
Πλεονασματικό για δεύτερη συνεχή χρονιά το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Συγκυρία ή μακροχρόνια προοπτική;
Τα πάνω - κάτω σε ένα σημαντικό κομμάτι της εγχώριας αμπελουργίας φέρνει η φύτευση, για πρώτη φορά επίσημα στην Ελλάδα, της ποικιλίας επιτραπέζιων σταφυλιών «ACS V 01 Pristine», στην περιοχή Τέρπυλλος του Κιλκίς, καθώς δεν ανοίγει μόνο υψηλές εμπορικές προοπτικές για τον κλάδο, αλλά και τον Ασκό του Αιόλου για τα δικαιώματα χρήσης της.
Ανάμεσα στους επισκέπτες της Σαντορίνης υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που δεν έχουν γνωρίσει το ελαιόλαδο και ίσως δεν έχουν δει ποτέ και το δέντρο της ελιάς.
Η «βιολογική» παραγωγική πορεία του Κώστα Κρεµµύδα, ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια. Σε εποχές που στην Ελλάδα η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων ήταν στα σπάργανα, ενώ ο ίδιος είχε λάβει ήδη αρκετά ερεθίσµατα και από τη θητεία του στη Σκωτία, όπου έκανε το µεταπτυχιακό του µε ειδίκευση στη βιολογική γεωργία, έχοντας ήδη ολοκληρώσει τις σπουδές του ως γεωπόνος.
Mε καταβολές από οικογένεια τσελιγκάδων καθώς ο παππούς του είχε κοπάδι µε πρόβατα, ο Απόστολος Παπαδόπουλος είναι σήµερα ο εκφραστής της τρίτης γενιάς της -σχεδόν – αιωνόβιας επιχείρησης παραγωγής, σφαγής και τυποποίησης κρέατος µε έδρα την Ξάνθη.
Με τα Φούτζι στο ψυγείο, η ιδέα του χυµού µήλου έπεσε ξαφνικά στο µυαλό του 29χρονου αγρότη Μάκη Λιάση που ξεκίνησε ευθύς αµέσως τους πειραµατισµούς για τη συνταγή.
Όταν άλλοι πουλούσαν ελαιώνες για να αγοράσουν ένα εξοχικό, εκείνος επέλεξε ακριβώς το αντίθετο. Αν και δεν είχε καμία προηγούμενη σχέση με την ελαιοκαλλιέργεια, η τυχαία επαφή του με την ελιά, οδήγησε σε έναν… κεραυνοβόλο έρωτα.
Καλλιεργεί βιολογικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας στα πρότυπα της αναγεννητικής γεωργίας. Για τη λίπανσή τους χρησιµοποιεί κοµπόστ που παράγει η ίδια µε οργανικά υπολείµµατα για να διατηρεί γόνιµο το έδαφος, ενώ για φυτοπροστασία αξιοποιεί εκχυλίσµατα τσουκνίδας και άλλα φυσικά σκευάσµατα.
Tόσα διαφορετικά χαρμάνια στο γάλα, από 100% κατσικίσιο, αιγοπρόβειο, μέχρι 100% αγελαδινό, προτάσεις από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και πολλές αποχρώσεις του κίτρινου, λόγω γάλακτος αλλά και ωρίμανσης.
Μέσα σε λιγότερο από δυο χρόνια, ο αγρότης Γιάννης Παλαµάρης, κατάφερε να βάλει τη Σύρο στο χάρτη της ελληνικής πτηνοτροφίας, εξασφαλίζοντας τέτοια ζήτηση για τα αβγά της µονάδας του που δύσκολα µπορεί πλέον να εξυπηρετήσει. Παράλληλα εξακολουθεί να δουλεύει τα θερµοκήπια που υπάρχουν εδώ και 3 γενιές στην οικογένειά του.
Η ελληνική µπύρα κερδίζει, χρόνο µε το χρόνο, τη θέση που της αξίζει στα καταστήµατα εστίασης και ψυχαγωγίας και γεννά προσδοκίες για τη µελλοντική πορεία ανάπτυξης του κλάδου της µικροζυθοποίησης, εκτιµά ο «gypsy brewer», Θανάσης Μισάλτης.
«Αν ο παραγωγός δεν αποκτήσει τεχνογνωσία, δεν έχει πιθανότητα επιβίωσης», επισημαίνει στον «Τυροκόμο» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της δραμινής γαλακτοβιομηχανίας, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει «μέγα χαμό» όσα συμβαίνουν με τις αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, λόγω ενεργειακής κρίσης και ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.
Ως κυρίαρχα επιχειρηματικά μοντέλα, που θα αναδυθούν στην ελληνική αγορά ως το 2050, και θα επηρεάσουν την Αγροδιατροφή, αναδεικνύονται το ηλεκτρονικό εμπόριο (57%) και η ανάπτυξη της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (37%), καταδεικνύει νέα μελέτη της Τράπεζας Πειραιώς και της ΕΥ Ελλάδος, η οποία εξετάζει τις προκλήσεις του κλάδου.
Ψαριανός στην καταγωγή, ο Ανδρέας Καραγιώργης, έζησε τα παιδικά, εφηβικά και µετεφηβικά του χρόνια στην Αθήνα.
Η Φάρµα ∆εσκάτης αποτέλεσε εξαρχής µία προσπάθεια τεσσάρων νέων κτηνοτρόφων κατά κύριο λόγο στην βιολογική γαλακτοπαραγωγή, καθώς δηµιούργησαν µία εκτεταµένη φάρµα βοοειδών στη ∆εσκάτη Γρεβενών.
Ο Χρήστος Γκάνας, παραδοσιακός τυροκόµος µε έδρα τον Τύρναβο αποφάσισε να τα βάλει µε τη φύση και τις ιδιοµορφίες της, το άγχος για τα ζωντανά και την καθηµερινότητα που επιβάλει µία µικρή τυροκοµική µονάδα χωρίς ωράριο, γιορτές και αργίες, χωρίς διακριτό µέτρο ανάµεσα σε αυτό που ονοµάζεται οικογενειακή και προσωπική ζωή και επαγγελµατικός βίος.
Μετά από διάλειµµα δύο ετών λόγω πανδηµίας και υπό εκ νέου ειδικές συνθήκες που σχετίζονται µε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, η FOODEΧPO επανήλθε.
Η παραγωγή της οικογένειας Ψαρρού αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 7 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, που προέρχεται από τα 2.000 ελαιόδεντρα που έχει στην ιδιοκτησία της στους Ταξιάρχες Ηλείας.
Εµβαπτίσµατα σε σχήµα pellet, παρασκευασµένα από αρωµατικά φυτά και µείγµατα βοτάνων, τα οποία τα καλλιεργεί, µε βιολογικό τρόπο, στο ιδιόκτητο αγρόκτηµά της στην περιοχή του Σοχού Θεσσαλονίκης, είναι η καινοτόµα πρόταση, που λανσάρει στην εγχώρια αγορά ροφηµάτων, η οικοτεχνία «Ώρα για Τσάι Σοχού – Tea time Sohos».