BACK TO
TOP
Special Reports

Μία μελισσοκόμος νομάς ξεχειμωνιάζει στον Άγιο Γεώργιο

Η απόφασή της να στραφεί στην επαγγελµατική µελισσοκοµία και κυρίως να γίνει νοµάς µελισσοκόµος, περιπλανόµενη σε διαφορετικά µέρη της Ηπείρου αλλά και σε άλλες περιοχές από όπου συλλέγει το µέλι της, ήταν αυτή που οδήγησε τη Γεωργία Τσάπη σε µία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ζωής από αυτή που είχε ακολουθήσει µέχρι εκείνη τη στιγµή.

40-41_73

Γιώργος Λαμπίρης

29
0

Με έδρα της τον Άγιο Γεώργιο Φιλιππιάδας Πρεβέζης δηµιούργησε τη δική της επιχείρηση, αποτελώντας αυτή τη στιγµή µία από τις ελάχιστες γυναίκες πανελλαδικά που ασχολούνται µε τη νοµαδική µελισσοκοµία. «Ξεχειµωνιάζω στον Άγιο Γεώργιο όπου είναι η έδρα µου, ενώ συλλέγω το µέλι µου από την περιοχή των Μετεώρων, φτάνω έως τη Θάσο αλλά και την Εύβοια καθώς και στην παραλιακή ζώνη του Ιονίου από την πλευρά της Ηγουµενίτσας όπου συλλέγω και παράγω µέλι πεύκου. Αυτό που έχω παρατηρήσει στο διάστηµα που ασχολούµαι µε τη µελισσοκοµία, είναι το πως µπορεί το µέλι πεύκου να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Η γεύση του εξαρτάται από τα µέταλλα και τη σύσταση της γης καθώς από την υγρασία που επηρεάζει το µελιτογόνο έντοµο marchalina hellenica που µε τις µελιτώδεις εκκρίσεις του συµβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή του µελιού», εξηγεί η Γεωργία Τσάπη.

Όπως λέει, το µέλι πεύκου είναι µία ποικιλία που παράγεται µόνο στην Ελλάδα, γι’ αυτό και το έντοµο έλαβε την ονοµασία marchalina hellenica. «Είναι µία πληροφορία που πολύς κόσµος δεν γνωρίζει, αλλά θεωρώ ότι είναι µία τρανταχτή πληροφορία που αφορά την προέλευση της συγκεκριµένης ποικιλίας µελιού».



Με λογική και μέθοδο, μία διαδικασία συνύπαρξης η παραγωγή του μελιού

Η Γεωργία Τσάπη πριν αποφασίσει να γίνει µελισσοκόµος µεγάλωσε τρία παιδιά, χωρίς να έχει τον χρόνο που της ήταν απαραίτητος για να κάνει κάτι που θα τη γέµιζε επαγγελµατικά. «Ωστόσο κατάφερα να πάω στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο και ενώ µεγάλωνα τα παιδιά µου και τελείωσα τη σχολή µελισσοκοµίας. Έβλεπα ότι καταναλώναµε πολύ µέλι στο σπίτι µας. Και κάπου εκεί σκέφτηκα να αγοράσω δύο κυψέλες.

Προσπάθησα τότε να καταλάβω τις µέλισσες, αλλά κι εκείνες να καταλάβουν εµένα. ∆ιάβασα αρκετά και γεννήθηκε µέσα µου µεγάλη περιέργεια να µάθω για τις µέλισσες και τον µαγικό τους κόσµο, ενώ άρχισαν να ανατρέπονται µπροστά στα µάτια µου αρκετά στερεότυπα για τη ζωή. Αντιλήφθηκα ότι η µέλισσα έχει λογική, όχι όµως και συναίσθηµα. Κι αυτό µε οδήγησε στο να σκεφτώ κι εγώ µε τη λογική µου. Είναι ένα έντοµο µε µεθοδικότητα, λογική, πρακτικότητα, ταπεινότητα και επαγγελµατισµό. Αλλά και µε φοβερή παιδεία στον τρόπο που δουλεύει και κινείται µέσα στην κυψέλη».

Η µελισσοκόµος εκτός από το µέλι πεύκου παράγει µέλι βελανιδιάς, πορτοκαλιάς και µέλι ανθέων. Μέληµά της είναι να τοποθετεί τις κυψέλες της µακριά από οργανωµένες καλλιέργειες όπου χρησιµοποιούνται χηµικές ουσίες για την προστασία των φυτών. «Αυτό κάνει πιο δύσκολη την πορεία µου στη µελισσοκοµία, κάνοντας πιο επιλεκτική στην αναζήτηση της κάθε τοποθεσίας που θα πάω µε τις κυψέλες µου».

Επιθυµία της είναι να κινηθεί και εξαγωγικά. Προς το παρόν διαθέτει το µέλι της σε τοπικά σηµεία του νοµού Πρέβεζας. Κάνοντας µία δουλειά που ξεκίνησε από µεράκι και περιέργεια για να ανακαλύψει κάτι νέο. Και που στην πορεία, όπως λέει, εξελίχθηκε σε ένα ιδιότυπο πάθος. Η ίδια περιγράφει την απαιτητική διαδικασία που χρειάζεται για να επιλέξει τον κατάλληλο τόπο, από όπου θα πάρει το µέλι της. Οι ποσότητες που παράγει είναι περίπου 3,5 τόνοι µελιού το χρόνο, που προέρχονται από τις 200 κυψέλες που έχει αποκτήσει έως και αυτή τη στιγµή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία