BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Ζεσταίνει την αγορά και τον εκσυγχρονισμό στάβλων η Zootechnia

Την επιτάχυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ενεργοποίηση της νέας προκήρυξης των «Σχεδίων Βελτίωσης», ζητούν οι έμποροι και οι κατασκευαστές, ώστε να ξαναπάρει μπροστά η αγορά μηχανημάτων και παρελκόμενων, που εμφανίζει σημάδια έντονης κάμψης, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο πλαίσιο της παρουσίασης της 15ης κλαδικής έκθεσης Zootechnia, που ανοίγει τις πύλες της στις 2 Φεβρουαρίου.

IMG_0471

Λεωνίδας Λιάμης

1744
0

«Για άλλη μια φορά οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Είμαστε στη φάση της διαβούλευσης, αλλά κρατάει πολύ καιρό. Ευελπιστούμε όταν πάμε στην Agrothessaly, στις αρχές Μαρτίου, να βρίσκεται ήδη στον αέρα η πρόσκληση για τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, ώστε να έρθουν οι παραγωγοί και κάποιοι να έχουν καταθέσει κι αιτήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσής.

Μιλώντας στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου της 15ης Zootechnia, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 5 Φεβρουαρίου, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το πολύπειρο στέλεχος του ΣΕΑΜ δεν έκρυψε τη δυσφορία του, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται κατά πάγια τακτική στις προκηρύξεις των προγραμμάτων και λειτουργούν σαν «σκωτσέζικο ντους» για την αγορά.

«Το 2022 δυστυχώς η αγορά των μηχανημάτων, παρουσίασε κάμψη της τάξης του περίπου 40%, έναντι του 2020 και του 2021, δύο χρονιών που είχαμε σε εξέλιξη την υλοποίηση της προηγούμενης προκήρυξης των Σχεδίων Βελτίωσης, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις», τόνισε ο κ. Μπαλουκτσής τονίζοντας, όμως, πως αυτή την περίοδο η αγορά είναι υποτονική διότι «οι αγρότες είναι εν αναμονή της νέας προκήρυξης».

Την ανάγκη να προκηρυχθούν σύντομα τα Σχέδια Βελτίωσης εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, Παναγιώτης Φωτιάδης, υπογραμμίζοντας πως την περασμένη χρονιά, ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σε εξέλιξη κάποιο πρόγραμμα, οι πωλήσεις του κλάδου των κατασκευαστών παρελκόμενων, κατέγραψαν μια μείωση που κυμάνθηκε στο 40%-50%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Αναφορικά με το προφίλ της φετινής Zootechnia, η οποία διεξάγεται σε μια δύσκολη περίοδο, για τον πρωτογενή τομέα λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής ο κ. Μπαλουκτσής ανέφερε πως ο ΣΕΑΜ μετέχει με λίγα (σ. σ. επτά) αλλά επίλεκτα μέλη που συνδυάζουν μηχανήματα και εξοπλισμό για τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας, που είναι εξίσου αναγκαία συνθήκη για να καταστούν ανταγωνιστικές οι εκμεταλλεύσεις. Αντίστοιχα από τα μέλη του ΕΚΑΓΕΜ θα συμμετέχουν 27 επιχειρήσεις, οι οποίες απευθύνονται με τα μηχανήματα που κατασκευάζουν στις κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και στις γεωργικής, όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Παναγιώτης Φωτιάδης. 

Τη φετινή Zootechnia , που αποτελεί το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός του κλάδου σε όλη τη Βαλκανική και ένα από τα μεγαλύτερη στη Νότια Ευρώπη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo, Τάσος Τζήκας, θα εγκαινιάσει -το βράδυ της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου- ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Στην έκθεση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εκθεσιακής αρχής, Κυριάκο Ποζρικίδη εκπροσωπούνται όλοι οι επιμέρους τομείς της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας και παρούσες θα είναι όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου. Ο συνολικός αριθμός των εκθετών φθάνει στους 837 εκθέτες, με τους 307 να είναι άμεσοι και οι 530 έμμεσοι. Οι άμεσοι εκθέτες προέρχονται από Αίγυπτο, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία.

Οι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες είναι 309 από 7 χώρες και αποτελούνται από μεμονωμένους hosted buyers, ενώ είναι προγραμματισμένες και ομαδικές επισκέψεις από Αλβανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και μία επιχειρηματική αποστολή από Αίγυπτο.

Η Zootechnia 2023 καλύπτει συνολικά 14.115 τμ στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων. Σε αυτή επίσης συμμετέχουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αβγού και Προϊόντων Αβγού, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος-Τμήμα Γεωπονίας, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κα.

Η φετινή Zootechnia περιλαμβάνει ανανεωμένα το Pet Festival ( περίπτερα 5 και 6) και το Σαλόνι Αλόγου, καθώς και το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του όπως και την εκδήλωση για την αβγοπαραγωγό ορνιθοτροφία και το ελληνικό αβγό, η οποία πραγματοποιείται από τα Εργαστήρια Ζωοτεχνίας και Διατροφής του Τµήµατος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με την υποστήριξη της ΔΕΘ- Helexpo.

Στο Pet Festival, ο Κυνοφιλικός Όμιλος ΠΕ Θεσσαλονίκης διοργανώνει τριπλή έκθεση μορφολογίας σκύλων ενώ υπάρχουν ειδικές ενότητες για τα ενυδρεία, τερράρια και πτηνά.Επίσης, περιλαμβάνεται το «Αμφιθέατρο Γνώσεων» για την εκπαίδευση, διατροφή και την υγεία των ζώων συντροφιάς, όπως και διπλή έκθεση μορφολογίας γάτας.

Στο Σαλόνι Αλόγου (περίπτερο 17) συμμετέχουν φορείς και ιδιώτες με 50 και πλέον άλογα από όλη την Ελλάδα, όπου σε μία διαμορφωμένη πίστα διαστάσεων 20Χ50 μ., θα παρουσιάσουν παραστάσεις δεξιοτεχνίας, αρματοδρομίες και διάφορα άλλα δρώμενα. Παράλληλα, σε διαμορφωμένους χώρους περιμετρικά της πίστας θα συμμετέχουν Ιππικοί Όμιλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι ώρες λειτουργίας της Zootechnia είναι τις καθημερινές και την Κυριακή από τις 10:00-19:00 και το Σάββατο από τις 10:00-20:00, ενώ το εισιτήριο είναι στα 6 ευρώ. Παραγωγοί που είναι μέλη οργανώσεων και συλλογικών ομάδων εισέρχονται δωρεάν, όπως ανέφερε ο Βασίλης Σπύρου, υπεύθυνος οργάνωσης της Zootechnia.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Λάρισας, Παναγιώτης Νταής, ο οποίος είπε ότι οι εκθεσιακοί χώροι της 13ης Agrothessaly έχουν καλυφθεί και πως ο Δήμος, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με το ΕΚΕΤΑ, προσπαθεί να εξασφαλίσει, κοντά στην περιοχή του νοσοκομείου, μεγαλύτερη έκταση για νέο εκθεσιακό κέντρο, ενώ έχει ήδη εγκεκριμένη την πρόταση χρηματοδότησης για καινούργιο συνεδριακό. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία