Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Special Reports

kyklwpas-1

Στη Θράκη, δίπλα από την σπηλιά του Κύκλωπα και την ρωµαϊκής κατασκευής Εγνατία οδό, βρίσκεται ένας από τους αρχαιότερους ελαιώνες της Μεσογείου, στον οποίο από το 1982 παράγεται τα πολυβραβευµένο ελαιόλαδο της οικογένειας Κελίδη.

42-43_13

Ο Ανδρέας Καπέλλος έχει στήσει µια µικρή επιχείρηση παραγωγής µανιταριών στο Κιάτο Κορινθίας, µε γονιµοποιηµένα µικκύλια, που αγοράζει έτοιµα και τοποθετεί σε ειδικούς θαλάµους µέχρι να µεγαλώσουν τα µανιτάρια ποικιλίας «πλευρώτους».

elstat

Αύξηση 2,5% παρουσίασε τον Νοέμβριο του 2018 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών (έξοδα) στη Γεωργία – Κτηνοτροφία της ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017, έναντι αύξησης 2,6% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του Νοεμβρίου 2017 με τον Νοέμβριο 2016, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

40-41aaaa

Τα βότανα δεν έχουν µεγάλες απαιτήσεις σε φροντίδα και νερό, ενώ ο γενικός κανόνας θέλει το υψόµετρο να ενισχύει την ένταση την ποιότητα τους. Με 35 στρέμματα μοιρασμένα σε δύο βουνοκορφές δυο φίλοι ήρθαν με μια ιδέα που αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά αρωματικών φυτών.

Tselepos-Skylaki

Η ιδέα της προβολής ελληνικών ποικιλιών στο εξωτερικό έχει ρίζες 30 ετών στη φιλοσοφία της οικογένειας Τσέλεπου στην «πολυάµπελο χώρα» όπως αναφέρεται από τον Όµηρο, Μαντινεία.

4-kreas

Μέχρι το 2030, η αγορά κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επηρεαστεί από τις µεταβολές στις προτιµήσεις των καταναλωτών, τις εξαγωγικές δυνατότητες, την αποδοτικότητα και, για το βόειο κρέας, τις µεταβολές στον γαλακτοκοµικό τοµέα, σύµφωνα µε την τελευταία έκθεση της Κοµισιόν.

1-eisodima

Το αγροτικό εισόδηµα αναµένεται να παραµείνει σταθερό κατά την επόµενη δωδεκαετία, στα επίπεδα που διαµορφώθηκαν κατά τα έτη 2016-2018, αφού µαζί µε την αύξηση της αξίας της παραγωγής, αυξάνονται παράλληλα και τα κόστη στην παραγωγή.

42-43_11

Η ψαγμένη παραγωγή έχει το δικό της φανατικό κοινό και ο 36χρονος παραγωγός Χρήστος Μπλαντής θα µπορούσε να πει κανείς πως αποτελεί φαινόµενο για τον χώρο των λαϊκών αγορών στην Ελλάδα.

agrotiko_eisodima_site

Κοντά στο 3% εντοπίζουν οι προπαρασκευαστικές εκτιμήσεις της Eurostat την μείωση του μέσου πραγματικού αγροτικού εισοδήματος στην ΕΕ για το 2018, με την υποχώρηση στην Ελλάδα να φτάνει το 4,8% σε σχέση με τα επίπεδα του 2017.

42-43_10

Ο σκληρός δρόµος του αγρότη ήταν µάλλον µονόδροµος για τον Νίκο-Ευάγγελο, αφού και στο Πανεπιστήµιο, µάρκετινγκ αγροτικών προϊόντων σπούδασε. Συγκεκριµένα ∆ιοίκηση Αγροτικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Τροφίµων

11302435636_289c3b7c69_o

Στις φτωχές γειτονικές χώρες (Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, Αίγυπτο και Λίβανο) κατευθύνεται – σύμφωνα με έρευνα της  διαΝΕΟσις η οποί διεξήχθη  από ομάδα ερευνητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - το 75% των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνα α) η Ελλάδα είναι μια σπάνια περίπτωση «μικρής ημίκλειστης» οικονομίας, β) οι ελληνικές εξαγωγές γίνονται από λίγες, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

IOBE-2_2

Στις πέντε πρώτες θέσεις σε εξαγωγική επίδοση του μεταποιητικού τομέα  την περίοδο 2015-2017 βρίσκονται τα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία ωστόσο διαπιστώνει ότι παρά τις τάσεις ενίσχυσης της αξίας των εξαγωγών, οι εισαγωγές παραμένουν εξίσου ψηλά διατηρώντας το εμπορικό έλλειμμα.

IOBE-2

Κατευθύνσεις για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας ώστε να επιταχυνθούν οι θετικές τάσεις που παρατηρούνται στον τομέα τα τελευταία χρόνια και να ενισχυθούν περαιτέρω οι ισχυρές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις του στο σύνολο της οικονομίας καταγράφονται σε μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με τίτλο: «Προκλήσεις και προοπτικές του τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα: Στρατηγικές παρεμβάσεις για ανάπτυξη». Η μελέτη πραγματοποιείται με την υποστήριξη της πρωτοβουλίας «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019. Τα βασικά συμπεράσματά της παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 10/12 σε ειδική συνέντευξη τύπου.

Mpatzios-5

Τα βουνά και τα χειμαδιά είναι πιο ελκυστικά από τη ζωή της πόλης, η οποία δεν ταίριαξε στον 35χρονο σήµερα, Βασίλη Μπάτζιο, ο οποίος εγκατέλειψε την Αθήνα, εδώ και περίπου πέντε χρόνια, για να επιστρέψει στα Τρίκαλα.

special_report_patates

Ο Γιώργος Θανάσαινας είναι ένας παραγωγός της «παλιάς σχολής» των λαϊκών αγορών, στις οποίες φέρνει από το 1991, τέσσερις φορές την εβδοµάδα στην Αθήνα, τα προϊόντα που καλλιεργεί στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, περίπου 15 χιλιόµετρα από τη Θήβα, µαζί µε τον αδελφό του Παντελή.

BN-THIS-IS-US

Δύο επιστήμονες πήραν τα βουνά κυνηγώντας μέλισσες. Το στοίχηµα της αρµονικής συνύπαρξης µε τη φύση ιντρίγκαρε ανέκαθεν τη Χαρά Μαγγανά και τον Γιώργο Αθανασιάδη, που βρίσκονται πίσω από την Bee Naturalles.

42-43_7

Ο Γιώργος Σαρρής τρίτη γενιά παραγωγός 32 χρόνων, κάθε Τετάρτη ξεκινά από τις 2 τα µεσάνυχτα από το Λεωνίδιο Αρκαδίας, όπου διατηρεί τα χωράφια και τα θερµοκήπιά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία