Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP

Special Reports

40_18

Ένας ξεχασµένος νόµος του 1926, επί εποχής Βενιζέλου, αποτέλεσε το έναυσµα για να ξεκινήσει µία παραγωγική προσπάθεια στην Ξάνθη, ανασύροντας έναν αρχέγονο σπόρο και καλλιεργώντας το δίκοκκο σιτάρι.

43a_4

Ένα από τα πιο λαµπρά παραδείγµατα συνεταιριστικής οργάνωσης στην Ελλάδα αποτελεί τα τελευταία χρόνια η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισµών (ΠΕΣ), η οποία µε αιχµή του δόρατος τη σταφίδα, έχει αναπτύξει σταδιακά ένα ευρύ πλέγµα δραστηριοτήτων, που προάγουν την ιδέα του συνεργατισµού και δοξάζουν το υπεύθυνο management.

40-41a_5

∆ιενεργώντας µία πλήρη στροφή 180 µοιρών, ο Θανάσης Παπουτσής, αποφάσιζε το 2016 να ακολουθήσει το εµφατικό παράδειγµα χωρών του εξωτερικού, οι οποίες επενδύουν στη γενετική βελτίωση και ανάπτυξη κοπαδιών από γηγενείς ποικιλίες.

42b_8

To ζητούμενο σε δυσχερείς περιόδους όπως η σημερινή, με υψηλά κόστη παραγωγής για τους κτηνοτρόφους και τις μικρές τυροκομικές εκμεταλλεύσεις όπως η δική του, είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

8_65

Η εύκολη πρόσβαση σε γνήσια προϊόντα αγροδιατροφής µε ένα βιαστικό πέρασµα από το σούπερ µάρκετ της γειτονιάς, είναι µια καλά κρυµµένη πολυτέλεια που περνά απαρατήρητη από τους περισσότερους κατοίκους των µεγαλουπόλεων της Ελλάδας.

9_31

Είναι ένα ηλιόλουστο μεσημέρι του Οκτωβρίου στο ελαιοτριβείο της οικογένειας Καράμπελα στην Ολυμπία. Οι κλούβες με τις ελιές που μαζεύτηκαν το πρωί και καθαρίστηκαν από τα φύλλα ξεφορτώνονται στα μηχανήματα για να βγει το πρώτο ελαιόλαδο της σεζόν.

40-41a_36

Από εφτά χρονών στα ζώα ο Κώστας Κλιάµπας, µεγαλωµένος στα Κάτω Ορεινά Σερρών µε ένα κοπάδι 1.000 προβάτων και αιγών, µόλις έφτασε 16 πήρε τον δρόµο για τα Ιωάννινα, επηρεασµένος από ένα εµπορικό κλίµα που είχε φέρει σε οριακή κατάσταση την κτηνοτροφική µονάδα της οικογένειας του.

40-41a_35

Έναν διαφορετικό παραδοσιακό τραχανά από αλεύρι δίκοκκου, αντί για του κλασσικού σταριού και εµπλουτισµένο µε κεφίρ, αντί για νερό ώστε να αποκτήσει και βιολειτουργικά χαρακτηριστικά, φέρνει στο πιάτο των καταναλωτών, η αγροτουριστική οικοτεχνία «Koukos Inn», από το χωριό Κούκος στην Πιερία.

40-41α_3

O Aριστείδης Σαρηγιάννης ακολούθησε την αντίστροφη διαδροµή από εκείνην που αρκετοί ακολουθούν τα τελευταία χρόνια. Φυσιολάτρης και περιπατητής αποφάσισε να πουλήσει το κατάστηµα σούπερ µάρκετ που διατηρούσε στην Καλλίπολη του Πειραιά και να στρέψει εαυτόν στην ελληνική περιφέρεια, καθώς εγκαταστάθηκε στο Τρίκερι του νότιου Πηλίου.

Screenshot_2022-11-16_at_12_46_40

Στο κόκκινο βρίσκονται οι περισσότεροι δείκτες στους οικονομικούς λογαριασμούς για την ελληνική γεωργία με βάσει την ανάλυση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, με κεντρική διαπίστωση τη μείωση του Καθαρού Ειχειρηματικού Εισοδήματος στον κλάδο κατά 1,79% έναντι αύξησης 4,29% το προηγούμενο έτος.

01_46

Λίγες μέρες πριν η EIMA σηκώσεοι αυλαία, οι άνθρωποι της SDF ξεκαθάριζαν µε αυτοπεποίθηση, πως οτιδήποτε έπιασε το µάτι του επισκέπτη στην τελευταία προ τετραετίας έκθεση στην Μπολόνια ανήκει σχεδόν ολοκληρωτικά στο ένδοξο παρελθόν της ευρωπαϊκής βιοµηχανίας τρακτέρ

40a_27

Σε αναζήτηση για το ιδανικό επιστέγασµα µίας προσπάθειας που προσεγγίζει αισίως τα 40 χρόνια ζωής, ο κτηνοτρόφος ∆ηµήτρης ∆ήµου, προσανατολίζεται στη δηµιουργία µίας οικοτεχνίας και των αντίστοιχων εγκαταστάσεων που θα οδηγήσουν την επιχείρησή του στην επόµενη µέρα.

40-41b_47

Αγκωνάρι στη γλώσσα των µαστόρων της πέτρας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος. Για τη «Φάρµα Γκούµα», από το Νισέλι της Νέας Εφέσσου, στους πρόποδες του Ολύµπου, Αγκωνάρι είναι ένα σκληρό τυρί από πρόβειο γάλα, που παίζει ακριβώς τον ίδιο ρόλο στο «οικοδόµηµα» της κάθετης εκµετάλλευσης, που «χτίζει» µεθοδικά ο 39χρονος Αριστείδης Γκούµας.

26_4

Φέροντας μαζί του την εμπειρία του Multichrom Lab, ενός από τα μεγαλύτερα εργαστήρια στην Ελλάδα, διαπιστευμένο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και με παρουσία 30 χρόνων στον ποιοτικό έλεγχο ελαίων, ο Μανώλης Σαλιβαράς, ένας ερευνητής, εκπαιδευτής και γευσιγνώστης, που έχει ταυτίσει το όνομά του με το ποιοτικό ελαιόλαδο, επέλεξε τη Γερμανία και συγκεκριμένα το Βερολίνο, μια καθαρά εισαγωγική αγορά ελαιολάδου, για τη δημιουργία του δικού του διαγωνισμού.

40-41_73

Η απόφασή της να στραφεί στην επαγγελµατική µελισσοκοµία και κυρίως να γίνει νοµάς µελισσοκόµος, περιπλανόµενη σε διαφορετικά µέρη της Ηπείρου αλλά και σε άλλες περιοχές από όπου συλλέγει το µέλι της, ήταν αυτή που οδήγησε τη Γεωργία Τσάπη σε µία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ζωής από αυτή που είχε ακολουθήσει µέχρι εκείνη τη στιγµή.

40-41b_46

Ο συναισθηµατικός δεσµός µε τον τόπο καταγωγής του, τα Βρυσικά Έβρου, σε συνδυασµό µε την επωδό αρκετών συµπατριωτών του που ήθελε να αποτινάξει, ότι δηλαδή η γη της περιοχής είχε αρχίσει να απαξιώνεται, οδήγησαν τον Θανάση Πολυζωίδη, γεωπόνο και παραγωγό, να στραφεί στην καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας εβρίτικου σουσαµιού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία