά, είναι το καθεστώς «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία». Οι δράσεις θα συνοδευτούν από τον νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, που θα προβλέπει ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά, τα οποία ανάλογα με την περιφέρεια μπορούν να φτάσουν το 70% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αναμένεται πλέον η έγκριση από την Ε.Ε. για τον Χάρτη ώστε να ανακοινωθεί και επίσημα.

Στην ερώτηση «τι ακριβώς αλλάζει ο επενδυτικός νόμος;» ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως πλέον «μπορούμε να κινηθούμε και πέρα των περιφερειακών ενισχύσεων, ώστε να μπορεί μία εταιρεία να κάνει πράξεις σε σχέση μόνο εξοικονόμηση ενέργειας, ή την εξωστρέφεια» ενώ ανοίγει και το πεδίο προς νέους επενδυτές που δεν έχουν ξανά-επιχειρήσει, οι οποίοι θα λαμβάνουν το πλήρες ποσοστό ενίσχυσης που προβλέπει ο Χάρτης, με τη μορφή επιχορήγησης.

Εξηγώντας το παραπάνω ο υπουργός είπε συγκεκριμένα: «Στο νομοσχέδιο έχουμε επιχορηγήσεις για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δίνουμε το 80% της επιχορήγησης του Χάρτη. Αν μία περιοχή έχει 70% ενίσχυση θα πάρει μία επιχείρηση επιδότηση 56%. Το 100% του Χάρτη θα λάβει το νέο επιχειρήν και οι επενδύσεις σε περιοχές απολιγνιτοποίησης. Επίσης στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουμε τις φορολογικές απαλλαγές, και το κίνητρο επιχορήγησης στις περιοχές απολιγνιτοποίησης».

Όσον αφορά ειδικότερα το νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ο υπουργός είπε πως για παράδειγμα αν με τον περασμένο Νόμο σε μία περιφέρεια προβλεπόταν ποσοστό ενίσχυσης 30% αυτό μπορεί να πάει στο 50% (μεγάλες επιχειρήσεις) για τις μεσαίες από το 40% στο 60% και για τις μικρές από το 50% στο 70%. «Ήδη δεχόμαστε μεγάλο ενδιαφέρον», τόνισε.

Συνδυασμός Ταμείου Ανάκαμψης και Αναπτυξιακού Νόμου

Είναι γεγονός πως το 2022 θα βγουν πολλά εργαλεία επιδοτήσεων και χρηματοδότησης στην αγορά, με τον κ. Παπαθανάση να αναφέρει πως ο συνδυασμός τους θα χρειαστεί μία υποστήριξη και τα στελέχη της Eurobank να τονίζουν πως η Τράπεζα θα καλύψει στο μέλλον και αυτή την ανάγκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε πως μία επένδυση του Αναπτυξιακού Νόμου μπορεί να συνδυαστεί και με το Ταμείο Ανάκαμψης. «Εάν έχουμε μία επένδυση του 1 εκατ. ευρώ και πάρουμε δάνειο 400.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης η διαφορά μεταξύ του σχεδόν μηδενικού επιτοκίου και του επιτοκίου αναφοράς υπολογίζεται ως κρατική ενίσχυση. Αν κάποιος στο σχέδιό του πάρει 50% ως φορολογική απαλλαγή και λάβει αυτό το δάνειο ο υπολογισμός του «κέρδους» από το μειωμένο επιτόκιο θα αφαιρεθεί από τη φορολογική απαλλαγή. Αν για παράδειγμα είναι το όφελος 200.000 ευρώ από το μειωμένο επιτόκτιο, αυτό θα αφαιρεθεί από τις 500.000 ευρώ της φορολογικής απαλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για μία μικρή ή πολύ μικρή επιχείρηση», είπε συγκεκριμένα.

Σημειώνεται εδώ πως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις το επενδυτικό σχέδιο πρέπει να έχει προϋπολογισμό τουλάχιστον 150.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται προκαταβολή στον Αναπτυξιακό Νόμο. «Δεν θέλαμε να μπλέξουμε με εγγυητικές επιστολές, θέλουμε γρήγορες διαδικασίες» τόνισε, υπενθυμίζοντας εδώ πως η έγκριση θα γίνεται πολύ γρήγορα και μέσα σε 60 ημέρες. Έχουμε τελική προθεσμία 45 ημέρες για τις υπηρεσίες και στη συνέχεια ο φάκελος πάει σε ορκωτό ελεγκτή ο οποίος εντός 10 ημερών πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση του σχεδίου», ανέφερε.

Υλοποίηση επένδυση μόνο μετά την υποβολή της αίτησης

Εδώ, πρέπει να τονιστεί ότι οι επενδύσεις θα είναι επιλέξιμες μόνο αν ξεκινά η υλοποίησή της μετά την αίτηση της επιχειρήσεις. «Είναι βασικός κανόνας των κρατικών ενισχύσεων. Αν κάποιος έχει ξεκινήσει πριν υποβάλλει (όχι έγκριση) τότε απεντάσσεται το πρόγραμμά του. Καμία δαπάνη πριν την υποβολή. Όταν ανοίξει το πρόγραμμα το πρώτο δίμηνο του 2022 με την έγκριση του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, μετά την αίτηση ο επενδυτής μπορεί να ξεκινά και τις δαπάνες», τόνισε ο υφυπουργός.

Τρίμηνες προκηρύξεις χωρίς παρατάσεις

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε πως θα υπάρχουν χρονικοί κύκλοι προσκλήσεων μέσα στο χρόνο. «Δεν δίνουμε παρατάσεις. Γιατί κάθε παράταση δημιουργεί πρόβλημα σε όσους έχουν κάνει τις αιτήσεις», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης, λέγοντας πως οι κύκλοι θα διαρκούν περίπου 3 μήνες. Μετά η πρόσκληση θα κλείνει για περίπου ένα μήνα και μετά θα ξανανοίγει.

Εκτός δράσεων οι ατομικές επιχειρήσεις

Οι ατομικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση στον Αναπτυξιακό Νόμο. Πλέον όμως, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι πολύ απλό κάποιος να ιδρύσει μία ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία) κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να επιχορηγηθεί από τον Αναπτυξιακό.

Η ανακοίνωση της Εurobank:

«Η EUROBANK διοργάνωσε, σήμερα, Διαδικτυακή Ημερίδα με θέμα «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο», τον οποίο παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Στην τοποθέτηση του, κατά την έναρξη της συζήτησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EUROBANK, κ. Φωκίων Καραβίας, τόνισε πως η στήριξη της ανάπτυξης αποτελεί μεγάλη επιχειρηματική προτεραιότητα της Τράπεζας, ενώ υπογράμμισε την ευθύνη του τραπεζικού συστήματος να συμβάλει στην επίτευξη μιας βιώσιμης και συμμετοχικής ανάπτυξης, που βασίζεται στις επενδύσεις και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για την ελληνική οικονομία, την κοινωνία και την απασχόληση, στεκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας και επιδιώκουμε να τους παράσχουμε στήριξη σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο κ. Φ. Καραβίας.

Το νέο Νόμο, τα οφέλη, τις ευκαιρίες και τις προτεραιότητές του, ανέλυσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος, κατά το διάλογο που είχε με τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της EUROBANK, κ. Ανδρέα Αθανασόπουλο, απάντησε σε πλήθος ερωτημάτων τα οποία έθεσαν στελέχη από τις 2.000 και πλέον επιχειρήσεις που συμμετείχαν στη διοργάνωση. Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και μέλη τους, μεταξύ άλλων, από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και το Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Management Ελλάδος, καθώς επίσης και ανώτερα στελέχη της EUROBANK. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, διεξοδικά, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, για τις προτεραιότητες του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και τις ευκαιρίες που παρέχει για το μετασχηματισμό, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε: «Η σημερινή συζήτηση δίνει τη δυνατότητα ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού γύρω από τα ισχυρά εργαλεία ανάπτυξης που σχεδιάζει και υλοποιεί η Κυβέρνηση. Το σχέδιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα βήματα της Κυβέρνησης προς την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο που προωθεί την υγιή επιχειρηματικότητα και τον ανταγωνισμό, αντιμετωπίζοντας όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Με νέα θεματικά καθεστώτα και κίνητρα, δίνουμε ισχυρή ώθηση στις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών ώστε να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα επενδυτικά τους σχέδια σε ένα ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος θα συμβάλλει καθοριστικά στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, σύμφωνα με τις επιταγές του ψηφιακού μετασχηματισμού, της πράσινης μετάβασης και των νέων τεχνολογιών. Σε συνδυασμό με την επιπλέον επιτάχυνση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τα προσαυξημένα ποσοστά του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, η Ελλάδα είναι πανέτοιμη για το επενδυτικό άλμα. Συγχαρητήρια στη Διοίκηση της EUROBANK για τη σημερινή πρωτοβουλία, καθώς η στήριξη της επιχειρηματικότητας βοηθά στην ισχυρή ανάπτυξη που σχεδιάζουμε για την Ελλάδα.».

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της EUROBANK και Group Chief Transformation Officer, Digital & Retail, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, ευχαρίστησε τον Αναπληρωτή Υπουργό για την ανταπόκρισή του να απαντήσει στις ερωτήσεις των επιχειρήσεων σχετικά με το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2022, και σημείωσε ότι η EUROBANK αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευση της να στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα και μέσω των πρωτοβουλιών προδραστικής ενημέρωσης των επιχειρηματιών από τα καθ’ ύλην αρμόδια, έμπειρα, στελέχη της Τράπεζας. «Η EUROBANK συμμετέχει, ενεργά, στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική ανάπτυξη με όχημα την υλοποίηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Με στόχο να συμβάλουμε στην κατά το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών από προγράμματα στήριξης των επενδύσεων, όπως ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, λαμβάνουμε πρωτοβουλίες καθοδήγησης των επιχειρήσεων για την επιλογή κατάλληλων προγραμμάτων, κάνουμε συνεργασίες με ειδικούς φορείς για το σχεδιασμό επενδυτικών πλάνων των πελατών μας και χρηματοδοτούμε όλα τα στάδια της υλοποίησης επενδύσεων, έτσι ώστε, με υπεύθυνο αλλά και δυναμικό τρόπο, να κάνουμε εφικτή την υλοποίηση επιχειρηματικών πλάνων ανάπτυξης, ανεξαρτήτως ύψους επενδύσεων και μεγέθους επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Α. Αθανασόπουλος.

Η Τράπεζα βρίσκεται δίπλα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να διευκολύνει τη διαδικασία απορρόφησης των επιχορηγήσεων, τόσο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, όσο και όλων των διαθέσιμων προγραμμάτων, αναπτύσσοντας εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες και φορείς για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, προϊόντων και συμβουλευτικής στους πελάτες της. Μέσω του πλέγματος υπηρεσιών «EUROBANK Ανάπτυξη» προσφέρει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστήριξη σε όλα τα στάδια υλοποίησης μιας επένδυσης, παρέχεται:

  • Διευκόλυνση της πρόσβασης στα διαθέσιμα αναπτυξιακά προγράμματα μέσω της εφαρμογής Business Check Up.
  • Υποστήριξη στη δημιουργία της επενδυτικής πρότασης, υποβολής του φακέλου και υλοποίησης της επένδυσης, μέσω ενός δικτύου εξωτερικών συμβούλων, σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πελάτες μας με προνομιακούς όρους.
  • Πρόσβαση σε ένα Οικοσύστημα διακεκριμένων επιχειρήσεων, που παρέχουν υπηρεσίες επιλέξιμες για τα Προγράμματα σε ιδιαίτερα προνομιακούς όρους. Για την άμεση επικοινωνία των επιχειρήσεων πελατών μας, με τους εξειδικευμένους συνεργάτες, αναπτύσσουμε Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, την Business Banking Marketplace, που θα φιλοξενηθεί στο site της EUROBANK και θα είναι διαθέσιμο αρχές του 2022.
  • Παροχή χρηματοδοτικών λύσεων με απλές και απρόσκοπτες διαδικασίες.

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.eurobank.gr».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία