BACK TO
TOP

Special Reports

40_5

Το πάθος να φέρουν τον µελισσοκοµικό και βοτανικό πλούτο της Ελλάδας πιο κοντά στο εγχώριο και διεθνές κοινό µοιράζονται η Κατερίνα Κρυώνη και ο Μάνος Κουνάλης, οι οποίοι µε το κοινό τους όραµα, δηµιούργησαν τη «Melissafarm». Με έδρα την Αρχαία Επίδαυρο, η οικογενειακή µελισσοκοµική µονάδα µετρά σχεδόν δεκαετή πορεία, κερδίζοντας διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό µε τα 100% βιολογικά µέλια της.

40-41_90

Από την πρώτη δοκιµή µύρτιλου σ’ ένα ταξίδι στη ∆ανία µέχρι τoυς 12.000 ακολούθους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης σήµερα, ο δρόµος ήταν µακρύς, δηµιουργικός µα και λίγο πολύ προδιαγεγραµµένος για τη Μαρίνα Βαρβατζίκη, η οποία µε την αµέριστη στήριξη του συζύγου της έχει καταφέρει να δηµιουργήσει τα GReat Blueberries, µία ευέλικτη επιχείρηση στις Φέρες Έβρου που παράγει, συσευάζει και τυποποιεί µε µεράκι τον καρπό από τα δικά της κτήµατα.

asterios-honey

Μια οικογένεια που διατηρεί µελίσσια εδώ και τρεις γενιές στη Χαλκιδική αποτελεί τη βάση από την οποία ξεκίνησαν τα δίδυµα αδέλφια Αστέριος και Τάσος Αβραµίδης για να δηµιουργήσουν το 2017 το brand Asterios. Γνωστή στην αγορά για την ποικιλία των µελιών που διαθέτει η Asterios, µε έδρα τη Νικήτη Χαλκιδικής, είναι σήµερα µια επιχείρηση µε σηµαντικό εξαγωγικό προσανατολισµό. Τα προϊόντα της βρίσκονται σε 300 σηµεία στην Ελλάδα και 15 στο εξωτερικό ενώ διαθέτει δικό της συσκευαστήριο στην περιοχή του Ρέντη στην Αττική.

36-37

Έντεκα εκατοµµύρια ελαιόδεντρα που απλώνουν τον ίσκιο τους σε περίπου 460 χιλιάδες στρέµµατα και «δένουν» στα κλαριά τους 100.000 τόνους καρπό το χρόνο, που σταλάζουν 20.000 τόνους ελαιόλαδο. Αυτή είναι η «ελαιόφυτος» ακόµη και σήµερα Λέσβος, η οποία συγκεντρώνει έως και 10% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου.

40-41_01_27

Η Ξένια Γκαλέτση και ο Γιάννης Γεωργόνης βλέπουν το ρόδι Ερµιόνης αλλιώς. Μεταποιούν µόνοι τους το 100% του καρπού από τα δικά τους περιβόλια µε 1000 περίπου ροδιές στην Αργολίδα, παράγοντας βιολογικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα µε ετικέτα «Μέγας Καρπός».

40-41_01_26

Λίγο µετά το κέντρο του χωριού στις Ροβιές Ευβοίας, ο επισκέπτης εντοπίζει εύκολα τον αγροτουριστικό ξενώνα «Elaionas». Εκεί, ο Στέφανος και η Μαρίνα Βαλλή βρίσκουν συνεχώς αφορµές να δοκιµάζουν κάτι νέο, παράγοντας εξαιρετικό βιολογικό ελαιόλαδο αλλά και αξέχαστες εµπειρίες σε όσους αποφασίσουν να κάνουν ολιγοήµερες διακοπές κάτω απ’ την σκιά των γερασµένων ελαιόδεντρων.

to-femelaki

Ήταν Αύγουστος του 2015 όταν στα πλαίσια επίσκεψης σε φίλους, ο γηραιότερος µελισσοκόµος του χωριού Παπάδες φίλεψε τους Γωγώ Πασσά και Νίκο Αφένδρα 2,5 κιλά πλαίσιο κηρήθρας µε καθαρό πευκόµελο εποχής. Εκεί, οι δυο τους ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή µε τα µελισσοκοµικά προϊόντα, αγάπησαν τη µέλισσα και έπειτα µε δικά τους χρήµατα αγόρασαν τις πρώτες 5 κυψέλες. Όντας πρώτη γενιά µελισσοκόµοι, το σύνολο της γνώσης προήλθε από δηµιουργικούς πειραµατισµούς, εντατικά σεµινάρια και προγράµµατα κατάρτισης όπως ο επιταχυντής Αγροανέλιξη.

40-41_01_25

Η επιχείρηση παραγωγής, τυποποίησης και εµπορίας κυρίως επιτραπέζιας ελιάς και σε µικρότερο βαθµό ελαιολάδου Moschos Olives- Extra Virgin Olive Oil ιδρύθηκε το 2014 από τον Θοδωρή Μόσχο, µε έδρα έξω από τους Αγ. Θεοδώρους Μαγνησίας και εµπορεύεται περίπου 1.000 τόνους Καλαµών και Αµφίσσης που προµηθεύεται κυρίως από την Κεντρική Ελλάδα.

rompotikh-farma

Μια µεγάλη επένδυση, που θα φτάσει συνολικά στα 8 εκατ. ευρώ, µε στόχο να καταστήσει τη µονάδα του την πλέον σύγχρονη στη Γηραιά Ήπειρο, τρέχει ο Ηλίας Κοτόπουλος, ο δραστήριος αγελαδοτρόφος, που κατέχει και τη θέση του προέδρου στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος.

enisxuetai-h-thesh-tou-agroth

Τα τελευταία χρόνια, γίναµε µάρτυρες του πώς γεγονότα όπως, ο πόλεµος στην Ουκρανία, αναταραχές σε βασικές γεωργικές περιοχές και περιβαλλοντικά σοκ µπορούν να προκαλέσουν µια σειρά κραδασµών σε όλο το δίκτυο εµπορίου τροφίµων. Μάλιστα, όπως φάνηκε µπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση των τροφίµων, τις τιµές και, τελικά, την επισιτιστική ασφάλεια σε παγκόσµια κλίµακα.

agrotiko-taksidi-se-farmes

Την πλήρη ανάπτυξη του τίτλου «No Farmers, no food, no FUTURE-Χωρίς αγρότες, ∆εν υπάρχει τροφή, ∆ΕΝ υπάρχει µέλλον» έζησαν όσοι συµµετείχαν στην επίσκεψη στη Θεσσαλία, που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 22 µε 24 Απριλίου.

40-41_01_24

Ζωντανή απόδειξη της δυναµικής που µπορεί να αναπτύξει µία δεµένη οικογενειακή επιχείρηση αποτελεί η εξέλιξη της «ΒΗΡΑ ΦΑΡΜΑ», η οποία µέσα σε 20 χρόνια έχει εξελιχθεί σε µία και καθετοποιηµένη κτηνοτροφική µονάδα που σαγηνεύει τους λάτρεις των τυριών, των αλοιφών και του γιαουρτιού.

luofiliwsh-gia-mia-agora

Οι επιστήµονες της NASA την αξιοποιούν ώστε να επεξεργάζονται τα τρόφιµα, που στέλνουν στους διαστηµικούς σταθµούς, για τη σίτιση των αστροναυτών, αλλά ως τεχνολογία δεν είναι µόνο για… εξωγήινους.

apofaseis-agroth

Μενταλιτέ που ξεφεύγει από μια απλή διαχείριση καταστάσεων απαιτεί το αγροτικό επάγγελμα ως μια άκρως εγκεφαλική εργασία για τον Αμερικανό κτηνοτρόφο Έρικ Ντόυλ, ο οποίος στα 52 του χρόνια διαχειρίζεται μια καθετοποιημένη φάρμα στο New Jersey, έκτασης που προσεγγίζει τα 1.000 στρέμματα.

metapoiontas-chia-linarosporo-agkathas-farm

Η απόφαση εισόδου στον πρωτογενή τοµέα ελήφθη το 2014. Ένα ζευγάρι που κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη έλαβε την απόφαση να αξιοποιήσει τα οικογενειακά κτήµατα στην περιοχή της Αγκαθιάς Ηµαθίας και να εισέλθει στον πρωτογενή τοµέα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία