BACK TO
TOP

Special Reports

40-41_01_26

Λίγο µετά το κέντρο του χωριού στις Ροβιές Ευβοίας, ο επισκέπτης εντοπίζει εύκολα τον αγροτουριστικό ξενώνα «Elaionas». Εκεί, ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή βρίσκουν συνεχώς αφορµές να δοκιµάζουν κάτι νέο, παράγοντας εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο αλλά και αξέχαστες εµπειρίες σε όσους αποφασίσουν να κάνουν ολιγοήµερες διακοπές κάτω απ’ την σκιά των γερασµένων ελαιόδεντρων.

40-41_01_24

Ζωντανή απόδειξη της δυναµικής που µπορεί να αναπτύξει µία δεµένη οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί η εξέλιξη της «ΒΗΡΑ ΦΑΡΜΑ», η οποία µέσα σε 20 χρόνια έχει εξελιχθεί σε µία και καθετοποιηµένη κτηνοτροφική µονάδα που σαγηνεύει τους λάτρεις των τυριών, των αλοιφών και του γιαουρτιού.

luofiliwsh-gia-mia-agora

Οι επιστήµονες της NASA την αξιοποιούν ώστε να επεξεργάζονται τα τρόφιµα, που στέλνουν στους διαστηµικούς σταθµούς, για τη σίτιση των αστροναυτών, αλλά ως τεχνολογία δεν είναι µόνο για… εξωγήινους.

apofaseis-agroth

Μενταλιτέ που ξεφεύγει από μια απλή διαχείριση καταστάσεων απαιτεί το αγροτικό επάγγελμα ως μια άκρως εγκεφαλική εργασία για τον Αμερικανό κτηνοτρόφο Έρικ Ντόυλ, ο οποίος στα 52 του χρόνια διαχειρίζεται μια καθετοποιημένη φάρμα στο New Jersey, έκτασης που προσεγγίζει τα 1.000 στρέμματα.

metapoiontas-chia-linarosporo-agkathas-farm

Η απόφαση εισόδου στον πρωτογενή τοµέα ελήφθη το 2014. Ένα ζευγάρι που κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη έλαβε την απόφαση να αξιοποιήσει τα οικογενειακά κτήµατα στην περιοχή της Αγκαθιάς Ηµαθίας και να εισέλθει στον πρωτογενή τοµέα.

paragwgikes_sumprakseis_food_expo

Συνεταιριστικές και εταιρικές συµπράξεις µικρότερων σχηµάτων αλλά και προσπάθεια ανάδειξης της δυναµικής των ελληνικών προϊόντων µέσα από επίσηµες διαδικασίες κατοχύρωσης και αναγνώρισης αναδείχθηκαν στη φετινή έκθεση Food Expo 2024 που πραγµατοποιήθηκε στο Metropolitan Expo, το εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή του ∆ιεθνούς Αερολιµένα Αθηνών.

eidiki-threpsh-ellada

Περισσότερες δράσεις, όπως η πολυσυζητηµένη δράση 6 των ελληνικών eco-schemes, καλείται να φέρει ο δοµικός µετασχηµατισµός της ΚΑΠ που συζητείται σε επίπεδο Ε.Ε. στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων, αν πράγµατι οι Βρυξέλλες θέλουν να διευκολύνουν το εγχείρηµα της περιβόητης πράσινης µετάβασης.

stin-proti-sodeia-xruso-to-elaiolado

Απόφοιτος γαλλικής φιλολογίας ο Κώστας Σπυρόπουλος, προερχόµενος από οικογένεια αγροτών µε αντικείµενο την καλλιέργεια εσπεριδοειδών, αποφάσισε µαζί µε τη σύζυγό του, Αγγελική Μαρκοπούλου, χηµικό µηχανικό και στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, τη Μεσσηνία, το 2017.

oikogenia-tzortzi-elaiolado

Ο Μιχάλης Τζωρτζής µηχανολόγος µηχανικός κατ’ εκπαίδευση και ελαιοπαραγωγός τέταρτης γενιάς είναι ιδιοκτήτης της οµώνυµης επιχείρησης που µε έδρα την Κώµη Λέσβου παράγει, τυποποιεί και εµπορεύεται ελαιόλαδο.

20-37_5

Γνωστός για την αξιοποίηση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στην αγροτική επιχείρηση που διατηρεί στη Νέα Γωνιά, Χαλκιδικής η επιλογή του Μιλτιάδη Χαρένη να συνεργαστεί για ακόµη µία φορά µε την Γ. Ι Αντωνάκης ΑΒΕΕ για την αγορά ενός ψεκαστικού παρουσιάζει το δικό της ενδιαφέρον.

40c_15

Είναι 9 παρά το πρωί, Ιανουάριος και στην πόλη του Saint Malo, κοντά στο παραθαλάσσιο σύνορο της Βρετάνης µε τη Νορµανδία, η µέρα δεν έχει ξηµερώσει ακόµα. Το ανθρώπινο µάτι, φτιαγµένο να εντοπίζει το φως, πέφτει πάνω σε ένα τεράστιο, κρυστάλλινο, µοβ κουτί, ανάµεσα σε γυάλινες προσόψεις κτιρίων. Αφήνοντας τη Voie de la Liberte και στρίβοντας στη λεωφόρο Φράνκλιν Ρούσβελτ, διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται για ένα θερµοκήπιο µερικά µόλις βήµατα από το αθόρυβο αλλά πολυάσχολο λιµάνι της πόλης.

40a_39

Η οικογένεια Τζουρµπάκη θέλησε κατά τη δεκαετία του 1970 να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, συνδυάζοντας την παράδοση που διατηρούσε στην κτηνοτροφία µε τη µεταποίηση. Το 1978 έγινε η αρχή από τα αδέρφια Μανώλη και Παντελή Τζουρµπάκη, οι οποίοι µαζί µε τον πατέρα τους δηµιούργησαν το τυροκοµείο Αφοί Τζουρµπάκη.

Πριμ 21 ευρώ για ψευδοσπορά σε ορυζώνες

Σε μια εποχή που μόνο χλεύη αντιμετώπιζες δηλώνοντας βιοκαλλιεργητής, ο Νίκος Σπυρόπουλος άφησε την καριέρα του στο εμπορικό ναυτικό και ξεκίνησε με τολμηρή διάθεση στην Στυλίδα την ελαιοκαλλιέργεια.

40-41_01_20

Με καταβολές στον πρωτογενή τοµέα και την καλλιέργεια αρωµατικών φυτών, δραστηριότητα την οποία ξεκίνησε ο πατέρας του, o Παναγιώτης Ανδρέου έµαθε από µικρή ηλικία να τρυγάει ρίγανη στα χωράφια της οικογένειάς του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία